Evolutie slaba a sectorului de constructii. Prognoza pe 2021, revizuita deja in scadere semnificativa

Autor:

Dan Palangean
2021-12-03 07:57

România a înregistrat cea mai slabă evoluție a sectorului de construcții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu o scădere de -4,9%, rezultatul pe luna septembrie a fost mai slab decât cele înregistrate de Slovacia (-3,8%) și Polonia (-1,9%). La polul opus, alte două state din fostul bloc estic, Slovenia (+8,5%) și Ungaria (+4,1%), au încadrat Suedia (+6%).

Pentru referință, menționăm că Uniunea a avut per total o creștere sectorială de 1,2% iar Zona Euro de 0,9%. Observație importantă pentru noi, în ambele cazuri, accentul a căzut pe construcțiile inginerești (obiective de investiții gen drumuri, poduri, canale, sisteme de canalizare etc.) și nu pe cele de clădiri rezidențiale. Ritmurile au fost în favoarea primelor la un „scor” de 2% față de 1,2% în UE și, mai pronunțat, 2,6% față de 0,9% în Zona Euro.

În context, trebuie subliniat că, în România, pe clasificarea națională în obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 28,8%, respectiv cu 17,4%. Singurele care au crescut (+26,3%) sunt clădirile rezidenţiale, mai vizibile dar cu efect mai redus de antrenare pe restul economiei. Diferența se vede mai clar pe grafic.

Dacă se face trimitere la ritmul anual de evoluție, România stă și mai slab, cu o scădere de -14,2%, la foarte mare distanță de Spania (-7,2%) și Slovacia (-1,6%). Podiumul performerelor a fost ocupat de Ungaria (+14,3%), Finlanda (+6%) și Polonia (+4,3%).

În fine, țara noastră deține ultima poziție și pe datele referitoare la evoluția trimestrială, cu -10,2% pe T3, dintre cele 17 state care au transmis valori certificate de Eurostat, sub Austria (-8,7%), Slovacia (-4,8%), Spania (-3,6%) și Letonia (-3,5%). Tot rău stăm și pe seria ajustată sezonier, unde, cu -7,4%, cedăm ultima pozție către Spania (-11,2%).

[1]

Este și motivul pentru care Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revizuit în scădere semnificativă estimarea pentru anul curent a creșterii în construcții, de la +6,1% în varianta de vară, până la doar +0,2% în cea publicată recent. Astfel, surprinde păstrarea nivelului de 7% pentru avansul economic pe anul în curs, bazat inclusiv pe construcții.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica

România, la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE

România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii

Producția industrială, la cota -1,8% după 11 luni din 2024

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii

Deficitul contului curent, peste 26 miliarde euro în noiembrie 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii