ASF anunta ca piața asigurărilor a înregistrat evoluții pozitive în 2015

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-05 15:24

ASF anunta ca piața asigurărilor a înregistrat evoluții pozitive în 2015 (conform datelor provizorii): a fost primul an de creștere după criza financiară (peste 8% per ansamblu , cu un avans chiar de 11% la asigurări de viață), costurile de distribuție urmează în sfârșit o pantă de scădere, rata daunalității s-a comprimat cu peste 5 puncte procentuale, iar rata combinată (cheltuieli şi daune raportate la primele subscrise) – indicator esențial al sănătății industriei – a scăzut substanțial, cu aproape 10 puncte procentuale față de anul precedent, dar încă rămâne supraunitară (118%).

“Toate aceste progrese ne dau încrederea că piața se așează pe baze sănătoase și solide”, precizeaza  ASF intr-un comunicat, in care mai arata urmatoarele:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat, în ianuarie 2016, o amplă consultare cu participanții pe piața asigurărilor, de la asigurători, brokeri, organizații și asociații profesionale, la asociații patronale ale transportatorilor și reprezentanți ai consumatorilor, sub forma unor grupuri de lucru, care să contureze propuneri pentru actualizarea, simplificarea și alinierea cadrului legislativ și normativ pe piața asigurărilor. Scopul acestui exercițiu este tocmai îmbunătățirea calității produselor de asigurare în beneficiul asiguraților, informarea și protecția consumatorilor, transparentizarea și eficientizarea pieței, dar și alinierea la bunele practici ale țărilor europene.

Grupurile de lucru, ale căror componenţă şi direcţii principale de acţiune au fost făcute publice (vezi aici), își desfășoară activitatea sub forma unor reuniuni săptămânale și lucrează pe baza unor ipoteze de lucru ca rezultat al propunerilor tuturor participanților. Aceste ipoteze se centralizează și se asamblează lunar, urmând ca în 3 luni cel târziu să avem conturat un set de propuneri normative și legislative de competența Consiliului ASF și a Parlamentului.

Dintr-un exces de zel, o serie de mijloace media, în principal unele canale de televiziune, pun în dezbatere publică diverse ipoteze, declarații sau păreri personale ale participanților la aceste grupuri de lucru, prezentate ca “acorduri” sau “înțelegeri” și ca ”schimbări” iminente în piața asigurărilor.

Pozițiile oficiale ale ASF sunt stabilite numai de către Consiliu și sunt publicate în urma ședințelor săptămânale, prin comunicatele de presă transmise de fiecare dată.

De aceea, invităm publicul să ia în considerare numai acele proiecte puse oficial în dezbatere publică de către Consiliul ASF – pentru normele secundare, de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice, sau de Parlament, prin Comisiile de specialitate – în cazul inițiativelor legislative, pentru care ASF nu are competență. Orice alte știri, opinii sau comentarii în media, unele chiar fără o minimă documentare sau competență, nu numai că sunt neavenite, dar distorsionează inițiativele bune și induc în eroare publicul consumator. Din grijă și respect pentru cei peste 10 milioane de asigurați, ASF se poziționează de partea consumatorilor și susține dezvoltarea unei competiții oneste și sănătoase, care să conducă la evoluții sustenabile și suportabile, în contextul unei piețe stabile și mature.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii