Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii distorsionate, cu privire la piaţa asigurărilor obligatorii auto, transmise printr-un comunicat de presă de către o asociaţie a unor service-uri independente (ASSAI), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să facă următoarele precizări:
Rata daunei, aferentă segmentului RCA, calculată pe baza raportărilor depuse de către societăţile de asigurări, a fost în 2015 de 91,16%, respectiv de 73,25% în 2016.
Raportul Milliman invocat nu reflectă prime încasate de către asigurători, întrucât analiza se bazează pe primele tarifare notificate până la data întocmirii raportului şi nu pe cele comerciale reflectate în contractele de asigurare. Între aceste două seturi de date există diferenţe semnificative determinate de reducerile practicate de asigurători. Acest aspect este dovedit şi de faptul că totalul primelor menţionate în raport, pentru intervalul 2013-2015, este de circa 12,9 miliarde lei, dar în acea perioadă s-au încasat efectiv 7,06 miliarde lei.
Obiectivul Raportului Milliman a fost determinarea unor repere de referință la nivelul pieței privind dauna medie și frecvența medie a daunei pentru prima dată în istoria pieţei de asigurări din România și corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăți, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor notificate în raport cu daunalitatea. Astfel, s-a construit o bază de date agregată cu detalii privind contractele de asigurare și daunele aferente acestora. Această bază de date este acum actualizată periodic şi a fost utilizată la calcularea tarifelor maximale.
Primele efective pentru poliţele anuale RCA practicate în luna decembrie a anului 2016 s-au situat cu mult sub tarifele maximale. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, primele medii anuale practicate pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1201-1400 cmc, categoria de vârstă sub 25 de ani, s-au situat la 650 de lei, cu 35% mai puţin faţă de tariful maxim. Pentru aceeaşi categorie de vârstă, dar la un autoturism cu o capacitate de peste 2.500 cmc, prima medie anuală a fost de 1.500 de lei, cu 51% mai mică faţă de prima maximă. Pentru persoane juridice, tariful de primă, pentru un autovehicul transport marfă de peste 16 tone, era de 5.732 lei, mai puţin cu 24% faţă de tariful maximal.
De altfel, analiza privind piaţa asigurărilor RCA pentru 2016 indică un trend de scădere a tarifelor pe final de an, evidenţiat încă înainte de plafonarea preţurilor poliţelor obligatorii auto (detalii aici).
Contributiile asigurătorilor (7,2%) au fost prezentate, în mod tendenţios, drept “cele mai mari contribuţii din UE” plătite de piaţă către ASF. În realitate, contribuţiile asigurătorilor pentru cheltuielile de reglementare şi supraveghere sunt de 1%, restul cheltuielilor sunt pentru plata despăgubirilor acordate consumatorilor, reprezintând contribuţii de tip mutual pentru celelalte entităţi cu rol fundamental în funcţionarea pieţei: Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Biroul Asigurătorilor de Autoturisme şi, până acum, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii.
Formula de calcul a primei RCA prezentată nu respectă în totalitate regulile după care se calculează prima tarifară, deşi aceasta conţine elementele de bază în calculul primelor comerciale, care au fost de altfel prezentate încă de anul trecut şi afişate pe site-ul ASF (detalii aici). Formula de calcul a fost utilizată în determinarea tarifelor maximale.
ASF a parcurs, începând din anul 2014, un amplu proces de transformare. Restructurarea instiţutională a vizat redefinirea cadrului de guvernanţă, flexibilizarea structurii interne – prin eliminarea unor niveluri de conducere, de la 5 la 3, şi reducerea numărului de angajati, de la 609 in 2014 la 495 in 2016 – dar şi restructurarea funcţiunilor la nivelul întregii Autorităţi. Acest proces, care a redesenat în profunzime instituţia, a generat efecte importante, atât prin intărirea funcţiei de protejare a consumatorului de servicii financiare, cât şi în relaţia cu pieţele reglementate, unde s-au înregistrat progrese semnificative în crearea unui cadru legislativ aliniat la cel european.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat la rubrica ALERTE INVESTITORI noi platforme de investitii in criptomonede neautorizate, care se pot dovedi inselatorii si in care va recomandam sa nu investiti... detalii
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii
O noua plaforma de investitii in criptomonede precum bitcoin, Geneoninvest (vezi foto), ar putea fi o inselatorie, fiind inclusa in lista autoritatilor nesupravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF):"DAWG SOLUTIONS... detalii