Construcțiile, avans minim și trend descrescător după prima treime a anului

Autor:

Dan Palangean
2022-07-04 08:11

În luna aprilie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna anterioară cu 1,5% pe seria brută și cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Astfel, dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare și durata mai mare a lunii au mai atenuat declinul dar trendul nu este îmbucurător.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul anterior, restrângerea de activitate este mai evidentă (-9,5% pe seria brută și -9,0% pe cea ajustată la sezonalitate). Totuși, în baza unui prim trimestru mai bun, cumulat pe primele patru luni din 2022, suntem la +1,0% pe brut și +0,4% ajustat sezonier.

Pe primele patru luni ale anului curent, o creştere s-a regăsit doar la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%), în timp ce lucrările de reparaţii capitale (-4,5%) şi lucrările de construcţii noi (-0,5%, date brute) au intrat pe minus.

De remarcat, toți indicii sunt deja negativi în raport cu aceeași lună a anului trecut, în condițiile în care creșterea economică pe 2022 se bazează pe acest sector economic în proporție de circa 15%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri în perioada ianuarie – aprilie 2022 la clădirile nerezidenţiale (+11,2%) şi la clădirile rezidenţiale (+7,7%), în timp ce construcţiile inginereşti au scăzut cu 9,4%, semnal de alarmă din perspectiva investițiilor publice.

Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, rezultatul este ceva mai slab la clădiri nerezidențiale (-2,3%), iar la rezidențiale (-10,1%) și construcții inginerești (-14,1%) declinul este major.

Per total, situația a început să devină destul de îngrijorătoare în raport cu prognoza oficială (producție +6,4%) pentru sectorul construcțiilor în 2022, din moment ce, după prima treime a anului, mai consemnăm doar un avans de 1% în raport cu aceeași perioadă din 2021.

Iar aceasta pe un trend de scădere în aprilie față de martie (-1,5%) și cu cel mai recent rezultat lunar situat cu aproape zece procente sub cel de anul trecut.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii