Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri substantiale.
Nu mai putin de 17 astfel de pagini pe Facebook am vazut astazi, care promovau astfel de clipuri tip deepfake, tentativa de inselaciuni financiare, pentru care Facebook incaseaza bani pentru a fi promovate si vazute de cat mai multa lume.
Cu alte cuvinte, compania americana Meta, care detine Facebook, incaseaza bani de la infractorii cibernetici pentru a promova fraude financiare online, fara sa verifice continutul respectivelor clipuri.
Ganditi-va ca nu este vorba de oricine, ci chiar de guvernatorul bancii centrale a unei tari. Ce sa mai spunem atunci de clipuri de acest fel care folosesc imaginea unor persoane mai putin cunoscute.
Mai grav de atat este faptul ca Facebook nu doar ca permite promovarea de clipuri deepfake, ci le si lasa active o lunga perioada, fara sa le stearga.
Aceste clipuri false se pot vedea pe Facebook chiar si dupa doua saptamani de cand BNR a anuntat ca vocea si imaginea guvernatorului sunt folosite ilegal in respectivele tentative de frauda tip deepfake.
Facebook nu a raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro cu privire la aceste clipuri tip deepfake, active in prezent pe reteaua de socializare.
Paginile Facebook cu clipuri deepfake cu Mugur Isarescu:
https://fb.watch/qa-OhwmY_h/ cu link catre site-ul clona Libertatea https://prostrilero.com
https://fb.watch/qa-U0LF7BS/ cu link catre site-ul clona Libertatea https://libertatetoday.com
https://fb.watch/qa-YPJXAi8/ cu link catre site-ul clona Libertatea https://invest-ro.com
https://fb.watch/qb5DyYpMJx/ cu link catre site-ul clona Libertatea https://liberbnr.com
Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii
BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%. Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii