CEC Bank anunta o crestere importanta, de 70%, a volumului de credite acordate in 2024 persoanelor fizice pentru investitii imobiliare si alte proiecte personale.
Comunicatul CEC Bank:
Grupul Financiar CEC Bank: Rezultate financiare preliminare pentru anul 2024
În 2024, Grupul Financiar CEC Bank a crescut nivelul activelor nete cu 19% față de perioada similară a anului trecut, de la 83,61 miliarde de lei la 99,33 miliarde lei.
București, 07.04.2025 – CEC Grup raportează un profit net de 687,9 milioane de lei pentru anul 2024. Grupul a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor nete până la 99,33 miliarde lei – în urcare cu 19% față de perioada similară a anului trecut.
Performanța financiară
Activele nete ale Grupuluiau crescut cu 19% față de perioada similară a anului trecut, de la 83,61 miliarde de lei la 99,33 miliarde lei. În cazul Băncii, activele nete au crescut de la 83,55 miliarde lei la 99,25 miliarde lei.
Profit net: la nivelul Grupului s-a înregistrat în 2024 un profit net de 687,9 milioane de lei, din care profitul net al Băncii a fost de 668,2 milioane de lei.
Venituri
Veniturile nete din dobânzi ale Grupului au înregistrat o creștere de circa 30% în anul 2024 (cu aproximativ 483 mil. lei), pe seama majorării veniturilor din dobânzi, generate de creşterea lunară a soldului de credite și plasamente (titluri, bănci, etc), în contextul în care dobânzile pe piață au continuat să rămână la nivel ridicat. Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu circa 1.149 milioane de lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat, și ele, un trend crescător, cu o variație de circa 666 milioane de lei.
Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 11,6% (cu aproximativ 32 milioane de lei), în principal datorită creșterii veniturilor din comisioanele percepute de FGCR (+ 70%) ca urmare a accesării unui nivel mai mare de programe guvernamentale, ajungând la 309 milioane de lei la nivelul Grupului (266 milioane de lei la nivelul Băncii).
Eficiența operațională
Cheltuielile administrative au înregistrat o creștere semnificativă (circa 24,3%) comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal ca urmare a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri. În lipsa acestui impozit (care în anul 2024 nu a fost transferat clienților prin marje/tarife mai mari), creșterea ar fi fost de doar circa 12,9%, fiind generată în principal de creșterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investițiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investițiilor în modernizarea rețelei teritoriale și a flotei de ATM/MFM, și de creșterea cheltuielilor cu salariile.
În baza acestor evoluții, raportul cost-venituri la nivelul Grupului s-a îmbunătățit față de nivelul anului precedent, ajungând la 48,53% la 31.12.2024, față de 50,6% la finalul anului 2023. În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, raportul cost-venituri la nivelul băncii ar fi fost de 44,87%.
Cheltuiala netă cu costul riscului a crescut, în linie cu creșterea susținută a portofoliului de credite.
Poziție financiară solidă
Fonduri proprii
La finalul anului 2024, rata fondurilor proprii totale ale Grupului se situa la nivelul de 26,69% (26,65% pentru Bancă), marginal în creștere față de cel înregistrat de Bancă la finalul anului 2023 (24,15%), rămânând astfel la un nivel confortabil în raport cu cerințele minime reglementate.
Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul Grupului a fost de 13,35% (13,06% la nivelul Băncii), față de 12,35% pe Grup la finalul anului 2023 (11,83% la nivelul Băncii). În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, RoE la nivelul băncii ar fi fost de 15,18%, marcând o creștere semnificativă a profitabilității Băncii față de anul 2023.
Activitatea de dealer primar pe piața titlurilor de stat
Banca și-a întărit poziția de jucător activ în ceea ce privește operațiunile cu titluri de stat, menținându-se pe locul I în topul dealerilor primari întocmit de Ministerul de Finanțe, clasament care monitorizează activitatea acestora din ultimele 12 luni pe piața internă a titlurilor de stat.
Emisiune de obligațiuni
În 2024, Banca și-a consolidat prezența pe piața de capital, plasând cu succes o nouă tranșă de referință în cadrul Programului EMTN al Băncii în valoare de 1,5 miliarde EUR: 300 milioane EUR obligațiuni eligibile MREL Senior Nepreferentiale (SNP) 5NC4, evaluate BB de către Fitch în concordanță cu ratingul IDR al Băncii. Ordinele primite au fost supra-subscrise de peste două ori față de anunțul inițial de 300 de milioane de euro și au provenit în principal de la investitori internaționali, indicând faptul că Banca începe să beneficieze de încredere și vizibilitate sporite în plan extern, în acord cu strategia sa de expansiune.
La finele anului 2024, CEC Bank avea un sold de obligațiuni emise de circa 600 milioane de euro, admise la tranzacționare pe piețele reglementate ale Bursei de Valori București și Bursei de Valori Luxemburg, înregistrând un nivel confortabil al pasivelor eligible MREL (cu peste 10 puncte procentuale față de cerințele minime reglementate).
Susținem economia românească
CEC Bank continuă să joace un rol important în economie, prin finanțarea și sprijinirea companiilor și persoanelor fizice:
Procesul de digitalizare
Procesul de transformare și digitalizare, unul dintre cele mai ample din întregul sistem bancar românesc, a avansat semnificativ atât în zona implementării CRM cât și a noului Core Banking System, conform planului agreat.
Digitalizarea operațiunilor clientelei
ESG
Majorare de capital
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor CEC Bank a aprobat joi, 3 aprilie 2025, majorarea capitalului social al CEC Bank cu suma de 1 miliard de lei, prin subscrierea de către Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar unic.
Majorarea de capital, aprobată în luna martie 2025 de către Comisia Europeană, care a concluzionat că aceasta nu constituie ajutor de stat, face parte din planul de activitate multi-anual al CEC Bank și a fost inițial prevăzută pentru anul 2024. Întreaga infuzie de capital va fi dedicată extinderii operațiunilor bancare, prin creșterea activităților de creditare.
Despre CEC Bank
CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale.
CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, mobile banking (CEC app) și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.
Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.
Despre Grupul CEC Bank
Grupul CEC Bank a luat ființă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acțiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice – producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii. FGCR acordă garanții pe seama surselor puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în condițiile stabilite printr-o serie de acte normative. Detalii se regăsesc pe website-ul FGCR https://fgcr.ro/despre-noi/.
Nu există comentarii pentru această știre.
Groupama și CEC Bank marchează un nou pas în simplificarea accesului la asigurări, lansând o opțiune prin care clienții persoane fizice ai băncii pot achiziționa asigurarea de călătorie direct din... detalii
Victoriabank, parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, a făcut astăzi primul pas pentru o nouă achiziție în Republica Moldova, în domeniul microfinanțării, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Reprezentanții... detalii
CEC Bank anunta o crestere importanta, de 70%, a volumului de credite acordate in 2024 persoanelor fizice pentru investitii imobiliare si alte proiecte personale. Comunicatul CEC Bank: Grupul Financiar CEC... detalii
CEC Bank a lansat o noua versiune a aplicatiei de Mobile Banking, CEC app, prin care asigura o protectie suplimentara a conturilor in baza activarii serviciului de geolocalizare. "Activarea serviciului... detalii