DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la un domeniu national (.ro) administrat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI).
Ce sa mai discutam atunci de site-urile si aplicatiile frauduloase gazduite la domenii straine, precum .com…
– Cum explicați că site-ul Brua.ro, de tip scam, încă funcționează, la aproape 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro? am intrebat DNSC.
Raspunsul DNSC:
“DNSC a primit șase sesizări referitoare la site-ul Brua.ro și a acționat în conformitate cu competențele sale legale, raportând aceste sesizări către serviciile de găzduire ale domeniului respectiv.
În urma raportărilor, reacțiile obținute au fost variate, în unele cazuri, site-ul a fost închis, în alte situații, serviciul de găzduire a fost schimbat, iar în unele cazuri nu a fost primit niciun răspuns din partea providerilor.
Astfel, existența în continuare a site-ului poate fi explicată prin schimbarea repetată a serviciilor de hosting, o practică frecvent utilizată de site-urile de tip scam.”
– Care sunt responsabilitățile instituției dumneavoastră în depistarea și soluționarea fraudelor online? am mai intrebat DNSC.
Raspunsul DNSC:
“În primul rând, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 104/2021 privind înființarea Directoratului Național de Securitate Cibernetică, aprobată prin Legea nr. 11/2022 (denumită în continuare „OUG nr.104/2021”) în vigoare, cu modificările și completările ulterioare, principala responsabilitate a DNSC este asigurarea securității cibernetice a spațiului cibernetic național civil, componentă a securității naționale, fiind autoritatea competentă la nivel național pentru spațiul cibernetic național civil, precum și pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică, dispozițiile art. 1 alin. (6) și ale art. 3 alin.(1) și alin. (2) din O.U.G. nr. 104/2021 aplicându-se în mod corespunzător;
În al doilea rând, Directoratul, în exercitarea calității sale de autoritate competentă la nivel național pentru spațiul cibernetic național civil, precum și pentru gestionarea riscurilor și a incidentelor de securitate cibernetică, nu are atribuții în investigarea infracțiunilor de fraudă online, întrucât nu desfășoară activități de cercetare, încadrare juridică și stabilire a existenței și întrunirii elementelor de tipicitate ale faptelor de natură penală, aceasta fiind o activitate specific reglementată de legea penală, desfășurată de organele judiciare competente potrivit legii penale, cu participarea părților, a subiecților procesuali principali, avocaților și a altor subiecți procesuali, în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor care au săvârșit astfel de fapte, precum și tragerea la răspunderea civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs prin comiterea unor fapte ce poate face obiectul unei acțiuni penale și nici conduce și/sau supraveghează activitatea organelor de urmărire penală, însă, strict în scopul îndeplinirii responsabilităților sale, DNSC se consultă și cooperează cu organele de urmărire penală în termenele și condițiile prevăzute de lege, dispozițiile art. 3 alin. (4) lit. f) din O.U.G. nr. 104/2021 aplicându-se în mod corespunzător.
Prin urmare, DNSC nu are atribuții în depistarea și soluționarea fraudelor online, această responsabilitate revine instituțiilor cu competențe în materie penală.
Cu toate acestea, DNSC are un rol activ în prevenire și conștientizare, în virtutea funcției de alertare, prevenire, conștientizare și instruire, prevăzută la art. 5 lit. g) din O.U.G. nr. 104/2021, a fucției de autoritate competentă la nivel național de reglementare, supraveghere și control, prevăzută la art. 5 lit. b) pct. 4 din O.U.G. nr. 104/2021, și a funcției de cooperare și colaborare, prevăzută la art. 5 lit. h) pct. 1 din O.U.G. nr. 104/2021.
Directoratul a informat constant publicul, prin intermediul campaniilor de conștientizare, cu privire la măsurile necesar a fi luate în mediul online pentru evitarea schemelor de fraudă financiară, printre acestea, menționăm proiectul Clubul de Siguranță Online, inițiat de Directorat, alături de Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin care se aduc la cunoștința publicului măsuri de combatere și sfaturi ale diverselor tipuri de fraude, printre care: fraudele prin telefon (1), fraudele online (2), fraudele cu carduri (3), câștigurile false (4) și șantajul și amenințările (5).
În ceea ce privește lupta anti fraudă, Directoratul a participat la 5 ședințe de grup dedicate, în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), Autoritatea de Supraveghere Financiară, Poliția Română și Banca Națională a României (BNR).
În acest context, s-au făcut propuneri de campanii de conștientizare comune, ce s-au derulat în anul 2024 si în anul 2025, conturându-se și mesajele de interes public pentru Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în cadrul acestor întâlniri.”
– Câte fraude online de acest tip au fost înregistrate de instituția dumneavoastră în 2024 și cum au fost soluționate? am mai intrebat DNSC.
Raspunsul DNSC:
“Unul dintre efectele derulării campaniilor de conștientizare de către DNSC a fost reprezentat de numărul semnificativ de sesizări care semnalau posibile fraude financiare, înregistrate în anul 2024, acestea ajungând la peste 2000.
În ceea ce privește soluționarea acestora, cât și a solicitării dumneavoastră și în temeiul dispozițiilor art. 61 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002, DNSC a procedat la înaintarea plângerilor/sesizările către organele competente din punct de vedere general, funcțional, material și teritorial pentru verificarea aspectelor semnalate și pentru luarea măsurilor legale ce se impun.
În concluzie, DNSC nu are atribuția legală de a desfășura activități de cercetare, încadrare juridică și stabilire a existenței și întrunirii elementelor de tipicitate ale faptelor de natură penală ori de a emite puncte de vedere / opinii / clarificări, obligatorii/consultative, în scopul soluționării unor spețe particulare ce intră în competența generală, funcțională, materială și/sau teritorială a altor structuri/ instituții / autorități / organisme.
1 A se vedea în acest sens: https://sigurantaonline.ro/category/fraude-prin-telefon/;
2 A se vedea în acest sens: https://sigurantaonline.ro/category/fraude-online/;
3 A se vedea în acest sens: https://sigurantaonline.ro/category/fraude-cu-carduri/;
4 A se vedea în acest sens: https://sigurantaonline.ro/category/castiguri-false/;
5 A se vedea în acest sens: https://sigurantaonline.ro/category/santaj-si-amenintari/;
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii
Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii