ASF extinde programul de evaluare a societatilor de asigurari

Autor:

Bancherul.ro
2015-07-08 11:12

ASF extinde programul de evaluare a societăților de asigurări (comunicat de presa)

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis extinderea, pentru încă 21 de societăți de asigurare, a programului de evaluare a activelor și pasivelor și a testului de stres (Balance Sheet Review and Stress Test). Acest nou proiect, intitulat BSRE, va furniza informaţii relevante atât cu privire la calitatea şi la valoarea activelor prezentate în bilanţurile acestor companii, dar şi cu privire la capacitatea tuturor societăţilor de asigurare de a face faţă plăţii obligaţiilor rezultate din contractele de asigurare. De asemenea, acest exercițiu are rolul de a sprijini companiile pentru a face faţă cerinţelor care vor fi impuse în cadrul regimului Solvabilitate II.

Cele 21 de societăți care vor lua parte la acest exercițiu sunt: ABC (ABC ASIGURĂRI – REASIGURĂRI S.A.), ASITO (ASITO KAPITAL S.A.), ASIMED (Asigurare Reasigurare ASIMED S.A.), ATE (ATE INSURANCE ROMANIA S.A.), BCR Viață (BCR Asigurări de Viață Viena Insurance Group S.A.), BRD Viață(BRD Asigurări de Viață S.A.), CERTASIG (CERTASIG – Societate de Asigurare și Reasigurare S.A.), CITY (Societatea de Asigurare – Reasigurare CITY INSURANCE S.A.), CREDIT Europe (CREDIT EUROPE Asigurări – Reasigurări S.A.), ERGO (ERGO Asigurări de Viață S.A.), EUROLIFE ERB Generale (EUROLIFE ERB Asigurări Generale S.A.), EUROLIFE ERB Viață (EUROLIFE ERB Asigurări de Viață S.A.), FATA (FATA ASIGURARI S.A.), FORTE (FORTE ASIGURARI REASIGURARI S.A.), GARANTA (GARANTA ASIGURARI S.A.), GOTHAER (GOTHAER ASIGURARI – REASIGURARI S.A.), GRAWE (GRAWE ROMANIA ASIGURARE S.A.), LIG (Societatea de Asigurare – Reasigurare LIG INSURANCE S.A.), ONIX (ONIX ASIGURARI S.A.), SIGNAL Iduna (SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare S.A.), UNIQA Viață (UNIQA Asigurări de Viață S.A.)

Exercițiul necesită o evaluare cuprinzătoare a solidității financiare și a situației solvabilității societății participante, care implică următoarele aspecte:

a) analizarea portofoliului de asigurări a fiecărei societăți participante pentru a stabili obligațiile ce decurg din contractele de asigurare, pentru a evalua gradul de adecvare a rezervelor tehnice și pentru a avea o estimare întemeiată a valorii economice a rezervelor tehnice respective;

b) evaluarea eficienței transferurilor de risc către terțe părți pentru riscurile care provin din contractele de (re)asigurare subscrise de către societate, inclusiv contractele de reasigurare finită;

c) evaluarea adecvării principiilor de recunoaștere și de evaluare aplicate elementelor de pasiv, inclusiv datoriile, altele decât rezervele tehnice, precum și activelor, inclusiv activele, altele decât cele care acoperă rezervele tehnice, cu un accent special pe impactul operațiunilor și tranzacțiilor cu persoane fizice sau juridice care au legături strânse cu societatea participantă;

d) evaluarea gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise pentru toate societățile participante;

e) evaluarea gradului de adecvare a fondurilor proprii ale societăților participante la cerințele de solvabilitate, inclusiv în condițiile unor scenarii adverse.

Evaluarea activelor și pasivelor va fi efectuată atât în conformitate cu reglementările contabile în vigoare, cât și cu standardele prevăzute de Directiva Solvabilitate II. Mai mult decât atât, cerințele de solvabilitate vor fi evaluate în conformitate cu reglementările prudențiale în vigoare și cu prevederile Directivei Solvabilitate II.

Fiecare societate participantă la acest exercițiu va lansa o procedură internă proprie de selecție a auditorilor, după criterii precise de eligibilitate:

– să aibă minimum 7 ani de experienţă internaţională în auditarea societăţilor de asigurare;

– să dispună de minimum 5 experţi pentru fiecare echipă de audit având cunoştinţe şi experienţă practică în sectorul financiar, incluzând cel puţin 1 actuar şi 3 experţi cu experienţă practică în auditarea sau evaluarea atât a societăţilor de asigurări generale, cât şi de viaţă;

– să nu fie auditorul statutar al societăţii participante respective la momentul selecției și în timpul exercițiului; să nu fi desfășurat activități de audit statutar la societatea participantă respectivă în ultimii cinci ani anteriori evaluării activelor și pasivelor și testului de stres;

– să nu fie administratorul special al societăţii respective.

Toate costurile de audit generate de evaluarea activelor și pasivelor și efectuarea testului de stres vor fi suportate de către societăţile participante la acest exercițiu.

În primăvara acestui an, a avut loc prima etapă a programului de evaluare independentă a societăților de asigurări din România la care au participat 13 societăți de asigurare, care dețin cumulat o cotă de piață de peste 80%.

Comentarii

De la: AlexSubiect:

NU sprijiniti bancile elene, sprijiniti-va cetatenii imprumutati in CHF, romani buni platnici

Comentariu:

Alo, domnule Cinteza, NU sprijiniti bancile elene, sprijiniti-va cetatenii imprumutati in CHF, romani buni platnici abuzati de bancile elene cu dobanzi marite unilateral cu 2 puncte procentuale in 2009 sub "atenta" voastra supraveghere. De ce nu sariti atat de prompt sa ne ajutati si pe noi? De ce nu gasiti o solutie precum transformarea creditelor din CHF in lei la conditiile in lei din ziua contractarii, solutie onesta ce ar scadea costurile creditului? Sunteti partinitori si complici la saracirea familiilor noastre! Asteptam de la BNR solutii urgente pentru noi NU pentru bancile elene!!!

De la: ElvetianuSubiect:

Cinteza Supraveghetoru

Comentariu:

Dl Alex daca iti converteste creditul in lei la cursul de la data acordarii si iti pune logic si dobanda la lei tot la data acordarii ma indoiesc ca situatia ta se imbunatateste prea mult - ca doar nu o sa ai credit in lei cu dobanda de la franci. Pe nea Cinteza il doare la patina de creditele pulimii el se ghideaza dupa principiul This is Sparta! si acum vine el sa ne asigure ca banii nostri is in sigurantza aburindu-ne cu rate de solvabilitate ridicate care nu au nici o legatura cu lichiditatea unei banci si capacitatea ei de a genera imediat cash pentru restituirea depozitelor. O retragere masiva de depozite de la bancile grecesti le-ar prabusi mai mult ca sigur mai ales ca si calitatea creditelor e ciment. Daca tu ca BNR vii sa asiguri lumea ca e totul ok atunci inseamna ca situatia nu e grava ci foarte grava.

De la: AlexSubiect:

Transformare credit CHF in lei, la conditiile in lei dn ziua acordarii

Comentariu:

Elvetianu, permite-mi sa te contrazic in legatura ca cu transformarea creditului din CHF in lei la conditiile in lei din ziua contractarii. Nu doresc sa raman la dobanda in CHF si cu un sold converiti in lei, ci, sa mi se calculeze cati lei mi-au fost acordati la tragerea creditului si la acea suma sa mi se recalculeze tot scadentarul la conditiile in lei din ziua contractari. De exemplu, Piraeus Bank a avut in iunie 2007 urmatoarea oferta in CHF: - Libor la 3 luni (2.4667%) + marja bancii de 4%, rezultand un DAE de 6.4667%; - Bubor (actualul Robor) la 3 luni (7.69%) + marja bancii de 3%, rezultand un DAE de 10.69%; Astfel, m-au incadrat la un credit in CHF de 77800 CHF, iar la momentul trageii mi-au dat lei si anume echivalentul a 154822 lei. Acum eu cer ca, banca sa fie fortata (de stat, BNR, instanta) sa-mi recalculeze scadentarul incepand cu prima rata pana azi la conditiile de creditare in lei din ziua contractatii (si anume Bubor la 3 luni + marja bancii de 3%). Daca simulezi scadentarul pe cele aproximaiv 96 de luni din iunie 2007 pana azi (pe o coloana creditul de 154822 lei la Bubor+3%, pe alta coloana creditul de 77800 CHF la Libor + 4%), vei obtine o suma in lei a ratelor de achitat aproximativ egala cu echivalentul ratelor in franci deja achitate. Dar, daca banca va efectua aceasta transformare in lei, soldul azi al creditului meu ar fi de 132430 lei, iar rata lunara ar fi de 901 lei. Fara transformare, azi mai am in sold 66548 CHF adica aproximativ echivalentul a 291880 lei si o rata lunara echivalenta in lei de 1763 lei!!! Si ca sa sustin cele de mai sus, mai amintesc ca referitor la conversia la cursul istoric guvernatorul Mugur Isarescu mentioneaza in conferinta de presa pe tema CHF din ianuarie 2015 urmatoarele (citatele de mai jos se regases la https://www.youtube.com/watch?v=JqUI9lJVMCw&feature=share): „de regula, daca se doreste conversia la curs istoric, conversia, ar trebui sa se faca si pentru dobanda .... legal, normal, logic cam asta este conversie la nivel istoric”. Aceasa abordare este intalnita si in dosarul nr. 2012/111/2014 pe rolul Tribunalului Bihor, in care avocatii bancii Raiffeisen Bank mentioneaza „Banca a informat instanta ca pentru conversia in lei trebuie aplicate conditiile de creditare pentru creditele in lei de la acea data” (vezi declaratia bancii pe http://www.bankingnews.ro/raiffeisen-bank-credite-chf-gheorghe-piperea.html), se poate afirma deci ca solicitarea mea prin care banca trebuie obligata sa-mi converteasca/transforme creditul din CHF in lei la conditiile din ziua contractarii in lei este intemeiata.

De la: ElvetianuSubiect:

Transformare

Comentariu:

O sa iau de bune calculele tale eu recunosc ca nu le-am facut dar problema este ca banca se va apara in instanta spunand ca daca iti converteste creditul in lei isi incarca normele de creditare deoarece probabil nu o sa te mai incadrezi la gradul maxim de indatorare acceptat - asta era toata smecheria la CHF te incadrai la o suma mult mai mare decat daca luai direct RON - deci chiar daca castigi in instanta conversia aceasta poate fi conditionata de plata din partea ta a unei sume destul de consistente pana la asigurarea gradului maxim de indatorare. Nu mai punem la socoteala cheltuieli de judecata pe care instanta poate decide sa nu le impute bancii care din nou vor fi consistente si daca mai luam in calcul ca poate in 6-12 luni cursul francului poate scadea la fel cum o crescut ajungi de dai tanda pe manda.

De la: AlexSubiect:

Transormare

Comentariu:

Da, e un scenariu probabil ca banca sa solicite sume destul de consistente pana la asigurarea gradului maxim de indatorare, imi asum acest risc. Apropo, eu nu cer bancii sa incalce normele de crediare ci sa-mi acorde conditii speciale si derogare de la norme precum i-au fost acordate d-nei Udrea de BRD :). Cu privire la cursul CHF, eu nu-l mai vad jos (as fi tentat sa zic chiar niciodata) si azi banca elvetiei a intervenit pt a diminua cererea. Francul se intareste constant si privind in viitor nimic nu anunta calmul ci din contra, turbulente care vor pune presiune si iar presiune pe franc. Cineva trebuie sa ne ajute sa platim in continuare ratele, riscul trebuie impartit, iar Piraeus Bank din 2009 pana azi mi-a blocat toate cererile si m-a tinut in aceasta stare fara solutii. Asa nu se mai poate continua.

De la: IMPRUMUTAT CHFSubiect:

CREDITELE IN CHF INCOTRO?

Comentariu:

Domnule Cinteza, pe cand VA GANDITI SI LA PERSOANELE DIN TARA DE BASTINA A DVS.... CREDITATE IN CHF? acestia sunt mai putin importanti decat bancile elene...care de....

De la: OvidiuSubiect:

dilema

Comentariu:

Alex sa inteleg ca daca tu imi imprumutai 10.000 USD in 2007 pe 8 ani azi veneami sa iti dai lei in echivalent la cursul din 2007? Pe motriv ca eu am saracit si tu esti oricum mai bogat si hai sa suporti tu diferenta? Ce ai fi facut? Mi-ai fi luat gatul?? Si ca sa raspund in avans la un cliseu obisnuit, sa nu cumva sa spui ca tu mi-ai dat chiar USD pe cand banca nu ti-a dat CHF, caci am uitat s aiti spun, o banca in Romania poate imprumuta numai daca are pozitiile valuatre inchise, adica pe romaneste ori are imprumutuiri externe/depozite in CHF, ori a cumparat o derivativa care transforma datoria care o are acum in RON sau alta moneda intr-un la un echivalent de curs CHF (ca sa ma exprim mai popular.., adica de ex. un SWAP pe vcurs valutar). Cine acopera pierderea bancii din diferenta de curs sau costul swapului?? Deponentii? Statul? Actionarii ca au buna-credinta? Astept curios raspunsul tau... Si mai am o intrebare... daca prin absurd cursul CHF era la jumatate acu fata de 2007, dadeai ianpoi bani bancii din castigul la rata?:):):)

De la: ElvetianuSubiect:

trilema

Comentariu:

Ovidiu cu riscul de a ma injura cei cu credite in franci ai perfecta dreptate cei care s-au imprumutat in CHF si-au luat teapa singuri - se pare ca romanii nu au invatat nimic din Caritas, FNI si alte tepe de acest gen toti viseaza la bani de pomana cazuti din cer. Nu e normal ca doar cei in CHF sa se planga, la riscul valutar sunt expusi si cei creditati in eur sau dolari dar aia nu se mai plang. Mai nou cei cu CHF considera clauza abuziva faptul ca tre sa ramburseze creditul - sa avem pardon prostia si lacomia se plateste scump. Ce ar putea face BNR-ul de acum incolo e sa oblige bancile care acorda credite in valuta sa converteasca automat creditul in ron (la cursul in vigoare) daca cursul creste cu peste 25% fata de cursul de la acordare pentru o perioada de minim 3 luni consecutive, in acest fel s-ar reduce din proportiile dezastrului.

De la: AlexSubiect:

diema si trilema

Comentariu:

Ovidiu si Elvetianu, va raspund punctual. In primul rand, in legatura cu creditul: eu am avut nevoie de lei pt apartamentul de 2 camere, banca m-a incadrat doar la CHF pentru suma dorita. Nici vorba ca banca sa-mi fi inaintat contractul din timp pt studiu sau sa-mi fi explicat cum sta treaba cu francul si cu pericolele la care ma expun si nici nu mi-a permis sa-l modific motivand ca e un contract standard. Acum te rog si eu pe tine sa interpretezi urmatoarele: in ziua in care am semnat contractul, dupa semnare, ofiterul de credit ma intreaba „doriti lei, euro sau CHF pentru tragere”? Eu ii raspuns ca, antreprenorul are nevoie de lei pt apartament, asa ca doresc lei. Ofiterul a suflat usurat si-mi raspunde: „e bine, daca doreati CHF trebuia sa asteptati 2 saptamani, lei va putem da astazi”. Din punctul meu de vedere, ei nu mi-au dat CHF ci lei de la deponentii bancii sau din alte surse, eu nu am vazut niciodata francii si consider ca banca nu i-a avut. Cum sa dai un credit in CHF si sa nu ai in casa moneda respectiva? Inseamna ca totul a fost scriptic (poate e chiar ilegala treaba asta). Continui si ridic urmatoarea problema: daca voi sustineti ca banca a facut swap, ca pozitii valutare inchise etc. atunci eu solicit un audit la sange in care banca Piraeus sa faca dovada ca in data in care mi-a dat creditul a avut CHF in sold nu numai pentru creditul meu ci si pentru toate creditele in CHF din perioada respectiva, sa faca dovada ca s-a imprumutat in franci si ca platese la randulei in franci, in caz contrar sa imparta riscul valutar cu mine. Imi aduc de asemenea aminte ca am citit un articol parca in 2011 in care domnul Cinteza raspundea la o intrebare a unui reporter cu privire la creditele in CHF, Euro , Dolar acordate in perioada de boom imobiliar 2005-2008, in care era intrebat daca bancile au rostogolit creditele respective, iar d-nul Cinteza meniona ca in 2011 ultima banca din sistem a rostogolit ultimul credit. In 2011 cursul CHF era la un alt nivel, iar acum la cu totul altul, dar banca continua sa nu-mi accepte nici o propunere ofeindu-mi doar solutii de restructurare, rescadentare, toate solutii care cresc costul creditului, refuzand sa imparta riscul valutar. Deci, ca sa concluzionez, sunt sigur ca banca nu s-a imprumutat pt creditul meu in CHF ci mi-a dat lei de la deponenti, dar, ma pune sa platesc lunar in conditiile unui credit in CHF. In al doilea rand, si pt mine e un cliseu sa mi se spuna ca, daca cursul ar fi fost mai jos as fi dat banii inapoi bancii? Iti raspund raspicat, in 2009 banca Piraeus mi-a dat o notificare in care m-a anuntat ca isi mareste marja bancii cu 2 puncte procentuale. Degeaba am facut adrese la BNR si le-am aratat cum banca isi mareste unilateral marja, BNR nu a intervenit (iar acum dupa ani de judecata, bancile pierd pe capete pe speta acestui abuz, BNR de ce nu l-a retezat elanul de lacomie al bancherilor???)!!! Asta s-ar fi intamplat si daca cursul era mai jos, banca unilateral ar fi actionat asupra contractului. Nu esti patit, nu treci prin experienta noastra, incerca sa o urmaresti si sa inveti de pe pielea altora, dar ce se intampla acum nu e deloc normal, a fost si este un jaf sustinut de BNR. Daca lucrezi in sistem, punete in pielea noastra si incearca sa gasesti solutii, nu-ti doresc sa treci prin ce trecem noi. In al treilea rand, suspectez BNR si banca Piraeus de mentinerea acestei situatii in mod voit, situatie care cel putin bancii ii genereaza profit. Din 2009 pana azi, am peste 20 de adrese oficiale inaitate catre ei in care ii rugam respectuos sa identifice solutii prin care sa ma protejeze de riscul valutar si in care le ceream conversia in lei a creditului. Banca la inceput a refuzat, apoi mi-a solicitat garantii ipotecare suplimentare pentru a efectua conversia in lei, iar daca faceam conversia, rata echivalenta in lei imi crestea cu aproximativ 20%. De fapt banca imi inainta mereu nonsolutii, toate duceau la cresterea costurilor creditului. Acum, vin si intreb Elvetianule, de ce BNR nu a introdus masura pe care o aminteai tu cu cei 25% inaintea ridicarii pragului de 1.2 Euro/CHF impus de banca elvetiei, ca doar guvernatorul Mr. Jordan mentiona imediat dupa ridicarea pragului ca se stia ca acest prag era unul temporar? EU NU AM STIUT (nu lucrez in domeniu, nu sunt specialist) ACEST LUCRU, dar BNR SIGUR TREBUIA SA STIE? Isarescu asta se intalneste cu toti guvernatorii, are in subordine oameni ce au in fisa de post analize si studii pe piata valutara, de ce au dormit??!!?? De ce nu au facut nimic? De ce nu fac nimic? Si vi se pare in continuare ca totul e normal? Parerea mea e ca o astfel de gandire e una de bisnita, camatarie nu una intr-un mediu reglementat, supravegheat.

De la: AlexSubiect:

diema lui Isarescu

Comentariu:

Si da, mi se pare normal Ovidiu ca sa platesc lei, in loc de CHF, deoarece insusi guvernatorul Mugur Isarescu mentioneaza in conferinta de presa pe tema CHF din ianuarie 2015 a mentionat: „de regula, daca se doreste conversia la curs istoric, conversia, ar trebui sa se faca si pentru dobanda .... legal, normal, logic cam asta este conversie la nivel istoric”. Mi se pare legal, normal, logic sa platesc la dobanda in lei asa cum mentioneaza Isarescu, nu am nimic impotriva si nici banca sa nu aiba.

De la: ElvetianuSubiect:

daca si cu parca

Comentariu:

Alex tu in tot ce scrii te bazezi pe o conferinta in care Isarescu parca o zis iar daca nu zicea tot aia era. Povestile is una alea prind in general la copii iar realitatea e alta si realitatea este data de hartiile pe care le-ai semnat tu cu manutza ta si de legile in vigoare publicate in monitorul oficial al Romaniei - necunoasterea sau neintelegerea legii nu te scuza de efectele incalcarii ei, asa si un violator s-ar scuza ca nu stia ca victima lui trebuia sa fie de acord cu violul. Dupa cum tot tu ai scris un semnal serios de alarma pt tine trebuia sa fie ca banca nu iti poate da cati bani vrei tu decat daca vrei CHF (deci banca practic te-a 'ajutat' dar nu intotdeauna cine te scoate din rahat iti vrea binele) dar atunci nu te-a mai ingrijorat rambursarea creditului, riscul valutar si cel de dobanda deci sigurul vinovat esti tu oricum ai da-o si scalda-o. Banca nu e obligata sa iti faca educatie financiara de baza - daca castigi 1000 de ron e la mintea cocosului ca nu poti avea standardul de viata al unuia care castiga 5000 ron apeland la credite.

De la: OvidiuSubiect:

pt Alex

Comentariu:

de la inceput voi evita orice discutie privind mariri abuzive de dobanda, dobanzi "revizuibile" unilateral in loc de marja plus dobanda variabila etc.. aici raspunsul e simplu.. ABUZ din partea bancii. Revenind la cazul tau, important nu e daca tu ai folosit cash CHF sau RON, ci faptul ca acest credit a fost denominat in dobanda asta, cu creditele sau riscuriel aferente. Cum intreba altcineva de ce debitorii in EUR nu sunt plansi de nimeni, doar fiindca au pierdut mai putin???? Nu stiu ce a spus Isarescu si nu e important, legal si moral e simplu, te-ai imprumutat intr-o moneda restitui la fel, altfel ce ar fi, urmarim sa rambursam creditul in lei sau valuta in functie de scaderea sau cresterea cursului, cum ne convine?? Legat de fapul ca banca te- aincadrat la CHF, pai daca tu ai spus eu vreau neaparat suma asta, salariul nu iti permitea, si aia au zis stai ca avem soluitia asta, si e dobanda mai mica.. ce s azic eu.. nu pare ceva dictatorial ci asumat. Da, tu nu stiai de riscuriel viitoare, dar iti garantez eu ca nici amaratul ala din front office nu stia... d efapt cred ca nici Trezoreria bancii nu stia ce se va intampla cu CHF.. analistii smecheri din Romanica nu au prevazut nici criza cum ne loveste sau bula imobiliara cum se sparge..daramite evolutia CHF.. Legat de audit, iti pot spune ca BNR controleaza cel [putin anual situatia pe care ti-am descris-o.. unii au imprumuturi externe in CHF altii au cumparat swapuri sau alte derivative din afara.. Eu nu consider ca bancile sunt alba ca zapada, dar nici prostii d-astea populiste cu conversia la cursul din 2008 nu sunt decat emanatiile celor disperati, loviti by the way in primul rand de caderea pietei imobiliare si mai apoi de evolutia CHF etc.. Bancile si-au platit si isi platesc o mare parte din vina lor prin pierderile masive din ultimii 3 ani, care vor contuinua la o parte din ele. Sincer vad maximum o solutie amiabila ca cea oferita de BT pentru debitorii VBR .. dar trebuie gandita astfel incat sa nu discrimineze debitorii in EUR sau USD si ar trebui sa se convinga conducerile bancilor respective ca e cea mai buna solutie sa iasa din blocajul asta..

De la: nick NSubiect:

ORICATE lichiditati ... ? hm

Comentariu:

cred ca glumesti - nu-s banii vostrii sa arunci cu ei, le dai cat au titluri de stat sa acopere apoi scapa cine poate NU folosesti bani publici pentru portofolile lor imobilire CIURuite - stau cel mai naspa au finantt toate aberatiile sasi ia bonusuri niste habarnisti - asa ca mai usor ca lichiditati fara numar ... macar Transilvania a fost locala cind I-ati scos din rahat in 2008 - in care au intrat singuri cu zelu lui Robert alt mare iubitor de romanica - si lacomia lui Ciorcila puteau vinde super dar au vrut mai mult ...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii