Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea unui credit, nu la un litigiu intre banca si client.
Asa cum optimizarea fiscala inseamna gasirea unor solutii pentru reducerea taxelor, optimizarea unui credit presupune reducerea costului acestuia.
Astfel, se pot diminua sau chiar anula comisioane, dobanda poate fi scazuta, iar datoria – ajustata.
Explica avocatul Septimiu Stoica (foto), conciliator la CSALB:
“De-a lungul vietii, un om poate trece printr-o drama, exista pierderea locului de munca, imbolnavire, accident sau alte situatii care te afecteaza financiar si-ti pot periclita capacitatea de a achita rata la credit.
In astfel de situatii, imaginati-va ca institutii mari si considerate de regula arogante, vin la noi si se aseaza la o discutie cu cel aflat intr-o situatia dificila, pentru a-l ajuta sa-si plateasca datoria”.
Eficienta CSALB in optimizarea creditelor, alaturi de solutionarea litigiilor, este dovedita de rezultatele din ultimul an: 94% dintre dosare de conciliere s-au incheiat cu acordul partilor, asadar a avut loc o negociere intre client si banca, mediata de conciliator si soldata fie cu o optimizare a creditului, fie cu o stingere a litigiului.
In privinta litigiilor, acestea se refera, in principal, la cunoscutele clauze abuzive din contractele de credit, consecinta pozitiei dominante a bancilor in raport cu clientii. Este vorba, de exemplu, despre anumite comisioane considerate nejustificate sau prea mari, sau o dobanda prea ridicata.
Un avantaj important al solutionarii unui conflict cu banca prin CSAL este, in afara faptului ca procedura este gratuita, timpul scurt, in medie de 15 zile, in care se rezolva astfel de cazuri. Alternativa unui proces in justitie inseamna cel putin un an pana la obtinerea unei prime sentinte.
CSALB poate solutiona amiabil si litigiile cu IFN-urile. Dar numai teoretic. Practic, IFN-urile refuza negocierea prin CSALB. Anul trecut a existat un singur dosar vizand un litigiu cu un IFN.
Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii
BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%. Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii