Patria Credit, un jucător important în sectorul microfinanțării din România, primește sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 49.950 de euro, pentru extinderea studiului privind impactul socio-economic al microfinanțării, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:
Prima ediție a studiului inovator, realizat în 2022, a conturat efectele economice și sociale semnificative ale microfinanțării pentru comunitățile rurale și urbane mici din România. Studiul s-a concentrat pe trei comunități pilot unde Patria Credit este prezentă de mai bine de un deceniu: Matca și Scărișoara (zone rurale din județele Galați și Olt) și Târgu Frumos (un oraș mic din județul Iași).
Aceste rezultate subliniază potențialul semnificativ al microfinanțărri în a sprijini antreprenorii din zonele rurale, în a îmbunătăți condițiile de trai și în a stimula dezvoltarea economică locală.
În noua ediție a studiului, realizată în 2025, Patria Credit își propune să extindă cercetarea inițială și să testeze setul de indicatori de impact social, dezvoltat în urma primului studiu. Obiectivul principal al studiului va fi de a evalua acești indicatori pe un eșantion național de clienți Patria Credit IFN, ajustându-i, dacă este necesar, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.
Studiul va evalua impactul social al microcreditelor acordate în comunitățile rurale și urbane mici, concentrându-se pe:
Vor fi analizate îmbunătățirile pe termen lung ale bunăstării, pe patru dimensiuni:
Raluca Andreica, CEO Patria Credit, a declarat: „Acest studiu nu doar că subliniază rolul semnificativ al microfinanțării în promovarea incluziunii financiare, dar se aliniază și cu obiectivele europene de promovare a economiei sociale și dezvoltării durabile a mediului rural. Datele sunt clare—microfinanțarea este un instrument esențial pentru creșterea oportunităților economice, sprijinirea comunităților și crearea de schimbări sociale durabile.”
Studiul contribuie, de asemenea, la eforturile europene mai largi de a măsura impactul social al microfinanțării, în conformitate cu Pilonul European al Drepturilor Sociale și Planul de Acțiune European pentru Economia Socială. Având în vedere accentul pus pe finanțarea pentru îmbunătățirea indicatorilor de sustenabilitate, precum și pe tranziția digitală, Patria Credit continuă angajamentul pentru adoptarea de practici responsabile în operațiunile sale, sporind astfel valoarea socială a activităților sale.
Tanja Faller, DirectorTechnical Assessment and Monitoring Directorate din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a declarat: „Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei sprijină prin acest studiu eforturile Patria Credit de a promova finanțarea incluzivă în România, în beneficiul micilor afaceri și al comunităților rurale. CEB este dedicată consolidării acestor inițiative, care sunt esențiale pentru stimularea unei creșteri economice sustenabile și pentru promovarea coeziunii sociale în cadrul Uniunii Europene.”
Studiul se va desfășura în perioada ianuarie – iulie 2025 este realizat sub îndrumarea și coordonarea Claudiei Petrescu, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii și a Conf. dr. ec. Roxana Florența Săvescu,rezultatele urmând să fie disponibile în a doua jumătate a anului 2025.
Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care susține eforturile antreprenorilor din mediul rural și urbanul mic, precum și impactul lor pozitiv asupra comunităților acestora. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 17.000 de clienți finanțați.
Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN. În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare realizate în România. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susținere a agriculturii, de dezvoltare a spațiului rural și de relansare a educației agricole, precum Crescătoria de afaceri, Mândru să fiu fermier (alături de Fundația World Vision România), Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc.
Nu există comentarii pentru această știre.
Groupama și CEC Bank marchează un nou pas în simplificarea accesului la asigurări, lansând o opțiune prin care clienții persoane fizice ai băncii pot achiziționa asigurarea de călătorie direct din... detalii
Victoriabank, parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, a făcut astăzi primul pas pentru o nouă achiziție în Republica Moldova, în domeniul microfinanțării, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Reprezentanții... detalii
CEC Bank anunta o crestere importanta, de 70%, a volumului de credite acordate in 2024 persoanelor fizice pentru investitii imobiliare si alte proiecte personale. Comunicatul CEC Bank: Grupul Financiar CEC... detalii
CEC Bank a lansat o noua versiune a aplicatiei de Mobile Banking, CEC app, prin care asigura o protectie suplimentara a conturilor in baza activarii serviciului de geolocalizare. "Activarea serviciului... detalii