ASF este îngrijorată de tendința de creștere a tarifelor RCA și avertizează asigurătorii să ia măsurile de rigoare pentru inversarea acestui trend. În demersurile de până acum, Autoritatea a contat pe dialog, bună înțelegere și măsuri de persuasiune, dar pe viitor va fi nevoită să apeleze și la alte mijloace.

Autor:

Bancherul.ro
2016-03-28 16:52

Prima medie RCA pe segmentul autoutilitare/autocamioane a fost mai mare cu 53% în februarie 2016 față de iunie 2015 (comunicat de presa al ASF):

Prima medie aferentă polițelor de asigurare auto obligatorie RCA încheiate pentru vehicule din categoria autoutilitare și autocamioane, pe o perioadă de douăsprezece luni, a înregistrat o creștere de 53% la nivelul lunii februarie 2016, comparativ cu nivelul din iunie 2015 – luat ca bază de referință potrivit Protocolului încheiat de ASF cu transportatorii pe 22 decembrie 2015.

Prima medie pe această categorie a ajuns în februarie 2016 la 2.855 lei.
Potrivit raportărilor transmise de societățile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluției tarifelor RCA instrumentat de ASF, în luna februarie a acestui an au fost încheiate peste 22.000 de polițe pentru autoutiliare și autocamioane, cu 40,4% mai multe decât în iunie 2015.

Pe segmentul autoutilitare/autocamioane cu masa maximă cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone, prima medie RCA a coborât cu 8% în februarie 2016 față de iunie 2015, în condițiile unei scăderi de 4% comparativ cu ianuarie 2016, în timp ce pe segmentul de masă maximă cuprinsă între 7,5 și 16 tone prima medie s-a redus cu 7%, pe fondul scăderii cu 22% în februarie 2016 față de ianuarie 2016.

La nivelul segmentului autocamioane cu masa maximă de peste 16 tone, prima medie RCA pe douăsprezece luni a fost mai mare cu 78% în februarie 2016 față de iunie 2015, în contextul unei majorări de 6% față de ianuarie 2016.

Per ansamblul categoriei autoutilitare/autocamioane, prima medie RCA a crescut cu 4% în februarie comparativ cu nivelul din ianuarie 2016.

Pentru vehiculele destinate transportului de persoane, prima medie RCA aferentă polițelor pe douăsprezece luni a crescut cu 52% în perioada iunie 2015 – februarie 2016, până la 4.614 lei, în condițiile în care numărul polițelor încheiate în februarie a scăzut cu 20,5% față de iunie 2015, până la 1.699. Luna februarie a consemnat o scădere de 1% a primei medii pe această categorie, față de ianuarie 2016.

Prima medie pentru segmentul autovehiculelor cu mai mult de 40 de locuri a înregistrat o creștere de 110% în perioada menționată, respectiv de 2% în februarie față de ianuarie 2016.

În cazul vehiculelor pentru transport de persoane având între 18 și 40 de locuri, prima medie RCA a crescut cu 38% în perioada februarie 2016 – iunie 2015, pe fondul unei scăderi de 10% în februarie față de ianuarie 2016. Numărul polițelor din acest segment s-a majorat cu 39% în februarie față de iunie 2015.

Grupa vehiculelor de transport de persoane cu mai puțin de 18 locuri a înregistrat o scădere de 17% a primei medii RCA, în condițiile reducerii tarifelor cu 5% în februarie față de ianuarie 2016. Numărul polițelor din acest segment s-a majorat cu 66% în februarie față de iunie 2015.

Analizând numai evoluția tarifelor RCA pentru vehiculele încadrate în clasa de bonus B0, în perioada iunie 2015 – februarie 2016, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 51% în cazul categoriei autoutilitare/autocamioane, respectiv cu 37% pentru categoria transport de persoane. Structura evoluțiilor tarifare include atât o scădere medie de 18% pe segmentul autoutilitare cu masa maximă cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone, cât și o creștere de 65% pe segmentul de masă maximă de peste 16 tone; pentru segmentul transport de persoane cu peste 40 de locuri prima medie a urcat cu 18%, pentru segmentul 18-40 de locuri, cu 10%, iar pentru vehiculele cu mai puțin de 18 locuri – cu 33%.

La nivelul lunii februarie, prima medie RCA pentru categoria autoutilitare/autocamioane din clasa de bonus B0 a crescut cu 3% față de ianuarie 2016. Pentru categoria vehiculelor destinate transportului de persoane, încadrate în aceeași clasă de bonus, tarifele au crescut, în medie, cu 1% în intervalul amintit.

Conform prevederilor Directivei europene nr. 138/2009 (Solvency II), nivelurile primelor RCA nu sunt supuse aprobării prealabile de către ASF.

ASF este îngrijorată de tendința de creștere a tarifelor RCA și avertizează asigurătorii să ia măsurile de rigoare pentru inversarea acestui trend. În demersurile de până acum Autoritatea a contat pe dialog, bună înțelegere și măsuri de persuasiune, dar pe viitor va fi nevoită să apeleze și la alte mijloace.

Găsiți mai multe detalii aici.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii