Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna ianuarie 2023 față de luna anterioară cu 22% pe seria brută dar a crescut cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Discrepanța semnifică o evoluție obișnuită la confluența dintre ani.
Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 5,7% în termeni bruți și de 5,3% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Rezultatul brut cumulat pe anul 2023 a revenit astfel conjunctural la cea mai înaltă valoare din ultimele 12 luni, atinsă anterior în luna mai 2022.
Această evoluție s-a produs în pofida diminuării cu 1,5 puncte procentuale a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,4% aferent lunii decembrie dar încasat în ianuarie, la o inflație de 15,07%), corelată cu scăderea ceva mai mare a pensiei reale (aproximativ -2,2%, în pofida majorării nominale cu 12,5% de la începutul anului).
Ar fi de subliniat reducerea puternică în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse alimentare (-20% față de noiembrie, după circa +18% anterior).
Paradoxal, însă, semnificativ peste nivelul din ianuarie 2022 (+5,4%), ceea ce semnifică o majorare surprinzătoare a consumului în condițiile creșterii substanțiale a prețurilor (+22,5%).
La produsele nealimentare și pe segmentul carburanților pentru autovehicule, scăderile față de luna precedentă au fost similare (cam -23%). Cu marea deosebire că, în raport cu aceeași lună din 2022, în primul caz s-a consemnat cel mai înalt ritm de creștere (+9,1%) iar în cel de al doilea singura scădere în structura de consum (-0,4%).
[1]
Astfel, consumul a demarat la un nivel dublu față de creșterea economică pe 2023, estimată curent de CNSP la 2,8%, conform datelor oficiale curente, Situată semnificativ peste valoarea de 1,8% avansată de Comisia Europeană dar sub prognozele oficiale venite de la FMI (3,1%) și Banca Mondială (3,2%).
De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (în coborâre aproape de nivelul din urmă cu șapte ani) și agricultură (a cărei estimare pentru 2022 s-a înrăutățit la -12,8%), s-au accentuat dezechilibrele externe. Acestea s-au situat anul trecut la 34 miliarde euro minus în comerțul exterior, în timp ce deficitul de cont curent a avansat cu circa 52%, la aproape 27 miliarde euro.
Nu există comentarii pentru această știre.
România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii