Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Autor:

Admin
2025-02-05 10:43

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt.

Sa facem o comparatie intre serviciile Granit Bank si Salt Bank, pentru a vedea ce sanse are in Romania banca din Ungaria.

  • In primul rand, trebuie stiut ca Granit Bank nu este banca romaneasca, ci ungureasca, si functioneaza in Romania datorita pasaportului european, ceea ce inseamna ca nu este autorizata si supravegheata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), ci de Banca Nationala a Ungariei.

Ceea ce inseamna ca:

1. Banii din conturile si depozitele Granit Bank sunt garantate in Ungaria, nu in Romania, ca in cazul Salt.

2. Reclamatiile clientilor Granit nu pot fi solutionate de autoritatile din Romania (BNR, CSALB, ANPC), ci de cele din Ungaria.

3. Granit nu are niciun sediu in Romania, ci doar doua sucursale in Ungaria, asadar functioneaza doar online.

  • Contul curent gratuit, fara comision de administrare, exista la ambele banci. 

Cu diferenta ca Salt Bank, fiind banca romaneasca, filiala a Bancii Transilvania, are IBAN romanesc, cu RO, in timp ce Granit Bank are IBAN unguresc, cu HU.

Ne amintim aici de cazul Revolut, care pana anul trecut avea conturi lituaniene, fiind acuzata ca nu face popriri in cazul clientilor executati silit. Sau, in orice caz, poprile se pot face, insa mult mai greu, printr-o procedura europeana transfrontaliera.

Insa cel mai mare neajuns in cazul unei banci care nu are IBAN-uri romanesti este lipsa accesului clientilor acesteia la serviciile de plati din Romania, care au ajuns printre cele mai moderne din lume, precum plati instant, printr-un numar de telefon (Alias Pay) sau prin cod QR.

Granit Bank nu a apelat la serviciile unui furnizor de IBAN-uri romanesti, precum Libra Bank, cum fac alte banci digitale, precum Revolut sau Raiffeisen Digital, care s-a retras recent din Romania, nereusind sa se impuna pe piata.

Deja se observa dezavantajele importante ale contului maghiar oferit de Granit, comparativ cu un cont romanesc.

  • Taxa de inchidere a contului: 0 la Salt Bank, 50 de lei la Granit, daca se inchide contul in primele 6 luni;
  • Card gratuit: La Granit, cardul este gratuit doar in primul an, ulterior avand un comision de administrare de 39 de lei anual. La Salt, cardul este gratuit permanent, fara comisioane de administrare. Cardul Salt este multicurrancy, ceea ce inseamna ca poti sa-ti deschizi cont in 17 monede pentru a plati in moneda tarii in care te afli, evitand cursul de schimb. La Granit, se mai pot face doar conturi in euro, dolari, franci elvetieni (CHF) si forinti (HUF);
  • Comision retragere bani de pe card la bancomate: la Granit Bank 5,0 RON + 0,75%, la Salt Bank gratuit in limita primelor 5 retrageri/luna sau pana la 900 RON/luna (oricare limita este atinsa prima), ulterior 2%.
  • Transferuri gratuite: la Granit, este vorba de „transferuri interne gratuite” doar in cadrul unei promotii valabile pana in luna iulie, dupa care comisionul va fi 0,25%, minim 10 lei, maxim 2.000 de lei. La Salt, platile in Romania sunt gratuite permanent, nu doar in cadrul promotiilor.
  • Dobanzi la depozite: 4,75% pe 3 luni la Granit, fata de 5,3% la Salt. La termen de 1 an, dobanda de 5% la Granit si 5,6% la Salt.
  • Dobanda pentru banii din contul curent: 3% la ambele banci, in cadrul unor oferte promotionale;

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii