România, sistematic în topul deficitelor publice la nivel european

Autor:

Dan Palangean
2025-02-05 08:43

România s-a situat permanent în topul deficitelor publice trimestriale în perioada T3 2022 – T3 2024, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de -8,6% din PIB consemnat în al treilea trimestru al anului anterior, ne-am situat marginal sub Bulgaria (-8,7%, însă anterior cu valori mult mai reduse) dar semnificativ peste Polonia (-6,7%) sau Franța (-6,3%).

Pentru referință, menționăm că valorile înregistrate per total în T3 2024 au fost de -2,6% din PIB în Zona Euro și de -2,9% în Uniunea Europeană, adică sub pragul de -3% impus prin criteriile de la Maastricht. De reținut, șase țări au reușit chiar să aibă excedente publice: Irlanda (+14,5%), Cipru (+4,9%), Grecia, Portugalia (ambele cu +2,2%, atenție la ce ne poate aștepta când va trebui să reducem datoria publică) și Olanda (+0,1%).

Anterior, România a deținut poziția a doua după Ungaria în perioada T3 2022 – T1 2023 (când vecinii de la vest au avut valori de -7,4%, -8,7% și -9,5%). După care a fost nedoritul lider în materie al UE timp de cinci trimestre consecutiv, până să cedeze, marginal, prima poziție câtre Bulgaria.

De notat că cea mai mare parte a țărilor din fostul bloc estic care au aderat la UE au ajuns să se încadreze în limita de -3% pe parcursul T3 2024 (Cehia -2,7%, Croația -2,3%, Slovenia -2,1%, Lituania -1,8%, Slovacia și Estonia -1,7% iar Letonia -1,6%), ceea ce arată posibilitatea de a gestiona mult mai bine decât noi banii publici.

A treia mare excepție, în afară de noi și Polonia, și fosta „campioană”, Ungaria, a ajuns la -4,8% după șase trimestre consecutive de ajustare mai lentă dar sistematică a minusului din finanțele statului, în care a reușit aproximativ o înjumătățire a acestuia. Evoluție pe care am putea să o luăm ca reper pentru propria traiectorie de ameliorare a acestui indicator critic pentru stabilitatea macroeconomică.

Precizăm că toate valorile prezentate au fost calculate în termeni ajustați sezonier pentru a asigura comparabilitatea. Pe date brute, fără ajustare sezonieră, țara noastră a trecut chiar în zona de două cifre la începutul anului 2024 (când execuția bugetară, corelată cu PIB-ul conjunctural mai redus din T1 a condus la -11,1%) , după cum se poate vedea din următorul tabel.

Așadar, datele arată încercări de a duce deficitul în zona de -5% din PIB la mijlocul lui 2023 și în a doilea trimestru din 2024. Din păcate, oferta de beneficii publice excesive în context electoral nu și-a găsit corespondența în evoluția economiei, cu mult mai slabă decât s-a previzionat în legea bugetului pe anul trecut (de la o creștere a PIB de 3,4% s-a ajuns doar la 1%).

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii