Pentru a sprijini finanțarea întreprinderilor mici, inclusiv a IMM-urilor deținute de femei, IFC oferă un împrumut în valoare de 20 de milioane de euro catre Patria Bank, bancă listată la Bursa de Valori București, ca parte a eforturilor sale de a stimula creșterea economică și de a sprijini micii antreprenori din România, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:
În cadrul acestui nou acord, banca – care deservește microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMIM-uri), precum și clienții din sectorul agro și retail – va folosi împrumutul IFC pentru a accelera creditarea IMM-urilor, sprijinându-le să-și deblocheze potențialul de creștere.
Aproximativ 50% din finanțare va fi alocată IMM-urilor deținute de femei antreprenor, accentul fiind pus pe zonele rurale din România.
Deși situația s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, accesul la finanțare este încă o provocare majoră pentru IMM-urile din România si au un decalaj financiar care este de peste două ori volumul actual al împrumuturilor catre IMM-uri.
Majoritatea firmelor mici, în special cele deținute și conduse de femei, au o productivitate scăzută a muncii și un ritm lent de dezvoltare, care pot fi adesea atribuite accesului limitat la finanțare. Mai mult, IMM-urile din țară au fost grav afectate de lockdown, de incertitudinea ridicată și de încetinirea economică ca urmare a pandemiei COVID-19.
“Una dintre prioritățile strategice ale Grupului Patria Bank este susținerea mediului antreprenorial din România, și astfel, ne concentrăm eforturile să le oferim clienților noștri oportunități de dezvoltare pentru afacerile pe care le conduc și instrumente sustenabile care să îi ajute să facă față provocărilor mediului macro-economic.
[1]
Parteneriatul strategic cu IFC sprijină viziunea noastră de consolidare a antreprenoriatului din România și în particular, a femeilor antreprenor. În următorii 5 ani ambiția noastră este de a dublă împrumuturile acordate acestora și vom avea o atenție deosebită pentru a sprijini dezvoltarea antreprenoriatului feminin prin facilitarea accesului la surse de finanțare.” a declarat Burak Yildiran, CEO Patria Bank.
Investiția actuală a IFC va contribui la consolidarea capacității Patria Bank de a ajunge la segmentele defavorizate ale populației din România. Prin crearea de noi opțiuni de finanțare pentru IMM-uri, împrumutul nu numai că va ajută la reducerea decalajului de finanțare, dar va sprijini și crearea de locuri de muncă și un sector privat mai favorabil, esențial pentru creșterea economică, în special în perioada post-COVID
„Pe măsură ce economia începe să se redreseze, IMM-urile vor avea nevoie de acces la capital, care este esential pentru finanțarea investițiilor necesare reluarii activitatii economice, precum și de a isi ajusta modelele de afaceri la contextual economia post-criză”, a declarat Ary Naïm, director regional IFC pentru Europa Centrală și de Sud-Est. „Într-un moment ca acesta, suntem încrezători că parteneriatul nostru cu Patria Bank va contribui la consolidarea ecosistemului antreprenorial local din România si va crește reziliența economică.”
IFC sprjină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în octombrie 2022 totaliza de 1.290 milioane USD.
Despre IFC
IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. Activitatea IFC se desfăşoară în peste 100 de state ale lumii, în care ne valorificăm capitalul, experienţa şi influenţa pentru a crea pieţe şi oportunităţi în ţările aflate în curs de dezvoltare. În anul financiar 2022, IFC a investit o sumă-record de 32,8 miliarde de dolari în companii private şi instituţii financiare din diverse ţări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacităţile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a susţine prosperitatea comună, în contextul în care economiile naţionale se luptă cu impactul pandemiei de COVID-19. . Pentru mai multe informații, vizitați www.ifc.org.
Despre Patria | www.patriabank.ro
Patria Bank este o bancă românească dedicată creșterii gradului de bancarizare în România și susținerii antreprenorilor si afacerilor locale. Listată la Bursa de Valori București, Patria Bank are o prezență fizică națională și oferă produse și servicii bancare de bază 100% online tuturor românilor, oriunde s-ar afla aceștia. Grupul Patria Bank are ca acționar majoritar Fondul de Investiții Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiții, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiții), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) si BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Din Grupul Patria, alături de Patria Bank S.A, mai fac parte și: Patria Credit IFN – instituție cu expertiză și experiență în microfinanțare, fonduri europene și produse financiare dedicate segmentului agro si Patria Asset Management – societate specializată în administrarea investițiilor.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii