BANCI | Stirea Zilei

Analistii recomanda cresterea taxelor in 2009, pentru ca tara sa faca fata crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-14 08:41

Noul executiv de după alegeri va trebui să crească n 2009 toate taxele, inclusiv cota unică, la nivelul de 19%, pentru a face faţă crizei care va afecta economia romnească, n condiţiile diminuării producţiei şi a creşterii şomajului, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse din BNR.

Potrivit reprezentanţilor BNR, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depăşi 3% din PIB n 2008.

"Vom solicita o creştere a nivelului taxelor n 2009, cel mai probabil la 19%, pentru că va fi aproape imposibil să mai menţinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romnia şi a creşterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrală.

n prezent, cota unică din Romnia este de 16%, iar o eventuală majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, ţară care va intra n zona euro de la 1 ianuarie 2009.

BNR ar putea recomanda şi impozitarea terenurilor agricole

Potrivit calculelor bancherilor centrali, se impune, de asemenea, creşterea impozitului pe terenuri şi pe clădiri, iar introducerea taxelor pe terenurile agricole, la nivelul ţărilor UE, ar putea ajuta la reformarea agriculturii.

"Foarte mulţi dintre cei care nu-şi lucrează terenurile vor fi nevoiţi să vndă şi astfel se va ajunge la comasarea terenurilor", au explicat reprezentanţii BNR.

Analiştii avertizează că scăderea producţiei, coroborată cu creşterea şomajului, va avea un impact semnificativ asupra bugetului n 2009, prin reducerea ncasărilor şi majorarea cheltuielilor sociale.

Analistul economic Ilie Şerbănescu mizează tot pe o modificare a cotei unice şi spune că este nevoie de o "revoluţionare a sistemului fiscal, pentru a ncuraja dezvoltarea economică şi a descuraja consumul".

"Noul guvern ar trebui să mărească şi cota unică şi TVA-ul, iar modificarea cotei unice este foarte simplă, pentru că nu există cotă unică n Romnia. Nu poţi spune că revii la impozitarea regresivă dacă schimbi cota unică de impozitare. n plus, ar trebui eliminat impozitul pe dobnzi, pentru ncurajarea economisirii", a spus Şerbănescu, pentru NewsIn.

Economistul şef al Raiffeisen Bank Romnia, Ionuţ Dumitru, nu exclude şi o creştere a TVA, pe lngă majorarea cotei unice de impozitare, n 2009.

"La cum arată situaţia n acest moment, cu presiunea foarte mare pe deficit şi n contextul economic internaţional, este inevitabilă creşterea unei taxe importante precum cota unică sau TVA-ul. Nu poţi lăsa ca deficitul bugetar să treacă de 3% din PIB, n 2009, pentru că nu-l poţi finanţa. Trebuie să se ţină totuşi cont şi de faptul că o creştere a taxei pe valoarea adăugată ar aduce un risc mare legat de inflaţie", a declarat Dumitru, pentru NewsIn.

Analistul economic Matei Păun susţine că este inevitabilă o creştere a taxelor, n condiţiile n care "n acest an o să avem un deficit de 3% pnă la 4% din PIB".

"Avnd n vedere că Romnia are una din cele mai mici taxări din Europa, cred că impozitarea pe consum ar trebui regndită. Este posibil ca alcoolul, tutunul, aparatele electrocasnice şi produsele de lux să se scumpească foarte mult ca urmare a creşterii semnificative a taxelor", a mai spus Păun.

Ministrul Muncii, Mariana Cmpeanu, declara miercuri că aproape 29.000 de romni şi-ar putea pierde locurile de muncă pnă n primăvară, ca urmare a disponibilizărilor anunţate ndeosebi n industria textilă, metalurgică şi cea auto.

Ministrul Muncii susţinea că o estimare exactă asupra impactului pe care l va avea criza economică internaţională asupra pieţii forţei de muncă din Romnia va putea fi făcută la mijlocul anului 2009, nsă nici n cele mai sumbre scenarii rata şomajului nu ar putea să crească la 8%, nivel estimat de sindicate.

Liderii principalelor confederaţii sindicale din Romnia anticipează nsă o dublare a numărului de şomeri n 2009, la 1,2 milioane persoane, şi susţin că deţin informaţii care arată că aproape 500.000 de romni doresc să se ntoarcă n ţară din Spania şi Italia, anul viitor.

Sindicaliştii susţin că domeniile cele mai grav afectate de criza economică internaţională vor fi industria textilă, construcţiile, agricultura, industria construcţiilor de maşini şi sectorul financiar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii