Andreas Treichl, seful Erste Bank, anunta sfarsitul unei perioade de 7 ani duri de criza si prezice alti 7 ani de prosperitate

Autor:

Bancherul.ro
2015-05-13 01:50

Andreas Treichl, seful Erste Bank, a declarat, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) bancii austriece care a avut loc marti, ca in opinia sa perioada de criza care a durat 7 ani s-a incheiat si putem spera, in dimensiuni biblice, la alti 7 ani de prosperitate de acum inainte: “Au fost, intr-adevar, 7 ani foarte duri, in care atat bancherii cat si politicienii au facut greseli, dar cred ca pot spune cu o siguranta mare ca acest capitol este incheiat, desi in 2015 nu va fi totul perfect”.

Intrebat despre perspectivele de profitabilitate ale BCR, Treichl a spus: “Sunt convins ca vom avea din nou profit in Romania, unde economia creste incet, dar sigur”.

Dupa pierderi record de 1,4 miliarde de euro in 2014, care i-au determinat pe unii actionari sa-i ceara demisia lui Treichl, Erste a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an, cand a obtinut un castig de 226 milioane euro. La randul sau, dupa pierderi de 2,8 miliarde lei in 2014, BCR a anuntat obtinerea unui profit net la nivel de grup in valoare de 344 milioane lei in primul trimestru din 2015, dublu in compartie cu BRD (140 milioane lei) si Banca Transilvania (151 milioane lei, la nivel individual).

“Pe baza realizarilor din 2014, putem spune ca am incheiat criza si am ajuns intr-o pozitie in care avem sanse mult mai bune sa devenim un grup foarte performant in Europa de Est, in comparatie cu alte banci concurente. Un actionar m-a intrebat de ce suntem prezenti in aceste tari care ne produc pierderi si i-am raspus ca suntem acolo pentru ca aceste tari vor fi viitorul, de aceea dorim sa fim cea mai performanta banca din aceasta zona”, a spus Treichl.

El a subliniat faptul ca in urmatoarea perioada este foarte important ca banca sa se concentreze pe finantarea afacerilor mici si mijlocii (IMM) din tarile in care grupul Erste este prezenta, intrucat micile afaceri sunt motorul economiilor din Romania, Cehia sau Ungaria, “mai ales ca multi vorbesc despre faptul ca bogatii au devenit tot mai bogati in ultimul timp”.

Seful Erste Bank a precizat ca bugetul alocat pentru costul riscului in 2015, de 1,2 miliarde euro, a avut in vedere tocmai angajamentul bancii de a-si asuma risul de a credita IMM-urile si nu unei prognoze mai degraba conservatoare.

“Va trebui sa facem totul pentru a-i convinge pe politicieni si reglemetatori sa sprijine bancile pentru a finanta mai mult afacerile, pentru ca numai asa vom obtine crestere economica”, a spus Treichl. El a explicat ca finantarea economiei de catre banci este importanta in Europa, intrucat bancile asigura 75% din finantarea economiei si numai restul de 25% vine de pe Bursa, spre deosebire de Statele Unite, unde situatia este exact inversa.

Iar in cazul tarilor din Europa de Est, sectorul bancar asigura 90% din finantarile agentilor economici.

“De aceea, noi trebuie sa fim raspunzatori pentru finantarea firmelor mici si medii si sa gasim posibilitati ca si clientii din retail sa vada o crestere a creditarii”, a adaugat Treichl.

“De aceea, in dimensiuni biblice, cred ca ne putem astepta la alti 7 ani buni, dupa cei 7 ani grei de criza, in care trebuie sa recunoastem ca angajatii nosti nu au dus-o bine, mai ales cei din filiale, dar totusi au ramas entuziasti si au muncit din greu”, a adaugat seful Erste Bank.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii