ASF si-a dublat profitul in 2015, in urma reducerii cheltuielilor

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-18 13:57

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a obtinut in 2015 un profit (excedent) de 36,5 milioane lei, dublu fata de anul precedent, pe fondul reducerii cheltuielilor, a anunta institutia intr-un comunicat, in care se precizeaza urmatoarele:

“Exercițiul financiar 2015 al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) s-a încheiat cu cele mai reduse cheltuieli anuale înregistrate de la înființare, în contextul finalizării procesului de restructurare și reformare a instituției, fără însă ca diminuarea costurilor să afecteze derularea activităților specifice.

Volumul total al cheltuielilor a fost anul trecut de 120,7 milioane de lei, în scădere cu peste 18% față de nivelul din 2014, potrivit execuției bugetare auditate de PricewaterhouseCoopers. Gradul de realizare a cheltuielilor a fost de 78% din nivelul bugetat.

Cheltuielile de personal s-au diminuat anul trecut cu peste 21% față de 2014, în condițiile implementării unei organigrame mai simple, bazată pe un număr mai mic de trepte ierarhice, și reducerii numărului de angajați.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au scăzut cu 3% comparativ cu 2014, două capitole importante reprezentând contribuția ASF în cadrul proiectului BSR de auditare a societăților de asigurare și întreținerea bazei CEDAM prin care este ținută evidența polițelor RCA.

Cheltuielile de capital ale ASF au crescut anul trecut cu 282,5% ca urmare a contribuției la finanțarea unui proiect al Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) privind noile standarde de tranzacționare MiFIR, a achiziției de licențe și softuri IT, precum și a instalării unui nou sistem de securitate pentru accesul în sediu.

Pe de altă parte, investițiile pe 2015 au reprezentat numai 27% din suma bugetată, în principal din cauza întârzierilor survenite în cadrul procedurilor de achiziție publică aferente proiectelor de realizare a unei infrastructuri IT centralizate și de implementare a unui sistem modern de procesare a petițiilor de la consumatori – execuția acestora fiind transferată în 2016.

La capitolul venituri, execuția bugetară pe 2015 a consemnat un volum total de 157,3 milioane de lei, în scădere cu 5,2% față de 2014, pe fondul reducerii contribuțiilor entităților supravegheate. Gradul de realizare a veniturilor față de nivelul bugetat a fost însă de 105%.

Contribuția Sectorului Piața de Capital la veniturile ASF a scăzut anul trecut cu peste 35% ca urmare a volumului redus al tranzacțiilor bursiere, a diminuării numărului și volumului ofertelor publice de cumpărare/preluare, precum și a reducerii drastice, cu până la 75%, a comisioanelor, tarifelor și taxelor aferente reglementării și supravegherii pe piața de capital, operate începând cu 1 ianuarie 2015.

Veniturile din tranzacțiile derulate pe piețele reglementate și pe sistemele alternative au scăzut cu aproape 50%, iar veniturile din valoarea ofertelor publice de vânzare, dar și de cumpărare/preluare au scăzut cu peste 90% în absența derulării unor oferte semnificative.

Contribuțiile Sectorului Asigurări și a Sectorului Pensii Private au crescut anul trecut cu 27% și, respectiv, cu 17%, inclusiv datorită recuperării unor restanțe din 2014. Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2016, Autoritatea a redus cu 20% cota asupra primelor brute încasate pentru RCA și cu 50% cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative. Relaxarea obligațiilor financiare ale fondurilor de pensii din Pilonul III a venit după ce de la începutul lui 2015 fusese redusă cu 21% cota din contribuțiile brute încasate de fondurile de pensii din Pilonul II.

Controlul strict al costurilor, dar și nerealizarea unor proiecte de investiții reportate pentru 2016 au condus la înregistrarea în anul 2015 a unui excedent de 36,5 milioane de lei, comparativ cu execuția bugetară a anului 2013 – încheiată cu un deficit curent de aproape 10 milioane de lei, și respectiv cea a anului 2014 – încheiată cu un excedent de peste 18 milioane de lei.

ASF se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit OUG nr. 93/2012 aprobată prin Legea nr. 113/2013 și OUG nr. 94/2013 aprobată prin Legea nr. 148/2015 privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF. Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare și supraveghere a entităților din piețele financiare non-bancare a fost stabilit prin: Legea nr. 32/2000, Regulamentul CNVM nr. 7/2006 și Normele CSSPP nr. 7/2008 și nr. 8/2008 integrate în mod unitar începând din 1 ianuarie 2015 în Regulamentul ASF nr. 16/2014.”

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii