BANCI | Stirea Zilei

Analistii se asteapta ca BNR sa mentina neschimbata dobanda, la 9,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-06 09:29

Majoritatea analistilor mizează pe mentinerea dobânzii cheie în urma sedintei de marti a BNR, dar cresterea preturilor la gaz si electricitate ar putea alimenta un vârf al inflatiei în iulie, presiuni pe care banca centrală le-ar putea semnala printr-o majorare de 0,25 puncte procentuale.

O nouă majorare a dobânzii de politică monetară în cadrul sedintei Băncii Nationale a României (BNR) de marti, 6 mai, este putin probabilă deoarece efectul acesteia ar apărea cu întârziere de câteva trimestre, fără a putea influenta revenirea pe o pantă descendentă a inflatiei, cred cei mai multi dintre analisti.

În plus, o majorare cu 0,5 puncte procentuale, de la nivelul actual de 9,5% al ratei dobânzii de politică monetară, ar marca atingerea pragului psihologic de 10%, ceea ce ar putea inflama asteptările inflationiste.

Pe de altă parte, amânarea cresterii preturilor administrate, în special la gaz si electricitate, din aprilie pentru începutul lui iulie, ar putea determina noi accelerări ale inflatiei, care ar putea atinge astfel un vârf în iulie, contrar previziunilor anterioare ale băncii centrale si ale pietei, care indicau că nivelul maxim al inflatiei anuale - de 8,63% - a fost deja atins în martie.

Mentinerea dobânzii cheie la 9,5% ar putea semnala finalul ciclului de întărire a politicii monetare, început în octombrie 2007

BNR a majorat, începând cu 31 octombrie 2007, de cinci ori dobânda de politică monetară, de la 7% la 9,5%.

"Ne asteptăm ca dobânda de interventie să fie mentinută la nivelul de 9,5% în sedinta de politică monetară din 6 mai. Această decizie va avea ca primă consecintă o diminuare a incertitudinii cu privire la finalul ciclului de întărire a politicii monetare", a declarat Lucian Isar, directorul executiv al departamentului "Piete Globale" de la Bancpost.

În consecintă, economistii de la Bancpost îsi mentin previziunile pentru cursul de schimb, pe care îl văd fluctuând între 3,30 si 3,80 lei/euro în cel putin 90% din zilele rămase până la sfârsitul anului, cu o volatilitate mai scăzută, de 10-12%, fată de 12-14% în perioada anterioară.

În plus, ei estimează o diminuare a diferentei între dobânda la depozitele overnight plasate (ROBOR) la trei luni si dobânda de referintă, de la peste 3 puncte procentuale la sub un punct procentual.

Economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, estimează că BNR va mentine dobânda cheie la nivelul de 9,5% si aduce ca principale argumente nivelul ridicat al dobânzilor din piata interbancară, peste cel al dobânzii cheie, impactul marginal pe care o nouă urcare a dobânzii de politică monetară l-ar avea asupra temperării inflatiei în perioada următoare, evolutia favorabilă a cursului de schimb si nevoia BNR de a vedea impactul măsurilor deja luate si de a gândi politica monetară pe termen mai lung.

Pe de altă parte, Anghel nu exclude adoptarea de măsuri administrative, cum a fost cazul majorării provizioanelor la creditele în valută, votată în sedinta din februarie 2008.

"Dobânzile interbancare sunt peste 10% si, tinând cont că acestea influentează mai mult dobânzile la credite si depozite decât dobânda cheie, o nouă majorare a acesteia din urmă nu ar avea un efect semnificativ. În plus, BNR se va uita mult si la evolutia pe termen mai lung, iar o nouă majorare s-ar manifesta la nivelul maxim abia peste câteva trimestre, în conditiile în care credem că inflatia a atins deja vârful în martie", a declarat Lucian Anghel, pentru NewsIn.

În acest sens, Anghel a dat si exemplul altui stat din regiune, Cehia, unde banca centrală a mentinut dobânda de politică monetară sub nivelul celei a Băncii Centrale Europene (BCE), de 4%, în ciuda faptului că inflatia a depăsit 7%, tocmai deoarece banca centrală se concentrează pe un orizont mai îndepărtat, a mai explicat economistul sef al BCR.

Presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, mizează, de asemenea, pe mentinerea dobânzii de politică monetară în urma sedintei Consiliului de Administratie al BNR de marti, în conditiile în care estimează că inflatia a atins nivelul maxim în martie, urmând să se plafoneze în apropierea acestuia până la jumătatea anului.

Vârful inflatiei s-ar putea muta din martie în iulie, din cauza amânării scumpirilor la gaze si electricitate

Economistul sef al Raiffeisen Bank România, Ionut Dumitru, estimează că BNR va păstra dobânda cheie la 9,5%, spunând că o majorare cu un sfert de punct procentual ar avea "mai mult un impact simbolic decât unul real", în timp ce o urcare cu 0,5 puncte procentuale ar marca trecerea la un nivel psihologic al dobânzii de politică monetară, de 10%, ceea ce ar alimenta anticipatiile inflationiste.

"Nivelul de 9,5% ar trebui să fie maxim în acest an, dacă nu se produce vreo surpriză pe partea de preturi administrate. În functie de amploarea acestor scumpiri, am putea asista la formarea unei noi cocoase a inflatiei în iulie", a explicat Dumitru, care îsi mentine însă scenariul pentru a doua jumătate a lui 2008, când inflatia anuală ar trebui să se tempereze, posibil sub 6% în decembrie.

O parte dintre analisti se astepta însă la majorarea cu 0,5 puncte procentuale în sedinta din mai, până la 10%, prognoză temperată însă de comentariile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a semnalat că politica monetară este suficient de restrictivă si că un nivel prea ridicat al dobânzii cheie ar pune presiuni de apreciere pe leu.

Unii analisti si-au temperat asteptările de majorare a dobânzii cheie în mai, dar văd loc de urcare în lunile următoare

"O majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie ar avea mai mult rol de semnal, în contextul accentuării îngrijorărilor privind inflatia. BNR are, probabil, mai multe date despre majorarea preturilor administrate, amânată pentru 1 iulie. În functie de acestea, am putea vedea un vârf al inflatiei în iulie", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, perntru NewsIn.

El a adăugat că o scumpire cu 10% a pretului gazului ar determina un nivel de aproximativ 8,9% al inflatiei anuale în iulie.

Economistul de la ING spune, însă, că un efect de bază favorabil în a doua parte a anului, determinat de nivelul ridicat al inflatiei lunare de anul trecut, ar ajuta la temperarea inflatiei, posibil la 6,5% la sfârsitul lui 2008.

Analistul Credit Europe Bank (CEB), Georgiana Constantinescu, care estima anterior o majorare cu o jumătate de punct procentual, si-a modificat prognoza, mizând în prezent pe o urcare mai redusă, la 9,75%, în contextul ultimelor date economice.

În plus, Constantinescu spune că este putin probabil să asistăm la o coborâre a dobânzii cheie, chiar si în a doua parte a anului.

"Existau temeri, subliniate si de guvernatorul BNR, referitoare la o nouă apreciere nesustenabilă a leului, pe fondul unor eventuale majorări ale dobânzii cheie. Faptul că leul a reactionat slab înainte de Paste, când o apreciere a monedei nationale era favorizată de mai multi factori, demonstrează că este în continuare loc de majorări ale dobânzii de politică monetară, fără a aduce presiuni substantiale de coborâre a cursului de schimb", a mai spus Constantinescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat determina oamenii sa obtina imprumuturi fara dobanda la inceput, dar sa plateasca ulterior dobanzi detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an, dupa intrarea in vigoare a legii 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor. Legea obliga IFN-urile sa detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Cea mai mica dobanda este a cardului CEC Bank, 17,41%, te tip variabil, compusa din detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

 



 

Ultimele Comentarii