Ai fost victima unei fraude prin internet banking? Banca ti-a dat inapoi banii pierduti? Ce arata un sondaj

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-15 00:12

O pondere de 45% dintre utilizatorii serviciilor de internet si mobile banking sunt convinsi ca banca le va returna banii pierduti in cazul unei fraude online. Cu toate acestea altfel se intampla in realitate: 41% dintre cei care au au cazut victime hackerilor in timp ce utilizau servicii financiare online nu au reusit sa-si recupereze banii pierduti, potrivit unui sondaj la nivel mondial realizat de compania de securitate online Kaspersky.

Sondajul mai arata ca cele mai utilizate servicii online sunt cumparaturile pe internet (95%), online bankingul (91%) si retelele sociale (87%). Serviciile bancare online sunt accesate cu preponderenta de la computere personale, insa utilizarea telefoanelor mobile devine tot mai populara: 19% dintre cei chestionati acceseaza contul bancar de pe un smartphone. O pondere destul de mare dintre cei intervievati, adica 47%, spun ca se simt vulnerabili atunci cand folosesc servicii financiare online, se mai arata in sondaj. (Vezi sondajul aici)

Doar 15% dintre clientii bancilor si-au recuperat integral banii pierduti

Teoretic vorbind, se arata intr-un comunicat al Karspersky, chiar dacă scammer-ii reuşesc să fure bani dintr-un cont de e-banking sau e-payment, sumele pot fi returnate de către bancă sau ca rezultat al demersurilor legale. Cu toate acestea, studiul B2B International a relevat că succesul este departe de a fi garantat.

Numai 45% dintre utilizatorii care au fost victime ale fraudelor online şi-au primit toţi banii înapoi. Alţi 14% au recuperat o parte a banilor furaţi, dar restul de 41% nu au primit nimic. Ţinând cont de plângerile a 33% dintre victime, banii reprezintă posesiunea cel mai greu de recuperat în cazul furturilor care au loc în timpul operaţiunilor de e-payment.

În 17% dintre cazuri banii au dispărut în timpul sesiunilor de e-banking, în timp ce 13% dintre victime erau clienţi ai magazinelor online. Băncile şi magazinele online returnează banii clienţilor în proporţie mai mare decât sistemele de e-payment – în general numai 12% dintre clienţii online au fost despăgubiţi integral pentru pierderile care au avut loc din cauza unor atacuri malware, iar pentru clienţii băncilor acest procent ajunge la 15%.

Unul din zece respondenţi au fost destul de norocoşi încât să îşi primească toţi banii înapoi. Mulţi dintre cei care şi-au pierdut banii – 6% dintre magazinele online, 4% dintre clienţii de online banking şi 4% dintre utilizatorii sistemelor de e-payment – au raportat pierderi de bani nerecuperate.

În acelaşi timp, mulţi utilizatori sunt încrezători că tranzacţiile lor sunt protejate de către furnizorii acestor servicii, se mai precizeaza in comunicatul Kaspersky. 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Educatie financiara

TBI nu vrea sa-mi dea adeverita pentru inchiderea contului. Ce pot sa fac?

„Buna seara. Va rog, am refinanțat creditul de la TBI,am solicitat adeverință ptr închiderea contului,banii au intrat un contul lor. De 8 zile tot trimit mailuri,am fost și în agenție... detalii

Cum depistez rate ilegale la imprumuturi?

„Doresc sa știu dacă cineva a făcut rate pe numele meu,cum pot afla? Am fost la un interviu de angajare la care au cerut copii după acte. Nu ne-am înțeles... detalii

Cat de mari pot fi cheltuielile judecatoresti la un credit?

RASPUNS Stimate domn, Onorariul executorului judecatoresc nu poate fi mai mare de 10% din suma executata, respectiv valoarea creditului datorat, conform onorariilor maxime ale executorilor, stabilite prin ordin al Ministerului... detalii

In cat timp se aproba o refinantare la Banca Transilvania?

„In cat timp ar trebui sa primesc un raspuns la o cerere de refinantare? Cat dureaza procesul de analiza la BT?”, intreaba un cititor. RASPUNS Stimate domn, Raspunsul la o... detalii