Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta, intr-un comunicat, ca “infirmă informațiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA și solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care țin de piața financiară.” Postul de televiziune a afirmat ca Astra ar fi aproape de faliment iar romanii ar putea ramane fara asigurari.
ASF mai precizeaza ca își rezervă dreptul de a sesiza instituțiile statului în privința unor aspecte care fac obiectul activității altor instituții, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de către ASF având în vedere tocmai sensibilitatea piețelor financiare non-bancare.
Afirmaţii de genul ”sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără RCA” sau ”sute de mii de români nu vor fi despăgubiţi în cazul unor accidente”, publicate de Romania TV, sunt mincinoase şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării, se precizeaza in comunicatul ASF.
“Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că își rezervă dreptul să nu disemineze public informații referitoare la controalele în derulare. Mass-media și publicul au acces la rezultatele controalelor, în condițiile legii și ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate.
Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înștiințarea societăților de asigurare în privința raportului de control, măsurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control și a măsurilor propuse de către forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotărârilor de către Consiliul ASF, transpunerea hotărârilor în decizii ale Consiliului ASF, înștiințarea societăților de asigurare în privința deciziilor luate, diseminarea, în condițiile legii, a deciziilor luate de către Consiliul ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu comunică rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat. Comunicările către public în privința deciziilor cu efecte de amploare asupra pieței supravegheate sunt transmise publicului după ce au fost aduse la cunoștința celor sancționați (societăți de asigurare sau persoane din conducerea societăților de asigurare)”, mai arata ASF in comunicat.
În privința colaborării instituționale cu BNR și cu Ministerul Finanțelor Publice, ASF mentioneaza:
1. Autoritatea de Supraveghere Financiară colaborează instituțional cu Banca Națională a României în privința reglementării pieței financiare bancare și non-bancare.
2. Întâlnirile ASF cu BNR și cu Ministerul Finanțelor Publice se desfășoară în cadru instituțional, la intervale regulate de timp și au ca subiect armonizarea reglementării și supravegherii în piețele financiare bancare și non-bancare, în conformitate cu mecanismele europene de supraveghere.
3. Conținutul discuțiilor instituționale dintre reprezentanții ASF, BNR şi MFP nu este făcut public.
4. Înainte de înființarea ASF, discuțiile instituționale pentru sectoarele asigurări, piață de capital, pensii private erau purtate cu reprezentanții BNR de către fostele CSA, CNVM şi CSSPP, în cadrul Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară. ASF înlocuiește de drept cele 3 entități în acest dialog instituțional, urmând ca în perioada următoare cadrul legal să fie actualizat astfel încât să cuprindă toate cele 3 instituții (BNR, ASF şi MFP) în vederea unui schimb adecvat de informații și experiență inter-instituțională.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii