ASF a respins preluarea Carpatica Asig de fondul de investitii IIC, intrucat avea o structura difuza a actionariatului si capacitate financiara incerta

Autor:

Bancherul.ro
2016-06-09 15:27

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat, în ședința de astăzi, procedura legală de analiză a dosarului depus de International Insurance Consortium (IIC), prin firma de avocatură Wolf Theiss, în vederea preluării unui pachet de 100% din acțiunile societății de asigurări Carpatica Asig S.A., constatând neîndeplinirea mai multor condiții prevăzute de Legea nr. 237/2015 pentru realizarea achiziției, de la lipsa unei capacități financiare certe de a susține redresarea asigurătorului, până la structura difuză a acționariatului potențialului investitor, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai precizeaza urmatoarele:

Anticipând o decizie de respingere a dosarului, IIC a transmis ASF o notificare privind renunțarea la intenția de a achiziționa o participație calificată la Carpatica Asig, Consiliul luând act de această hotărâre.

Începând din 25 ianuarie 2016, societatea Carpatica Asig se află sub incidența prevederilor Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, iar Fondul de Garantare a Asiguraților, în calitate de administrator temporar, are printre atribuții și implementarea măsurilor de atragere a unui investitor care să contribuie la restabilirea cerințelor minime de solvabilitate.

Până în prezent, singurul investitor care a depus un dosar în vederea preluării controlului Carpatica Asig a fost holdingul IIC, reprezentat de cetățeanul olandez Jacob Westerlaken.

Pe baza criteriilor prevăzute de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, ASF a analizat documentația depusă de IIC, ajungând la concluzia că potențialul cumpărător nu putea asigura fondurile necesare restabilirii situației financiare a Carpatica Asig și nici încadrarea indicatorilor prudențiali în cerințele regimului Solvabilitate II – intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Astfel, IIC solicita o derogare de doi ani pentru îndeplinirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), în condițiile în care Legea nr. 237/2015 cere ca SCR să fie restabilită într-un termen de maximum 6 luni, care poate fi prelungit de ASF cu încă 3 luni.

În ce privește transparența și bonitatea potențialului investitor, ASF a constatat că tranzacția urma să se deruleze prin intermediul vehiculului financiar IIC România B.V., o societate cu răspundere limitată înființată în Olanda, la data de 21.03.2016, cu un capital social de 1 euro.

Vehiculul respectiv este controlat de firma IIC Group B.V, înființată la aceeași dată, și cu un capital social de 10 euro.

Acționarii IIC Group B.V. sunt societățile Westerlaken Advisory (80%), cu un capital social de 18.000 de euro, și Maters Beheer (20%), cu un capital de 18.151 euro, deținătorii finali fiind persoanele fizice Jacob Westerlaken și respectiv Michael Maters, a căror capacitate financiară nu a putut fi evaluată pe baza documentelor transmise ASF.

Concomitent, analiza dosarului depus de IIC a relevat faptul că tranzacția propusă ar fi avut la bază alte entități decât cele comunicate în prima fază, care au fost ulterior modificate și comasate, iar referințele privind deținerile directe și controlul exercitat între diverse structuri sunt contradictorii.

În același timp, finanțarea preconizată pentru Carpatica Asig ar fi fost realizată sub formă de împrumuturi rambursabile, purtătoare de dobândă, și nu prin aport la capitalul social, ca atare neputând fi recunoscută ca o suplimentare a fondurilor proprii pentru acoperirea cerinței minime de capital și a cerinței de capital de solvabilitate.

Având în vedere imposibilitatea certificării surselor de finanțare a proiectului de achiziție, respectiv neîndeplinirea criteriilor legale de evaluare a stabilității financiare a potențialului cumpărător în raport cu business-ul care urmează a fi preluat, precum și elementele contradictorii din planul de afaceri avansat, derogarea solicitată de la legislația în vigoare, și, nu în ultimul rând, transparența redusă a structurii de acționariat, Consiliul ASF a hotărât respingerea proiectului de achiziție avansat de IIC.

Totodată, Consiliul ASF a luat act de retragerea cererii privind dobândirea de către IIC România B.V. a participației calificate de 100% din capitalul social al Carpatica Asig.

Administrarea Carpatica Asig rămâne în responsabilitatea Fondului de Garantare a Asiguraților, urmând ca situația financiară a societății să fie reevaluată odată cu definitivarea auditului realizat de compania Deloitte. Pe baza concluziilor auditului, ASF va analiza opțiunile strategice disponibile în conformitate cu prevederile Legii privind redresarea și rezoluția asigurătorilor, pentru protejarea intereselor creditorilor de asigurări și menținerea stabilității pieței asigurărilor.

Comentarii

E SUSTENABIL

Praful

se risipeste incet. Acea nebunie ca nimeni nu va mai putea sa ia credite, sperietoarea BNR este distrusa de cele doua banci cu avans de doar 20%. Sa nu uitam ca in perioada de boom 2007-2008 avansurile solicitate erau de minim 25%. Urmeaza legea CHF domnilor bancheri ..... deja sunt decizii definitive prin care instantele au constatat caracterul abuziv in aceste contracte si au solicitat achitarea ratelor la cursul de la data acordarii. Orice decizie/proiect de lege care va fi dat de Parlamentul Romaniei trebuie sa respecte aceste decizii judecatoresti, in caz contrar contravin practic deciziilor instantelor de judecata. Asadar votati legea CHF ca si noi votam maine - poimanine .....

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii