A reaparut creditul doar cu buletinul, in mall-uri si supermarketuri, cu 86% DAE. Este oferit de Credius, un IFN al fondului american NCH, condus de Siminel Andrei, care controleaza si Libra Bank

Autor:

Bancherul.ro
2014-03-25 08:32

De circa o luna, in Cora Alexandrei si Lujerului, in Mall Liberty si Complex Tamilia din Bucuresti au aparut mici standuri verzi (vezi foto) pe care scrie „Mii de credite fara adeverinta de venit, in 60 de minute!”. Creditele se obtin doar pe baza unui act de identitate si prin completarea unei cereri de credit, in care solicitantul trebuie sa completeze o serie de informatii privind situatia sa materiala, daca detine casa, masina sau daca este angajat si datele firmei la care lucreaza.

“Este interesata lumea de credite? Ati dat vreun credit pana acum?” am intrebat-o pe fata de dupa standul postat la iesirea de la casele de marcat din Cora, adica intr-un loc cu trafic intens.

“Sigur, de o luna de cand suntem aici, am acordat destule credite, exista interes”, a raspuns ea, in timp ce calcula ratele pe care ar urma sa le plateasca o familie curioasa de noua modalitate de creditare.

Creditele doar cu buletinul, foarte populare in perioada de euforie economica din 2007-2008, mai ales in magazinele electrocasnice, au disparut dupa izbucnirea crizei, cand s-a descoperit ca multe astfel de credite nu au mai putut fi rambursate iar o mare parte au fost obtinute in mod fraudulos, cu intentia de a nu mai fi inapoiate niciodata.

Dar spre deosebire de vechile credite doar cu buletinul, ce se acordau in parteneriat cu diverse magazine pentru achizitia de electro-casnice, noul model al creditelor doar cu buletinul este diferit, banii imprumutati putand fi folositi cu orice scop.

Credite de pana la 3.500 de lei, fara garant, pe 10, 20 sau 30 de luni, cu DAE de 86%

Este vorba de credite pe termen scurt, de 10, 20 sau 30 de luni, cu valori de maxim 10.000 de lei. Pentru sume mai mari de 3.500 de lei, se solicita un garant, adica fideiusor, in jargonul financiar.

In ceea ce priveste costul creditelor oferite de Credius, indicatorul care arata costul total al unui imprumut (Dobanda Anuala Efectiva – DAE), care include dobanzile si comisioanele, ajunge la 86,7%, in cazul creditelor doar cu buletinul, conform exemplului din fluturasele promotionale.

Iata exemplul oferit de Credius: pentru un credit de 1.000 de lei, pe o perioada de 10 luni, rata lunara fixa este de 130 de lei. Dobanda este 19% pe an, la care se adauga un comision lunar de administrare a creditului de 3,6%, astfel ca DAE este 86,7%. La final, clientul va rambursa in total suma de 1306 lei.

In cazul unui credit de 3.000 de lei, rata lunara este de 392 pe 10 luni, 244 lei pe 20 de luni si 199 lei pe 30 de luni.

Se acorda si credite pe baza adeverintei de venit sau talonului de pensie, caz in care dobanda este mult mai mica, de 9% si comision de administrare tot de 3,6%, astfel ca DAE ese de 69% la un credit de 1.000 de lei pe 10 luni, suma totala de rambursat fiind 1254 lei.

Ratele se pot rambursa la o sucursala Libra Bank, la doua unitati CEC Bank si o sucursala Piraeus Bank, fara comision, prin transfer bancar sau la automatele de plati Qiwi.

Solicitantii sunt verificati la Biroul de Credit

Solicitantii de credit sunt verificati la Biroul de Credit inainte de a primi un credit, pentru ca firma de credite sa vada daca potentialul client mai are credite, care este rata lunara pe care o plateste sau daca nu cumva are si restante la credite, caz in care va fi destul de dificil pentru acesta sa mai ramburseze un nou credit.

De asemenea, solicitantul trebuie sa completeze si date privind veniturile lunare reale care pot fi verificate de firma de credite, precum si date privind alte obligatii de plata lunare, precum ratele la alte credite la banci, carduri, CAR, intretinere, utilitati etc.

„Declar pe propria raspundere ca veniturile obtinute sunt suficiente in vederea rambursarii creditului solicitat si ca m-am consultat cu sotul/sotia cu privire la creditul solicitat”, scrie in cererea de credit.

Trebuie completate, de asemenea, si datele unei persoane de contact, pe care firma de credite o poate contacta pentru a verifica datele furnizate de solicitantul de credit incluzand restantele la rambursarea creditului.

Test cu privire la maniera de abordare a creditelor

In cererea de credit exista si un „test cu privire la maniera de abordare a creditelor”, cu urmatoarele intrebari si variante de raspuns:

1. Persoana divortata x are salariu 2500 RON si un credit cu rata lunara de 1000 RON. Ea doreste sa mai obtina un credit cu rata lunara de 1200 RON. Este rational ca persoana x sa aplice pentru al doilea credit?
2. In care din urmatoarele doua cazuri are sens sa soliciti un credit? Cand doresti sa achizitionezi un bun de gospodarie pentru care trebuie sa faci economii multi ani sau Cand doresti sa fii remarcat prin noua achizitie?
3. In care din urmatoarele doua situatii ratele lunare sunt mai mici? Cand durata creditului este 10 luni sau Cand durata creditului este 20 luni?

IFN-ul Credius face parte din fondul american de investitii New Century Holdings (NCH), prezent in Romania din 1994, afacerile din Romania fiind conduse de Siminel Andrei, presedintele NCH Advisors, firma care administreaza fondul Broadhurst.

NCH este un investitor importat la Bursa de Valori Bucuresti si detine pachete majoritare de actiuni la Libra Bank, Vel Pitar si Netbridge, in domeniul online.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii