Acțiunile celui mai mare operator de servicii medicale private din Romania, MedLife, simbol bursier (M), au început să fie tranzacționate de astăzi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), în urma finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice inițiale (IPO) derulată de o companie privată pe piața de capital românească. Primele tranzacții s-au realizat la prețul de 26 de lei/acțiune, anunta BVB intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:
„Avem deja o piață care este mai modernă și mult mai pregătită să absoarbă tranzacții serioase decât în trecut. BVB înseamnă astăzi un brand nou, un interes nou al investitorilor străini și locali și înseamnă activități în permanență cu brokeri și companii private astfel încât nu sunt surprins că listarea MedLife a avut loc. Evenimente de o asemenea anvergură trebuie să se întâmple,” a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București.
„Este un semnal extrem de puternic pentru investitorii și antreprenorii români că se sparge gheața și că li se oferă acces la finanțare prin intermediul bursei,” a spus Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București.
„E un pas uriaș pentru piața de capital de la noi. Sperăm ca succesul MedLife să fie urmat de tot mai mulți antreprenori care vor vedea în piața de capital românească un partener de încredere pentru dezvoltarea afacerilor,” a declarat președintele BVB.
MedLife, înființată în 1996, operează cea mai extinsă rețea de clinici la nivel național, precum și o rețea de laboratoare medicale și spitale generale sau de specialitate. Valoarea totală a ofertei publice inițiale a fost de 230 de milioane de lei, echivalentul a 50,5 mil. euro, pentru un pachet de 44% din acțiunile companiei.
Ofertanții au fost fondul V4C Eastern Europe Holdings (V4C) care a vândut întreaga sa participație în companie, 36,25%, și International Finance Corporation (IFC) care a vândut un pachet de acțiuni de 7,75%. Oferta a fost intermediată de Raiffeisen Bank ca Lider de Consorțiu și Wood&Co.
„Suntem mândri că MedLife este prima companie privată care se listează la Bursa de Valori București și credem că acest eveniment reprezintă primul IPO de succes realizat pe această cale. MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sănătate din România, iar acum deschide drumul altor companii spre piața de capital. Au trecut mai puțin de 4 luni din momentul în care am luat decizia să ieșim din acționariatul companiei – septembrie anul curent – și suntem deja martorii listării acesteia. Procesul scurt reprezintă o dovadă a profesionalismului echipei implicate în derularea IPO-ului, precum și o mărturie a bunei funcționări a Bursei de Valori București și a altor autorități de reglementare. Succesul ofertei MedLife a demonstrat că piața este pregătită pentru a susține companiile din România,” a declarat Bill Watson, Managing Partner la V4C.
„IFC a făcut parte din acționariatul MedLife în ultimii 10 ani, fiind partenerul nostru în extinderea accesului la servicii de sănătate de cea mai înaltă calitate în România. IFC își va continua drumul alături de MedLife, în calitate de acționar, și sperăm că dezvoltarea companiei va susține îmbunătățirea sistemului de sănătate românesc,” a declarat Ana Maria Mihăiescu, șeful reprezentanței IFC pentru România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Republica Moldova, Polonia și Slovacia.
„IFC va continua toate demersurile pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate private, cât și pentru susținerea pieții de capital românești”, a mai adăugat Ana Maria Mihăiescu.
În cadrul ofertei publice inițiale au fost oferite publicului 8,8 milioane de acțiuni în două tranșe: 85% investitorilor instituționali, în perioada 6-15 decembrie, și 15% investitorilor de retail, în perioada 7-15 decembrie.
Prețul final din cadrul ofertei a fost de 26 de lei pentru investitorii instituționali, 24,7 lei pentru investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile ale ofertei și de 26 de lei pentru cei care au subscris ulterior. În prima zi de tranzacționare, acțiunile nu vor avea o limită zilnică de variație. La prețul de 26 de lei pe acțiune, MedLife are o capitalizare de piață de 522,4 mil. lei.
Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii
Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii
Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii