Artizanul extinderii Erste Bank in Estul Europei, carismaticul Andreas Treichl, se retrage dupa ce a condus banca 21 de ani

Autor:

Bancherul.ro
2018-09-14 17:54

Carismaticul Andreas Treichl, 66 de ani, se retrage de la conducerea Erste Bank dupa 21 de ani, perioada in care a dirijat expansiunea fostei banci austriece de economii in Europa de Est si transformarea acesteia intr-unul dintre cele mai puternice grupuri regionale, prezent inclusiv in Romania, cu BCR.

Banca nu a mentionat motivul retragerii lui Treichl, precizand doar ca el va ramane ulterior in conducerea fundatiei bancii.

Treichl va fi inlocuit, din 2020, cu Bernhard Spalt, 50 de ani, care lucreaza de 27 de ani in Erste Bank, el fiind seful riscului in cadrul grupului si in cadrul mai multor subsidiare, inclusiv la BCR, in 2017. In prezent este seful riscului la Erste Bank Austria.

Spalt, un jurist, are un profil mai degraba retras, contrastant cu cel al lui Treichl, care a fost liderul de necontestat al bancii austriece chiar si in perioada de dupa criza din 2008, care a afectat serios Erste Bank, fiind nevoita sa apeleze la ajutorul statului austriac.

Treichl a trebuit sa faca fata si problemelor cu care s-au confruntat subsidiarele din Estul Europei cumparate de Erste in anii de boom economic dinaintea crizei, prin care si BCR, care a trebuit sa recunoasca pierderi importante din cauza crizei economice, astfel ca a avut nevoie de sprijinul bancii-mama din Austria.

Seful Erste Bank a reusit insa sa-si scoata firma din toate aceste probleme, fara pierderi insemnate, Erste Bank fiind in continuare unul dintre cele mai mari grupuri din zona, reusind in prezent sa obtina profituri importante, care acopera pierderile din anii anteriori.

Pentru Erste Bank, era expansiunii pare sa se fi incheiat, iar preluarea conducerii de catre Spalt poate fi un semnal ca strategia grupului va fi de consolidare a pozitiei pe care o ocupa in prezent, cel putin in privinta riscurilor si finantelor.

Insa Erste Bank mai are in fata o provocare poate chiar mai importanta decat viitoarele riscuri specifice bancilor: era digitala si asaltul noilor tehnologii.

Erste Bank si subsidiarele sale, inclusiv BCR, va fi nevoita sa faca fata concurentei venite atat din partea altor banci in privinta serviciilor digitale, cat si din partea noilor firme fintech specializate pe anumite segmente, precum transferuri sau credite online.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Cariera

Exim Banca Romaneasca are o noua conducere

Conducerea Exim Banca Romaneasca va fi asigurata in urmatorii patru ani de Traian Halalai in calitate de presedinte executiv, Lidia Stan – vicepresedinte executiv responsabil cu activitatea de retail/CFO, Catalin... detalii

Ioana Gheorghiade devine sefa riscului la BCR

Banca Comercială Română (BCR) anunță numirea Ioanei Gheorghiade în funcÈ›ia de Chief Risk Officer (CRO) È™i membru al Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare,... detalii

ING Bank are un nou director de resurse umane: Maria Zoicas

Maria ZoicaÈ™ se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Maria are peste... detalii

Alessio Cioni este noul director general al Intesa Sanpaolo Bank Romania

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcÈ›ia de Director General È™i... detalii