BANCI | Stirea Zilei

Aberatia numita Legea darii in plata, posibila cu ajutorul presei tip trompeta si tacerea profesionistilor independenti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-18 00:38

Galagia presei tip trompeta, adica publicatiile care preiau fara discernamant declaratiile false, aberante, extremiste si populiste ale unor avocati si politicieni, in lipsa studiilor si opiniilor profesioniste si obiective ale unor economisti, asociatii (think-tanks) sau institutii independente, precum Academia Romana, au permis aparitia, promovarea si adoptarea aberatiei numita Legea darii in plata a caselor ipotecate.

Bancile nu au fost in stare sa infiinteze o institutie tip ombudsman care sa rezolve pe cale amiabila reclamatiile clientilor si au respins sistematic initiative care sa vina in sprijinul clientilor cu probleme, precum insolventa persoanelor fizice, conversia creditelor in franci elvetieni, „electorata” sau „scade rata”, astfel ca resentimentele clientilor si publicului s-au acumulat permanent, in paralel cu diversele procese privind clauzele abuzive din contractele de credit.

Bancile nu si-au gasit nici macar un partener de discutie si negocieri dintre asociatiile de clienti.

Dupa cum remarca, cu o indignare nedisimulata, guvernatorul Mugur Isarescu, cu ocazia campaniei de intoarcere in Parlament a Codului Fiscal populist promovat de fostul guvern Ponta, tacerea unor institutii precum Academia Romania sau ASE-ul a facut posibila promovarea acelei legi care risca in continuare sa anuleze marele castig al Romaniei din ultimii ani, si anume consolidarea indicatorilor macroeconomici, care a facilitat reluarea unei cresteri economice solide, fapt apreciat recent si de agentia de rating Moodys.

Acum, povestea s-a repetat, dar cu legea darii in plata. A fost si continua sa fie cel putin o balacareala in niste balti puturoase numite presa tip trompeta, de scandal, fara norme de conduita si profesionalism.

Nu a existat vreun studiu, analiza sau opinie echilibrata si profesionista pe tema legii privind darea in plata, care sa arate oportunitatea, utilitatea, problemele si posibilele efecte.

Doar BNR-ul (daca nu punem la socoteala bancile) s-a luptat, ca si in cazul Codului Fiscal, sa impiedice promulgarea unei legi care nu are nicio legatura cu protectia clientilor bancilor care nu-si mai pot plati ratele, in ciuda celor afirmate de sustinatorii sai, din simplul motiv ca se aplica oricui are chef sa scape de credit prin predarea casei bancii, chiar daca poate si are cu ce sa-si plateasca datoria.

Din pacate, BNR si-a pierdut statutul de institutie independenta si credibila in chestiuni precum disputele dintre banci si clientii lor, din cauza sustinerii neconditionate a bancilor, alaturi de FMI, de-a lungul ultimilor ani, in vederea respingerii unor legi extrem de importante care ar fi rezolvat o parte dintre problemele clientilor bancilor, precum legea insolventei persoanelor fizice sau conversia creditelor in franci elvetieni.

De aceea, BNR-ul ar trebui sa se gandeasca serios la initierea si sustinerea unei institutii, un think-tank, cum zic englezii, care sa aiba prestigiul, autoritatea si independenta de a realiza studii si a exprima opinii pe teme financiar-bancare, extrem de utile in astfel de situatii.

Comentarii

maria
prostul satului
esti fix un prost in plus

Ion
Un articol comandat si mincinos
Esti doar o trompeta a BNR-ului. O sa va vina si voua randul sa dati socoteala. Tradator si hot de tara!

client CHF
Corect
Eu nu consider un articol prost, cu mici exceptii este chiar bun. Unde ati mentionat ca doar BNR-ul a facut si a dres..... e un pc exagerat. In schimb sunt foarte xe acord cu dvs. ca numai era cazul ca aceasta lege sa fie adusa in discutie daca BNR-ul si bancile se implicau si transau de mult problema proiectului de inghetare a cursului CHF si legea falimentului personal. Sunt la fel de vinovati precum si Parlamentul..... cum Dumnezeu pot promova astfel de proiecte ..... legea dare in plata, legea vanatorii, vai de capul lor....

Jack Spintecatorul
Darea in plata
Bancherul nu este decat ,, o alta trompeta " de data asta a bancilor abuzatoare si a BNR. Cum te-am convins noi clientii prin decizia ICCJ ca BCR are clauze abuzive, asa o sa-ti dai seama si de necesitatea ecestei legi !!!!

Ghita Bizonu\'
OTP nu este
vabca ai8a gr4eceasca in mare dificultate?! Si oricum cine este de vina ca ani de zile bancile su-ua trata clientii cu aroganta si dispret?! Asa ca stimbnaililopr [opa ar fi cazul sa va reduceti lefurile nesimtite si nmumarul de dorectori!!!



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii