Peste 2.700 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din peste 180 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a IV-a a finalei naționale a concursului European Money Quiz organizată de Asociația Română a Băncilor în parteneriat cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanţelor și Institutul Bancar Român, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:
Numărul elevilor participanți la competiția națională de educație financiară a crescut cu 65%, comparativ cu ediția de anul trecut. Aproximativ 75% dintre elevi au acordat răspunsuri corecte la cel puțin 10 întrebări din totalul celor 15 întrebări de educație financiară din cadrul concursului.
European Money Quiz, parte a concursului European Money Week lansat la nivelul Federației Bancare Europene și organizat în perioada 21-27 martie 2022 și sub brandul Global Money Week, urmărește testarea cunoștințelor de educație financiară în rândul elevilor cu vârsta între 13-15 ani. Global Money Week este o campanie de conștientizare desfășurată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la nivel mondial privind dobândirea de către elevi a cunoștințelor, abilităților și comportamentelor necesare pentru a lua decizii financiare sănătoase.
Șase elevi de la Colegiul Național “Spiru Haret” București, Colegiul Național “Octavian Goga” Sibiu, Complexul Educațional Laude-Reut București și Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu” Cluj Napoca au fost câștigătorii celor două sesiuni organizate anul acesta în cadrul concursului național European Money Quiz, oferind cele mai multe răspunsuri corecte în cel mai scurt timp.
În cadrul fiecărei sesiuni, câștigătorul locului I primește un premiu net în valoare de 3.000 lei, câștigătorul premiului II beneficiază de 2.000 lei și ocupantul locului III primește un premiu în valoare de 1.000 lei.
Cei doi elevi câștigători în cadrul celor două sesiuni de la Colegiul Național “Spiru Haret” București și Colegiul Național “Octavian Goga” Sibiu vor reprezenta România la finala europeană a concursului de educație financiară European Money Quiz care se desfășoară on line la data de 10 mai 2022 la care participă 28 de state europene.
Câștigătorii vor primi titlul de campioni europeni ai banilor în 2022 și premii în bani.
Desfășurarea acestui concurs în România se înscrie în programele de educație financiară derulate de Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor, în baza Acordului de colaborare încheiat în anul 2018.
Acordul de colaborare prevede realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.
Asociația Română a Băncilor a informat Guvernul, în cadrul întâlnirii de ieri, 6 noiembrie 2023, că băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar în contextul intrării... detalii
Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) invită elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să se înscrie la concursul european de educație financiară European Money Quiz, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:Anul acesta, finala națională va avea loc online la data de 23 martie, ora 12:00, urmând ca finala europeană să se desfășoare la data de 16 mai 2023, la Bruxelles. Gazda competiției naționale din acest an va fi Andrei Șelaru (Selly). Cel mai bine clasați doi elevi la finala națională își vor testa cunoștințele în materie de educație financiară la finala europeană, alături de elevi din 30 de țări. Câștigătorii vor primi titlul de „Campioni europeni ai banilor” în 2023, dar și premii în bani.Înscrierea în competiție se poate face până la data de 20 martie... detalii
Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în anul 2022, s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, în creștere cu peste 14% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga:Împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,5 miliarde lei în anul 2021. Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022.Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă aproape 35% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022.Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 363,6 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Anul trecut companiile au contractat... detalii
Scorul mediu de alfabetizare financiară în rândul celor peste 4.000 de români care și-au testat cunoștințele de educație financiară în cadrul campaniei “#Dreptullabanking îți aduce libertate de mișcare” este de 7,53,... detalii