ASF a cerut fondurilor de pensii sa verifice siguranta detinerilor de actiuni

Autor:

Bancherul.ro
2013-09-20 16:18

Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut fondurilor de pensii administrate privat să verifice siguranţa deţinerilor de acţiuni aflate în portofoliul acestora, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

“Operaţiunile de verificare se vor încheia luni, 23 septembrie 2013. Pe perioada desfăşurării verificărilor, fondurile de pensii administrate privat nu vor tranzacţiona acţiuni (respectiv în zilele de vineri, 20 septembrie şi luni, 23 septembrie 2013).

ASF doreşte să informeze publicul că decizia trebuie privită ca una preventivă, de siguranţă”, se arata in comunicat.

Comentarii

Constanta Radulescu

Client BCR abuzat

Decizii rezonabile? O decizie rezonabila ar fi, ca atunci cand clauza este abuziva, aceasta sa se inlature. Exista o decizie CEJ in acest sens obligatorie pt. toate statele membre UE. Si o decizie in Bihor unde, un client BCR a obtinut eliminarea din contract a clauzei privind dobanda acesta avand acum dobanda zero(vezi aici: http://www.economica.net/un-client-al-bcr-a-castigat-in-instanta-anularea-dobanzii-la-credit_56678.html ). Ce zic acum bancile pe noi, clientii, nu ne intereseaza, pot sa dea faliment. Trebuia sa se gandeasca atunci cand au burdusit contractele cu clauze abuzive, au mizat pe faptul ca ne este frica sa ne punem cu ele si au gresit. Clientii BCR merg pana la capat, indiferent unde este acesta. BCR va regreta enorm ca si-a abuzat clientii si a impus o dobanda de domeniul SF-ului.

Bancherul.ro

dobanda 0 este rezonabila?

Nu credem ca oricine cu o judecata rezonabila poate spune ca dobanda 0 este o decizie rezonabila. Orice banca imprumuta bani cu o anumita dobanda. De aceea, ne intrebam daca judecatorii de la Inalta Curte vor avea suficienta intelepciune pentru a impaca cele doua parti: bancile care s-au lacomit sa practice niste dobanzi exagerat de mari si sa nu le scada odata cu indicii pietei, si clientii care se lacomesc acum sa nu mai plateasca nimic pentru niste bani imprumutati.

Gabi

dobanda 0 este foarte rezonabila

Daca o clauza este abuziva nu mai discutam de rezonabilitate. D-vs sunteti pentru neaplicarea/nerespectarea legislatiei? Cauza C-618/10 a CJUE spune "se opune unei reglementari a unui stat membru care permite instantei nationale atunci cand constata nulitatea unei clauze abuzive cuprinse intr-un contract incheiat intre un vanzator sau furnizor si un consumator, sa completeze respectivul contract modificand continutul acestei clauze". Cu alte cuvinte CJUE spune ca atunci cand o clauza este abuziva ea nu se modifica, nu se completeaza ci se elimina. Aceasta masura este ca o sanctiune si are menirea de a preantampina practica bancilor de a insera clauze abuzive. Cititi aceasta cauza, este foarte interesanta. D-vs vi se pare rezonabila o dobanda de 10 la euro? Si a fost si 11,4. Vi se pare rezonabila conduita BCR ca atunci cand a scazut euribor de la 5,4 la 1 dobanda, dimpotriva, a crescut cand aceasta ar fi trebuit sa scada cu cel putin 4,4? Vi se pare rezobabila conduita BCR ca nu explica (in contract, negru pe alb)ce reprezinta acea dobanda, ca nu are o formula de calcul, ca nu este prevazuta in contract perioada de variabilitate? Vi se pare rezonabil ca de la o rata de 532 euro acum platesc 750 euro si am avut si 816 euro rata. Aceste variatii, BCR spune (acum) ca rezulta din fluctuatiile euribor. Dar cand euribor a scazut cu 4,4 dobanda de ce a crescut in loc sa scada? D-le bancher, inainte sa blamati clientii cocosati de abuzurile bancilor mai intrebati, mai studiati legi nationale si nu numai, documentati-va!

Bancherul.ro

dobanda in sine nu poate fi clauza abuziva

Dobanda in sine, costul unui credit, nu poate fi clauza abuziva, intrucat asa se dau creditele, cu dobanda. Asa a constatat, de altfel, si Curtea de Apel. Asadar, cum poate fi eliminata dobanda din moment ce trebuie sa existe, intrucat reprezinta costul unui credit? Faptul ca o banca, BCR dupa cum spuneti, nu a respectat formula de calcul a dobanzii, si a crescut-o in loc sa o scada, este altceva, este o incalcare a contractului de credit. Pentru asta puteti sa dati banca in judecata, sa va repare prejudiciul in urma majorarii dobanzii, astfel incat sa aveti o dobanda corecta, rezonabila, la nivelul pietei, dupa cum este de parere si Curtea de Apel (http://www.bancherul.ro/clauzele-abuzive-din-contractele-de-credit-in-procesele-dintre-clienti-si-banci-care-sunt-ele-si-cum-sunt-explicate-de-instantele-de-judecata--11725). Asta intelegem noi prin decizii rezonabile.

Constanta

client BCR abuzat

Dupa cum v-am spus, documentati-va: CJUE in cauza United Brands : un pret inechitabil poate fi considerat un abuz in sensul art. 102 din Tratatul de la Roma, intrucit este un pret impus care nu are legatura cu valoarea economica a produsului furnizat(imprumnut bancar). Iar abuzul de pozitie dominanta este dur sanctionat. Considerentul ca dobanda si comisioanele fac parte din pret iar judecatorul nu poate face o analiza din perspectiva clauzelor abuzive este total gresit fiind decizii, inclusiv la ICCJ, in acest sens.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: PENSII PRIVATE

Norma ASF privind prospectul schemei de pensii private a fost modificata

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere FinanciarăBucureşti, 15 februarie 2023 – În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareRegulamentul de modificare și completare a Regulamentului A.S.F. nr. 3/2013 pentru autorizarea și funcționarea contrapărților centrale emis în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (regulamentul va fi transmis, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru modificarea Normei nr. 7/2007 privind prospectul schemei de pensii private, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2007 (norma va fi transmisă, spre publicare, Monitorului Oficial al României);Norma pentru... detalii

BT Pensii administreaza pensii facultative cu 0 comision din contributii

 Pe piața fondurilor de pensii facultative, comisionul are limita maximă de 5% din contribuția la pensie BT Pensii are peste 27.000 de clienți care economisesc prin fondul Pensia Mea... detalii

BRD: fondurile de pensii sunt în siguranță

Clarificări din partea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. (SAFPP):"Așa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de... detalii

ASF sustine seminarii de educatie financiara pentru angajatii firmelor

Oportunitățile de învățare și dezvoltare la vârstă adultă sunt, în bună măsură, asociate cu programele puse la dispoziție de către angajatori. Acestea sunt cu atât mai apreciate atunci când reușesc... detalii