In 2008, cand Statele Unite erau deja in criza, iar undele de soc incepeau sa se resimta si in Europa de vest, bancile straine, in special cele austriece si grecesti, carora li s-au alaturat francezii de la BRD, inundau Romania, proaspat admisa in Uniunea Europeana, cu nu mai putin de 40 de miliarde de euro intr-un singur an, marea majoritate sub forma de credite imobiliare si de consum.
Cand criza s-a abatut asupra noastra, aterizarea nu putea sa fie decat foarte dura, in aceste conditii, iar salvarea tarii de la faliment de catre FMI a fost inevitabila.
Bula bancara din Romania din anul dinaintea crizei a insemnat aproape o dublare a activelor intr-un singur an, la 81,4 miliarde euro, de la sub 42 miliarde euro la sfarsitul lui 2007, an in care a avut loc, de asemenea, o revarsare masiva de lichiditati aduse de bancile straine, provocand si un balon imobiliar.
Comparativ, Bulgaria a avut in 2008 o crestere a activelor bancare de numai 17,7%, echivalentul a 5,3 miliarde euro, iar Polonia de numai 12%, echivalentul a 27,3 miliarde euro.
Insa nu doar in Romania ci si in alte mari tari europene euforia economica isi facea de cap. In Franta, de exemplu, activele bancare au urcat cu aproape 15% in 2008, echivalentul a aproape 1 trilion de euro (912 miliarde euro, mai exact), ceea ce reprezinta o crestere exagerata chiar si pentru a doua tara europeana.
Euforia bancara din cei doi ani de dupa aderare a produs mai intai o aterizare dura a economiei, producand multe credite neperformante, dupa care a urmat o reparare a bilanturilor bancilor, proces care continua chiar si in acest an, cand cresterea economica s-a reluat la niveluri destul de ridicate, de peste 3% pe an.
In aceste conditii, activele bancare au crescut cu sub un miliard de euro in ultimii 6 ani.
Comparativ, tari care nu a avut o aterizare dura a economiei dupa criza au avut o crestere a activelor bancare in ultimii ani. In Polonia, de exemplu, activele bancare au avansat cu peste 10 miliarde de euro in ultimii 6 ani, de la 254 miliarde euro in 2008 la 360 de miliarde in 2014.
Chiar si in Bulgaria, activele bancare au crescut in ultimii 6 ani de la 35,5 miliarde euro la aproape 44 miliarde euro in 2014.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii