Amenzile primite de banci si Institutiile Financiare Nebancare (IFN) de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au scazut la jumatate in 2019 fata de anul precedent, cu toate ca s-au descoperit mai multe nereguli in furnizarea de servicii financiar-bancare.
Astfel, in 2019 ANPC a incheiat 21 de procese verbale de constarea a unor contraventii cu privire la incalcarea legilor de protectie a consumatorilor de produse financiar-bancare, fata de numai 15 procese verbale, cate au fost in anul precedent, conform datelor din rapoartele de activitate ale ANPC.
Cu toate acestea, valoarea amenzilor date de ANPC bancilor si IFN-urilor a fost in 2019 de numai 241.000 de lei, la jumatate fata de cei 557.000 lei din anul anterior.
In schimb, sumele de bani restituite consumatorilor in urma constatarii neregulior in contractele de servicii financiare a fost anul trecut de trei ori mai mare fata de anul precedent: 300.000 de lei (in special datorita despagubirilor pentru creditele in franci elvetieni, in valoare de 46.000 CHF) fata de numai 100.000 de lei in anul anterior, cand nu s-au rambursat sume in CHF.
In privinta reclamatiilor trimise de consumatori la ANPC cu privire la problemele intampinate in relatia cu bancile si IFN-urile, numarul acestora a scazut anul trecut, la 1.449 in total, fata de 1.608 in 2018.
Anul trecut au mai fost emise patru ordine de către Președintele Autorității Naționale pentru Protecția consumatorilor, în baza Legii 363/2007 privind protectia consumatorilor, prin care s-a cerut bancilor sa respecte aceasta lege cu privire la incalcarile constatate.
Controale la firmele de leasing
De asemenea, in perioada 18.03.2019 – 30.05.2019 s-a desfașurat o acțiune tematică națională de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la încheierea contractelor de leasing, de către societățile de leasing și/sau instituțiile financiar-nebancare.
În cadrul acţiunii de control au fost verificați un număr de 25 operatori economici fiind încheiate 18 PVCC (Procese Verbale de Constatare a Contravenției) și 7 PVC (Procese Verbale de Constatare).
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 66 de sancțiuni contravenționale din care 30 de avertismente, 36 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 780.000 lei. Totodată, s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformități cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile.
Au fost emise 3 Ordine de către Președintele Autorității Naționale pentru Protecția consumatorilor în baza Ordonaței de Urgență 50/2010 si au fost restituite consumatorilor sume în valoare de 17.306,44 lei, conform raportului ANPC aferent anului 2019.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o acțiune de control la operatorul economic, BNP PARIBAS PERSONAL FINANCE SA Paris,sucursala București, care a anunțat demararea procedurilor de sistare a... detalii
Paul Anghel, director general la Directia generala control si supraveghere piata si aromonizare europeana din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), este anchetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Procurorii Direcţiei... detalii
Pe parcursul anului 2021, la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost înregistrate 463 reclamații din partea consumatorilor de servicii financiare oferite de banci si Institutii Financiare Nebancare (IFN).ANPC a verificat instituții financiare bancare și nebancare, constatându-se că, în cazul unei instituții financiare nebancare, caracteristicile principale ale creditului erau prezentate într- un mod înșelător/ambiguu.Extras din Raportul anual ANPC 2021:Servicii financiareANPC a acordat o atenție deosebită plângerilor consumatorilor privind serviciile financiare, ținând cont de impactului financiar foarte puternic asupra consumatorilor atunci când le sunt încălcate drepturile.Pe parcursul anului 2021:• au fost înregistrate 463 reclamații din partea consumatorilor;• au fost încheiate 7 Procese Verbale de Constatare a Contravenției, cu amenzi în valoare totală de 92.000 lei și 5 avertismente;• au fost restituite consumatorilor sume în valoare 1.396.760,83 lei, 3.662.407,12 CHF și 3.377.937,73 Euro ca urmare a acțiunilor... detalii
LISTA ENTITAȚILOR CARE DESFAȘOARĂ ACTIVITATEA DE RECUPERARE CREANȚE CARE FIGUREAZĂ ÎN EVIDENȚA ANPC Nr. crt DENUMIRE ENTITATE1 AGIO Wierzytelnosci Plus Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamkniety reprezentată de SC KI DEBTSERVICE SRL2 SC ASSET PORTFOLIO SERVICING ROMANIA SRL3 SC ASSET RECOVERY DEBTS SRL4 SC AVESTIS INTERNATIONAL SRL5 SC B2KAPITAL PORTFOLIO MANAGEMENT SRL6 SC CEE COLLECT ROMANIA SRL7 SC COFACE ROMANIA INSURANCE SERVICES SRL8 SC COLECTARE RECUPERARE CREANTE CRC SRL9 SC CREDITEXPRESS FINANCIAL SERVICES SRL10 SC CYCLE EUROPEAN SRL11 SC DEBT COLLECTION AGENCY SRLRadiată12 SC ENB PROPERTY SOLUTIONS SRL13 EOS CREDIT FUNDING DAC reprezentată de SC EOS KSI ROMANIA SRL14 EOS CREDIT FUNDING BL DAC reprezentată de SC EOS NEXT SERVICES SRL15 SC EOS NEXT SERVICES SRL16 SC EOS KSI ROMANIA SRL17 SC FIRE CREDIT SRL18 SC GETBACK RECOVERY SRL19 GLASRO HOLDINGS LIMITED reprezentată de SC INTRUM ROMANIA... detalii