Banca Națională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, organizează, în Republica Moldova, expoziția itinerantă de promovare inteațională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și încă nerecuperat, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, între orele 12:00 – 14:00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, va avea loc veisajul expoziției Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Expoziția prezintă documente și imagini din arhivele românești și rusești care reflectă evoluția acestei probleme de-a lungul a peste un secol, respectiv: condițiile evacuării stocului de aur al BNR în Rusia și confiscarea acestuia de către bolșevici, consecințele confiscării stocului de aur pentru economia românească și eșecul tratativelor postbelice româno – sovietice, precum și cele două restituiri ale valorilor istorice și artistice românești evacuate la Moscova (1935, 1956).
Sunt prezentate, de asemenea, discuțiile dintre liderii celor două partide comuniste în 1965 și evoluția problemei tezaurului BNR după 1990. O copie a prețiosului dosar, cunoscut sub numele de „Moscova 1”, va fi expusă pentru prima dată într-un muzeu public.
Din noiembrie 2023, Consiliul de administrație al BNR a inițiat o nouă abordare a problematicii Tezaurului de la Moscova în sensul informării opiniei publice inteaționale și a factorilor de decizie privind existența unei creanțe legale, valide și exigibile a României având ca obiect cele 91,5 tone de aur fin confiscate de puterea bolșevică din Rusia în urmă cu 106 ani.
Expoziția face parte dintr-o serie de manifestări care au început la Cracovia, Varșovia, Viena, Bremen, Tel Aviv și au continuat anul acesta la Bruxelles și Washington DC.
Această campanie a început după 1990 cu republicarea documentelor păstrate la Banca Națională a României cu privire la transportul tezaurului la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, pentru a nu fi capturat de armatele străine care ocupaseră o mare parte a țării.
Nu există comentarii pentru această știre.
Minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României din 7 aprilie 2025 Data publicării: 17.04.2025 Membri ai Consiliului de administrație al Băncii Naționale a... detalii
În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, - apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a... detalii
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 7 aprilie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii
Techventures Bank S.A. a fost sanctionata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) cu avertisment scris pentru nerespectarea cerintelor prudetinale impuse de banca centrala. Este vorba de Ordinul Prim – viceguvernatorului... detalii