ING Bank a creat pe site-ul ING.ro o pagina cu informatii dedicata razboiului din Ucraina izbucnit in urma invaziei Rusiei in aceasta tara.
Iata informatiile publicate de banca:
Situația din Ucraina. Ce trebuie să știi
În cadrul ING, suntem profund întristați și îngrijorați de violența brutală la care asistăm în Ucraina. Condamnăm ferm invazia Ucrainei, impactul devastator pe care îl are asupra vieții oamenilor și amenințarea pe care o reprezintă pentru stabilitatea și securitatea internațională.
Nu putem specula în acest moment situația în eventualitatea escaladării conflictului din Ucraina. Însă dorim să ne asigurăm clienții că ING Bank are o politică cuprinzătoare de management al riscului, care include scenarii și măsuri pentru mai multe tipuri urgențe, astfel încât aceștia să aibă acces la banii lor.
Ce impact are activitatea din Rusia a grupului pentru România?
ING Bank România este parte a Grupului ING, grup prezent în peste 40 de țări din Europa, Asia și Australia, care deservește în jur de 38 de milioane de clienți. Activitatea din Rusia este de mărime redusă și vizează doar operațiuni cu clienți Wholesale Banking (Corporații mari și instituții financiare), nu și operațiuni cu persoane fizice. Împrumuturile acordate în această țară sunt de 6,7 miliarde de euro, conform ultimelor date din 28 februarie. Ca ordin de mărime, volumul total de credite al Grupului ING este de peste 600 de miliarde de euro. ING a decis pentru moment să oprească finanțarea cu credite noi pentru entități rusești, aflate în Rusia sau în afara ei.
Activitatea din România nu este influențată de cea din alte țări.
Plăți și operațiuni ING Bank România
Veți impune limite de retragere numerar la bancomate?
Clienții ING pot depune și retrage bani conform limitelor deja agreate contractual pentru operațiunile cu numerar. Recomandăm clienților să folosească la fel ca până acum cardurile pentru plăți și să nu scoată de la ATM mai mult decât au nevoie în mod normal.
Există probleme cu retragerile de cash de la ATM-urile ING?
În ultimele zile am înregistrat o creștere a cererii de numerar, însă situația este sub control. Ne-am asigurat din timp că avem lichiditățile necesare și am discutat cu partenerii noștri în alimentarea ATM-urilor într-un ritm accelerat, monitorizând tot timpul situația din teren. Desigur, au putut exista întârzieri în alimentare din motive obiective ce țin de traseul mașinilor blindate, însă nu există probleme cu disponibilul de numerar nici în euro, nici în lei.
ING Bank schimbă grivne?
Din păcate, infrastructura noastră nu permite schimbarea grivnelor în rețeaua ING Office, având în vedere că nu avem casierii, iar clienții retrag lei și euro din bancomate. Implementarea unui schimb valutar ar presupune un timp foarte lung și refacerea sistemului pentru a acomoda o nouă valută.
Soluția pe care o oferim este produsul ING Elementar, al cărui proces de deschidere a fost ajustat pentru a fi accesibil refugiaților din Ucraina. Aceștia își pot deschide gratuit contul și primesc automat un card fizic și acces în aplicația de internet și mobile Banking ING Home’Bank.
Implicare și donații
Pot deschide conturi de donații pentru Ucraina pe persoană fizică?
Recomandăm clienților care doresc să se implice în strângerea de fonduri pentru refugiații din Ucraina să facă acest lucru prin colaborarea cu un ONG de încredere sau cu autoritățile, nu prin conturile proprii. Totodată, acordați atenție sporită mesajelor de ajutor și nu dați curs cererilor venite din partea unor surse suspecte. Folosiți canalele oficiale puse la dispoziție de autoritățile statului deoarece, în aceasta perioadă, pot apărea mulți fraudatori care pretind că ajută, oferindu-și contul pentru a încasa sume de bani în sprijinul refugiaților din Ucraina. Pentru a verifica, puneți-vă următoarele întrebări:
Este sursa de informații credibilă? DA, în cazul în care aceasta este un ziar, un cont de social media sau poate un mesaj de la un prieten.
ONG-ul este unul cu reputație? DA, în cazul în care apar mențiuni în media despre activitățile sale și anunțul de ajutor este pe website.
Contul aparține ONG-ului menționat? DA, putem verifica dacă are cont la ING când facem transferul sau putem verifica pe website-ul lor.
Cum se implică ING în sprijinul refugiaților din Ucraina?
Donații către UNICEF direct din ING Home’Bank
Începând din a doua săptămână a lunii martie, clienții ING Bank care vor să contribuie la sprijinul refugiaților din Ucraina pot dona mai ușor către UNICEF în România direct din aplicația de internet și mobile banking ING Home’Bank, accesând secțiunea Plăți/Donează.
Fondurile colectate prin Home’Bank contribuie la funcționarea centrelor Blue Dot, centre pentru copiii refugiați și familiile lor care ajung în România. UNICEF, în parteneriat cu autorități și ONG-uri, a înființat un prim centru Blue Dot chiar la punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmației. Un al doilea centru a fost deschis la Siret, iar UNICEF are în prezent o misiune la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea pentru a evalua situația și a înființa un nou astfel de centru.
Blue Dot reprezintă un model integrat care se va concentra pe oferirea de servicii pentru nevoile urgente ale copiilor și femeilor. Aceste centre vor fi spații prietenoase pentru copii și vor oferi servicii integrate care includ: reîntregirea și reconectarea familiilor, birouri de informare și consiliere, înregistrarea celor mai vulnerabili, spații dedicate mamelor și bebelușilor/copiilor mici, terapie psihologică și prim ajutor privind igiena, sănătatea și nutriția, precum și consiliere juridică de bază, servicii de referire pentru cazuri de violență sau probleme de sănătate etc. În centrele Blue Dot vor fi disponibile și pături, haine călduroase, truse sanitare, jucării, precum și produse de igienă și alimente pentru copii.
Donația Grupului ING
Această opțiune de donație pentru clienții ING devine disponibilă la scurt timp după anunțul făcut de către Grupul ING, care donează trei milioane de euro către eforturile internaționale ale UNICEF, concentrate în Ucraina și în țările vecine.
Mai mult, Grupul ING a decis să renunțe la taxele pentru tranzacțiile către Ucraina aplicabile clienților persoane fizice de pe toate piețele unde există operațiuni retail. Astfel, clienții ING Bank România au posibilitatea de a trimite bani celor dragi din Ucraina fără niciun comision.
Sprijin alături de Code4Romania
În a 2-a zi de la izbucnirea conflictului, ING România s-a alăturat inițiativei Code4Romania War Taskforce. Banca a donat 60.000 de euro, fonduri necesare pentru crearea urgentă a unui ecosistem de soluții digitale prin care să poată fi gestionată mai bine criza actuală. În primele zile de la izbucnirea conflictului, comunitatea Code4Romania, căreia i s-au alăturat peste 500 de noi voluntari, a reușit să dezvolte tehnic soluții ce în condiții obișnuite ar fi presupus aproximativ opt luni pentru dezvoltare. Până la acest moment, alături de autorități, Code4Romania a dezvoltat:
1. Dopomoha.ro, care înseamnă ”ajutor” în ucraineană, este un ghid de informare și sprijin pentru refugiații din Ucraina. Aceștia au la dispoziție informații corecte despre procedura de intrare în țară, cum pot solicita azil, care le sunt drepturile și obligațiile, precum și la ce resurse pot avea acces. Platforma este disponibilă în limbile ucraineană, română, engleză și rusă și poate fi accesată de pe orice dispozitiv și a fost publică în a 4-a zi de conflict.
2. Un Acoperiș este o soluție de centralizare a spațiilor disponibile pentru cazarea refugiaților care ajung în România și au nevoie de ajutor imediat. În platformă se vor înregistra persoane care pot pune la dispoziție camere sau imobile pentru adăpost.
3. Sprijin de Urgență este de asemenea o soluție de centralizare, creată pentru managementul și alocarea resurselor pentru refugiați, deschisă public.
4. Resource & volunteers Management este un instrument de administrare de voluntari și resurse pus la dispoziția Departamentul pentru Situații de Urgenţă în a doua zi de conflict.
Oamenii din ING
Angajații ING vorbitori de rusă și ucraineană lucrează voluntar pentru a-i sprijini pe colegii din rețeaua ING Office și a celor din Contact Center în intermedierea dialogului cu refugiații din Ucraina. Pentru angajații ING care fac voluntariat în sprijinul refugiaților, banca acordă trei zile libere plătite.
De asemenea, banca a organizat o colectă de produse necesare ce vor fi distribuite prin intermediul colegilor din rețeaua ING Office, care sunt în legătură cu refugiații și ONG-urile și identifică nevoile din județele de la graniță. În câteva zile, angajații ING au strâns sute de produse, printre care se află pături, îmbrăcăminte călduroasă, lenjerie intimă, baterii externe și alte produse de bază. Colecta continuă pe baza listelor de produse necesare, transmise în funcție de nevoile de la granițe.
ING deschide conturi pentru refugiați?
ING Bank a adaptat procesul de accesare al contului ING Elementar, astfel încât refugiații ucraineni să își poată deschide gratuit un cont bancar în România indiferent de statutul de refugiat sau azilant. Aceștia primesc automat un card fizic și acces în aplicația de internet și mobile Banking ING Home’Bank. Totodată, banca oferă toate documentele necesare produsului în patru limbi străine în rețeaua ING Office. Mai multe informații despre ING Elementar puteți citi aici, disponibile în patru limbi diferite.
Activitatea grupului ING în Ucraina
Ce afaceri are ING în Ucraina?
ING este activă în Ucraina de peste 30 de ani și oferă servicii de Wholesale Banking (Corporații mari și instituții).
Mai sunteți operaționali în Ucraina?
Echipa de management ING Groep monitorizează cu atenție situația și este în contact cu colegii din Ucraina pentru a se asigura că aceștia sunt în siguranță, înainte de toate. În ciuda circumstanțelor actuale, colegii din Ucraina sunt dedicați în a oferi în continuare serviciile pe care le pun la dispoziție în mod normal clienților locali și internaționali.
Pot face plăți către Ucraina?
ING Groep a decis să renunțe la taxele aferente tranzacțiilor către Ucraina pentru clienții persoane fizice din toate piețele în care activează, astfel încât aceștia să poată trimite bani persoanelor iubite din Ucraina.
În acest moment, nu există sancțiuni generale în ceea ce privește plățile către Ucraina în orice valută, însă există restricții. Atenționăm clienții că Banca Națională a Ucrainei (BNU) a implementat următoarele restricții privind tranzacțiile în care:
Se folosesc ruble rusești (RUB) și ruble bieloruse (BYN);
Participantul la tranzacțiile menționate este o persoană juridică sau o persoană fizică cu sediul în Rusia sau în Republica Belarus;
Participanții la tranzacțiile menționate intenționează să își îndeplinească angajamentele față de persoane juridice sau persoane fizice cu sediul în Rusia sau Republica Belarus;
Participanții la tranzacțiile menționate sunt domiciliați în regiunile Donețk și Lugansk.
Mai mult, având în vedere contextul, e posibil să existe dificultăți din cauza infrastructurii deteriorate.
Sancțiuni și operațiuni internaționale
Pot face plăți către Rusia?
Plățile către Rusia sunt încă posibile, atât timp cât persoana, entitatea, banca sau un alt element al tranzacției nu se află pe lista de sancțiuni ale UE și SUA.
ING Bank, în calitatea sa de instituție de credit care intermediază financiar operațiunile, se supune cerințelor legale și respectă sancțiunile internaționale în vigoare și nu poate garanta acceptarea/ executarea / finalizarea operațiunilor. Executarea acestora depinde de capacitățile băncilor de trimitere/ recepționare/intermediere a operațiunilor pe circuitul bancar și de orice restricții impuse de autoritățile relevante. Mai jos sunt surse unde se regăsesc entitățile sancționate (persoane fizice, persoane juridice și instituții financiare și de credit):
Banca Națională a României: Banca Națională a României – Implementarea sancțiunilor internaționale (bnr.ro)
Oficiul National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor: http://www.onpcsb.ro/sanctiuni-internationale-onpcsb/sanctiuni-internationale
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: https://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html
U.S. Department of Treasury (OFAC): https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions
Cum implementați sancțiunile impuse la nivel internațional?
ING monitorizează îndeaproape dacă UE, SUA și autoritățile locale relevante emit sancțiuni suplimentare și/sau cerințe restrictive. ING are procese existente pentru a face verificări în funcție de listele de sancțiuni. În consecință, plățile afectate vor fi oprite în filtrele noastre pentru evaluare și decizie ulterioară, după caz. Având în vedere natura fluidă a situației actuale, pot exista întârzieri în procesare. În ceea ce privește anumite entități sau sancțiuni individuale, vă rugăm să rețineți că parte din sancțiuni sunt deja în vigoare din 2014, după anexarea Crimeei.
Sancțiuni/ SWIFT Q&A pentru clienți
Ce înseamnă sancțiunile pentru clienți?
ING respectă sancțiunile internaționale. Conform sancțiunii SWIFT, tranzacțiile către băncile rusești listate vor fi respinse și nu vor fi procesate.
Pot transfera bani către alte bănci rusești în siguranță?
ING nu poate garanta efectuarea tranzacțiilor în altă valută. Acestea depind de capacitățile băncilor emitente, receptoare și intermediare și de orice restricții suplimentare impuse de autoritățile relevante.
Contact
Pentru orice informații ne poți contacta la numerele de telefon: *2464 sau 031 406 2464 sau ne poți scrie la adresa contact@ing.ro
În call center sunt și un număr de colegi voluntari care pot ajuta cu traducerea din rusă și ucraineană.
Sursa: ING.ro
Procedura de inregistrare si administrare a reclamatiilor de catre intesa Sanpaolo Bank precum si situatia litigiilor cu clientii. Cate reclamatii si cate litigii are banca si cum sunt gestionate acestea,... detalii
Începând cu 17 iunie, Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) își extinde portofoliul de servicii de plăti cu serviciul Plăți Instant, dezvoltat de TRANSFOND. Acest serviciu permite transferul interbancar... detalii
CEC Bank a introdus o solutie suplimentara de securitate in aplicatia de mobile banking CEC app, pentru protectia impotriva atacurilor informatice precum cititoare de ecran, vulnerabilitati de rooting, jailbrake, debugger,... detalii
Pentru clienții cu popriri: de la data de 1 octombrie 2023, BRD implementează comunicarea Soldului Cert către ANAFÎncepând cu data de 1 octombrie 2023, intră în vigoare Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora astfel cum acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 626/2023 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 878/2022 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Pentru popririle emise de ANAF și înființate electronic începând cu 01.01.2021, BRD, alături de celelalte bănci din România, comunică în mod automat către ANAF informații cu privire la sumele care se pot... detalii