Actiunile Bancii Transilvania cresc puternic la Bursa, in urma preluarii Volksbank. Este titlul TLV supraevaluat? Ce spun indicii PBV si PER

Autor:

Bancherul.ro
2015-04-11 19:23

Banca Transilvania (BT), listata la Bursa de Valori Bucuresti cu simbolul TLV, a anuntat, in 26 noiembrie 2014, ca negociaza preluarea Volksbank, moment in care pretul unei actiuni TLV era in jurul a 1,7 lei. Informatia nu a miscat pretul titlului bancii din Cluj timp de doua saptamani, investitorii asteptand noi detalii despre tranzactie, avand in vedere ca banca ce urma sa fie preluata avea mari probleme: pierderi uriase in anii precedenti, cauzate de creditele in franci elvetieni.

Dupa doua saptamani, mai exact din 10 decembrie, a venit si corectia, care a durat timp de o saptamana, in care actiunea TLV a scazut cu 10%, pe fondul anuntului agentiei Fitch de a pune sub supraveghere ratingurile BT.

Din 17 decembrie insa, fara niciun motiv evident si in lipsa altor informatii publice, actiunea TLV a inceput o tendinta sustinuta de crestere constanta si rapia: corectia de 10% a fost anulata in doar doua zile, iar din 19 decembrie pana ieri, 10 aprilie, sadar in trei luni, actiunea BT avansat cu nu mai putin de 30%, de la 1,8 la aproape 2,4 lei.

Titlul TLV s-a aprecizat la 2,2 lei in februarie (dupa cum se vede si din grafic), dupa care a urmat o redresare spre 2 lei in martie, ca sa revina la 2,2 lei spre finalul lunii.

Odata cu aparitia anuntului privind incheierea tranzactiei si detaliile acesteia, in 7 aprilie, actiunea TLV a facut un salt puternic, de 8% intr-o saptamana. Numai vineri, titlurile BT au urcat cu 3,42%, ultimul pret fiind de 2,3890 lei.

Performanta actiunii TLV din ultimii ani este impresionanta: crestere de 50% in ultimul an, de la 1,6 lei in aprilie 2014 la aproape 2,4 in prezent. Fata de acum 3 ani, cand o actiune TLV se cumpara cu doar 0,8 lei, adica sub valoarea nominala, cresterea este de peste 200%, adica de 3 ori mai mare.

Se pune intrebarea, in aceste conditii, daca nu cumva actiunile Bancii Transilvania au ajuns sa fie supraevaluate.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, avem la indemana o serie de indici calculati de investitorii la bursa si publicati de catre BVB, precum indicele PBV si indicele PER.

Ce spune indicele PBV

Primul este indicele PBV, care se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si valoarea contabila a bancii, sugerand cat de ieftina sau scumpa poate fi o actiune: cu cat valoarea indicelului este mai mica, cu atat actiunea este mai ieftina.

Ca regula generala si aproximativa, valori ale PBV sub 1 arata o actiune subevaluata, valorile intre 1 si 2 indica o actiune evaluata corect de piata, in timp ce la valori de peste 2 arata o actiune supraevaluata.

Valoarea indicelui PBV publicat de BVB, cu datele din 2013, in cazul actiunii Bancii Transilvania este de 2,02. Comparativ, BRD are 1,3, la jumatate asadar, iar Banca Carpatica (BCC) are doar 0,39.

Daca tinem seama de performantele celor trei banci, atunci putem spune ca indicele PBV este relevant. In cazul Bancii Transilvania vorbim de performante foarte bune, cu un profit record obtinut anul trecut, de 434 milioane lei, cel mai mare din istoria bancii si al doilea dintre bancile romanesti, dupa Raiffeisen Bank.

Celelalte doua banci sunt la polul opus: BRD a facut un profit simbolic in 2014, de doar 43 milioane lei, in timp ce Carpatica a avut pierderi.

Iar cum investitorii nu prea au avut de castigat de pe urma actiunilor detinute la cele doua banci, valoarea acestora este scazuta: la nivelul de jos la BRD, subevaluata la BCC.

Intrebarea fireasca este daca nivelul indicelui PBV al Bancii Transilvania, de 2,02, indica o actiune supraevaluata sau nu, in contextul in care banca tocmai a incheiat o tranzactie importanta, preluarea Volksbank, cu credite in valoare de 6,5 miliarde lei, dintre care aproape o treime in franci elvetieni.

In urma acestei tranzactii, BT a preluat de la Volksbank un capital important, in valoare de 1,9 miliarde lei, care se adauga fondurilor proprii ale sale, de 3,6 miliarde lei, astfel ca in total va avea in acest an fonduri proprii de 5,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca valoarea contabila a bancii creste substantial.

Daca vom calcula indicatorul PBV cu aceste date si la pretul de astazi al actiunii TLV, vom avea o valoare de 1,1, apropiata de cea a BRD.

Sa insemne asta ca actiunea TLV are potential de crestere si mai mare in acest an?

Ce spune indicele PER

Indicele PER este un alt indicator pentru stabilirea pretului unei actiuni, care se calculeaza ca raport intre pretul actiunii si profitul pe actiune obtinut de banca. El arata orizontul de timp in care se poate recupera investitia intr-o actiune din profitul obtinut de pe urma acesteia.

In general, valori ale PER de pana in 5 indica faptul ca o actiune este puternic subevaluata, valori de pana la 10 arata o subevaluare moderata a actiunii, iar valorile PER reprezentative pentru un pret corect al unei actiuni sunt intre 10 si 15, tot ce depaseste considerandu-se supraevaluat.

In cazul Bancii Transilvania, indicele PER publicat de BVB, cu datele din 2013, este 16,62%, in comparatie cu -17,34 al BRD, banca franceza inregistrand astfel recordul pentru cea mai redusa valoare PER dintre firmele listate la bursa in 2013, Carpatica avand un PER de 4,06.

In 2013, BT a avut un profit de 375 milioane lei, pe cand BRD a avut pierderi de 385 milioane lei, iar Carpatica un castig net de 38 milioane lei, ceea ce inseamna ca indicele PER reflecta fidel rezultatele financiare ale celor trei banci listate.

Daca vom calcula indicele PER cu datele publicate de BT pentru 2014, vom vedea ca valoarea acestuia a scazut la 13,22, in conditiile in care profitul bancii a crescut anul trecut.

Iar pentru 2015, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut si mai mare, de 596 milioane lei, in crestere cu 18% fata de anul precedent, adica un rezultat net in jurul a 500 de milioane de lei, fata de cele 434 milioane din 2014.

In plus, dupa incheierea tranzactiei de preluare a Volksbank, banca a publicat cativa indicatori care arata o crestere cu 172 milioane lei a profitului operational.

Cu alte cuvinte, si indicele PER ar arata ca actiunea TLV mai poate sa creasca, in conditiile in care BT isi majoreaza profitul cu cel putin 18% in acest an.

Problema este ca BT nu prea are termeni de comparatie la Bursa pentru a evalua mai precis pretul actiunii, in conditiile in care mai sunt doar doua banci romanesti listate, BRD si Carpatica, iar acestea au performante financiare slabe.

Comentarii

De la: Calugarita GrigoreSubiect:

Poprire

Comentariu:

Bun? ziua, am si eu o intrebare: Î n 27.09.2014 sa instituit poprire pe salariu in baza unei execut?rii judecatoresti ,si mi sa blocat contul de salariu la banca, si l-am avut blocat pana in aprilie 2015 cand sa facut suma respectiva, si dupa aceea am putut ridica salariu. Suma respectiva era si este si in prezent in contul b?nci dar nu am acees la ea. In 2016 mi sa facut poprire pe salariu direct la firm? in aceeasi dosar de executare pe care am atacat-o in instant? si am câstigat in prima faza, adica la judecatorie , dosarul a fost prescris. La banca am depus o instiintare de sistare a conturilor ,03.04.2017 si a fost trimis? si de catre executor, 24.03.2017, si inca nu se deblocheza contul. Vreau sa intreb daca din partea b?ncii respective este vreun abuz? Va multumesc,

De la: Vasile ComanSubiect:

Raspuns ptr. domnul Calugarita

Comentariu:

Bancile trebuie sa respecte deciziile judecatoresti, insa s-ar putea sa fie vorba de probleme juridice care sa fii determinat banca sa nu va deblocheze contul. De exemplu, s-ar putea sa astepte o decizie definitiva in acest caz. Va rog sa-mi trimiteti la adresa de e-mail: vasile.coman@bancherul.ro mai multe detalii despre cazul dumneavoastra, pentru a lua legatura cu banca si a va oferi un raspuns.

De la: Claudiu MSubiect:

Proprire,calcul cu surprize

Comentariu:

IBuna ziua Am contractat un credit de 15000.Euro in 2008 Dupa ce am platit 4 ani cca. 7000 Euro am ajuns in imposibilitate de plata a ratei( care a si crescut cu cca.30%) si m-i s-a pus proprire pe salar cota 1/3. Am fost anuntat ca mai am de plata 12000 euro in 2013.Pana aici totul ok.In 2017 Am sunat sa ma interesez cat mai am de paltit si aici surpriza....17800 euro... In ritmul asta peste 10 ani de platit o sa am de plata.....? zeci de mi de euro?E normal sa fie asa Si ce as putea face sa nu ma trezesc in aceasta situatie? Multumesc anticipat

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii