ASF a prezentat raportul anual privind pietele financiare nebancare

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-12 14:05

ASF lansează în premieră raportul anual privind pieţele financiare nebancare (comunicat de presa):

Pieţele sunt în creştere, mai transparente, mai predictibile, mai stabile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat astăzi raportul integrat privind evoluţia pieţelor financiare nebancare în anul 2015.

Lucrarea reprezintă o analiză detaliată a indicatorilor de referinţă din piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor private din România.

Analiza interpretării datelor statistice indică perspective de creştere sustenabilă pentru cele trei pieţe, după cum arată şi evoluţia câtorva indicatori cheie:

Asigurări – volumul primelor brute subscrise, mai mare cu 8,2%
Piaţa de capital – capitalizare bursieră majorată cu 9%, active OPC în creștere cu 14,7%
Pensii private – valoarea activelor la nivelul întregului sistem, avans cu 28,62%

Piaţa asigurărilor

Sectorul asigurărilor din România a inversat anul trecut trendul de scădere din perioada 2013 – 2014 și a încheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei, în creștere cu 8,2% față de nivelul din anul anterior. La această evoluție pozitivă au contribuit atât segmentul asigurărilor generale, cât și cel al asigurărilor de viață.

A avut loc o îmbunătățire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, creșterea calității activelor și un nivel mai ridicat de cedare în reasigurare. Numărul mediu de zile de soluționare a daunelor s-a redus.

Piaţa de capital

Piața de capital din România a fost caracterizată pe parcursul anului 2015 de un regim moderat de volatilitate, capitalizarea bursieră totală consemnând o creştere de 9%, în vreme ce indicele principal al bursei a scăzut cu circa 1%.

Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a fost de 2,4 ori mai mare, iar tranzacțiile cu produse structurate au înregistrat o creștere de 77%, însă s-a consemnat o scădere a valorii tranzacțiilor cu acțiuni pe segmentul principal al pieței.

Activele administrate de FDI locale au sporit cu 14,7% până la nivelul de 21 miliarde de lei, în vreme ce activele cumulate ale tuturor OPC au depășit 41 miliarde de lei (+4,67%).

Piaţa pensiilor private

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut constant în anul 2015, ajungând la 25,94 miliarde de lei (+28,62% faţă de anul precedent). Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârşitul anului trecut, de 3,70% comparativ cu 3,03% în decembrie 2014.

La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, erau înregistraţi, în sistemul pensiilor administrate privat, 6,56 milioane de participanți, ceea ce înseamnă un avans anual de 4,18%. Contribuțiile virate în Pilonul II au crescut cu 27% ca urmare a creșterii cotei de contribuție la 5%.

Se constată astfel că rolul pieţelor financiare nebancare în economia românească şi în sistemul financiar local a crescut în 2015.

Raportul Evoluţia pieţelor financiare nebancare în anul 2015 poate fi consultat pe site-ul ASF la secţiunea Publicaţii/Rapoarte de piaţă.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: PENSII PRIVATE

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii

BT Pensii administreaza pensii facultative cu 0 comision din contributii

 Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii

BRD: fondurile de pensii sunt în siguranță

Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii

ASF sustine seminarii de educatie financiara pentru angajatii firmelor

Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii