Bugetul general consolidat cuprinde toate bugetele din sistemul bugetar de stat, definite ca atare prin acte legislative. El include:
Simplificat, la bugetul de stat propriu-zis și al instituțiilor publice se adaugă gestiunea banilor pe plan local și cea pe funcții de bază, precum sănătatea, pensiile și șomajul.
Ca ordin de mărime, veniturile la bugetul de stat reprezintă, de fapt, cam jumătate din sumele încasate per total iar cele locale și pentru pensii se apropie de câte un sfert din total.
Concret, iată cum arata situația banilor gestionați de stat după primele 11 luni din 2024:
Se poate observa că, în perioada ianuarie – noiembrie 2024, statul a cheltuit 24 lei ÎN PLUS la fiecare 100 lei încasați la bugetul general consolidat. Situația este și mai problematică dacă se face referire doar la bugetul de stat, adică 146 de lei cheltuiți la 100 lei efectiv colectați, strict la bugetul de stat (de unde și un deficit ceva mai mare de 123 miliarde lei).
Explicația este că bugetul de stat trebuie să asigure, prin transferuri, și echilibrarea altor componente.
Datele publicate arată dezechilibre semnificative la Bugetul asigurărilor sociale (aproape -4 miliarde euro) și Fondul de sănătate (-2,75 miliarde lei), altminteri suvenționate masiv de la bugetul de stat (22,3 miliarde lei și, respectiv, circa 5 miliarde lei).
Așadar, dincolo de finanțarea cronic insuficientă a sistemului sanitar, datele arată că banii colectați prin taxarea cu CAS (contribuții de asigurări sociale) a salariilor nu ajung, nici pe departe, pentru pensii.
Veniturile curente la 11 luni ale bugetului asigurărilor sociale au fost de aproximativ 100 miliarde lei față de 126 miliarde lei decât necesarul pentru plata pensiilor, iar diferența va trebui acoperită prin transfer de la bugetul de stat. Cu alte cuvinte, așa-zisul principiu al contributivității NU se regăsește integral în practică iar pensionarii își plătesc singuri o parte din pensie, cu bani proveniți din impozite directe, TVA sau accize.
Cât privește anumite instituții publice la care trebuie achitate diverse taxe din care se susține integral sau nu funcționarea acestora, bugetul de profil este utilizat de stat pentru reducerea dezechilibrului general, concretizat în deja obișnuitul deficit bugetar. Acesta se referă, în comunicarea publică, la toți banii gestionați de stat sub sintagma „buget general consolidat”. Deficit bugetar prezentat îndeobște ca procentaj din PIB, ceea ce conduce la un soi de „întrecere” între avansul minusului exprimat în miliarde lei și creșterea rezultatului economic.
În cazul de față, deficitul bugetului general consolidat după primele unsprezece luni ale anului a fost de 125,7 miliarde de lei (-7,12% din PIB-ul estimat la 1.764,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Rezultatul este mult mai slab decât în aceeași perioadă a anului anterior (-73,5 miliarde lei și -4,58% din PIB).
Pentru finalul lui 2024 s-a anunțat deja o cotă prelimiată de -8,6% din PIB, în locul nivelului de doar -5% stabilit inițial în legea bugetului. Nivel situat oricum cu mult peste limita maximă de -3% din PIB stabilită drept criteriu de performanță, ceea ce explică necesitatea planului pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar.
Nu există comentarii pentru această știre.
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii