Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Autor:

Admin
2025-04-02 18:36

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului la astfel de platforme pentru inselatorii online.

Astfel ca am trimis ASF urmatoarele intrebari:

– Cum explicati ca site-ul Brua.ro, de tip scam, inca functioneaza, la aproape 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro?

– Care sunt responsabilitatile institutiei dumneavoastra in depistarea si solutionarea fraudelor online?

– Cate fraude online de acest tip au fost inregistrate de institutia dumneavoastra in 2024 si cum au fost solutionate?

Iata raspunsurile primite de la ASF:

ASF poate restrictiona site-urile pentru fraude

ASF este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului la site-urile tip fraude:

“Conform dispoziţiilor art. IX din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.71/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, Autoritatea are competența de a emite acte individuale prin care să solicite restricționarea, pe teritoriul României, a accesului la site-urile web ale entităților care nu sunt înscrise în Registrul ASF și prin intermediul cărora se oferă prestarea de servicii și activități cu instrumente financiare, așa cum sunt acestea prevăzute de legislația pieței de capital.”

ASF a publicat in 2024 un numar de 18 alerte privind 23 de site-uri ale unor entitati neautorizate, inclusiv in cazul Brua.ro:

“Totodată, subliniem faptul că, ori de câte ori, în urma activităţii de analiză a petițiilor/ sesizărilor primite sau a celei de monitorizare și control, au existat suspiciuni cu privire la prestarea neautorizată de servicii şi activităţi de investiţii, astfel cum sunt acestea prevăzute în Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările și completările ulterioare, au fost emise avertismente publice pe site-ul web al Autorității şi, după caz, au fost sesizate organele de urmărire penală competente. Astfel, numai anul trecut, ASF a publicat 18 alerte cu privire la astfel de entități neautorizate, investitorii fiind avertizați referitor la 23 site-uri web aparținând unor astfel de entități. De altfel, ASF a emis o alertă și în cazul site-ului brua.ro.”

Alerta privind Brua.ro a fost emisa de ASF abia in 25 martie, dupa sesizarea Bancherul.ro:

“ALERTE INVESTITORI 2025

https://brua.ro/, https://brua-platform.com/

Website-urile https://brua.ro/, https://brua-platform.com/  nu aparțin unei entități autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară să presteze servicii și activități de investiții conform prevederilor Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare.

Data publicării: 25-martie-2025″

Intrebarea e: de ce nu a facut ASF si o solicitare privind restrictionarea acestui site? Sau a facut-o si nu ne-a spus noua? Daca a facut-o, de ce site-ul Brua.ro este activ si acum?

ASF mai descrie in raspuns activitatea sa privind fraudele:

“ASF, ca și alte autorități competente în domeniul financiar, acordă o atenție deosebită acestui proces, încercând, prin diverse mijloace și modalități, să contribuie la informarea și educarea investitorilor, pentru a nu cădea în plasa acestor reclame mincinoase, dar și prin măsuri de intervenție directă asupra unor reclame identificate.

            De asemenea, vă comunicăm faptul că pe site-ul web al ASF există o pagină dedicată problematicii entităților neautorizate, secțiune care conține informații și recomandări pentru potențialii investitori. 

Referitor la reclamele din mediul online care folosesc siglele unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câștiguri imediate foarte mari, prin „cumpărarea de acţiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei, vă comunicăm faptul că ASF a publicat în mod frecvent pe website-ul propriu avertismente prin care atrage atenția asupra activităților frauduloase. Dintre avertismentele publicate de ASF, menționăm:

•           ASF avertizează consumatorii cu privire la existența unor acţiuni din partea unor persoane fizice neautorizate care pretind că prestează servicii și activități de investiții, conform prevederilor Legii nr. 126/2018;

•           ASF atrage atenția asupra faptului că în spațiul virtual, în special pe rețelele de socializare, au apărut tot mai frecvent pagini care conţin, în mod fraudulos, elemente de identitate vizuală apartinând unor entităţi autorizate de A.S.F.;

•           ASF avertizează cetăţenii să nu dea curs unor ,,recomandări de investiții”, făcute în numele autorităţii;

•           Autoritatea de supraveghere financiară avertizează cu privire la creșterea numărului de practici frauduloase și periculoase existente în mediul online.”

ASF recomanda celor inselati sa faca plangere la Politie:

 “Ingineria socială, prin care o persoană este indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, intră sub incidența legislației penale, iar constatarea încălcării legislației penale se realizează de către organele judiciare. În cazul website-ului indicat de dvs., putem vorbi despre o metodă de fraudă prin care persoane rău intenționate promit oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare, cu scopul de a obține datele de contact ale potențialelor victime.

În această situație, ASF recomandă persoanelor păgubite ca, în cazul în care au suspiciuni că a fost săvârșită o faptă ce intră sub incidența legislației penale, inclusiv suspiciunea săvârșirii infracțiunii de înșelăciune prevăzută de art. 244 din Codul Penal, să depună o plângere la organele de cercetare penală.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii

A aparut o noua banca digitala in Romania: Addiko Bank

O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii