Romania, cu cel mai mare deficit comercial din regiune in S1 2021, majorat semnificativ, in pofida revenirii economice

Autor:

Dan Palangean
2021-09-10 08:17

România este singura țară din regiune care a înregistrat un deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primul semestru din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat.

În contextul în care creșterea exporturilor a fost egală cu cea a importurilor (+26%), cronicizarea minusului în schimburile externe ale țării noastre a dus la un rezultat mai slab cu 2,2 miliarde euro, adică o majorare cu un sfert a rezultatului negativ din primul an al pandemiei.

Singurele state din regiunea noastră care au mai avut deficit comercial pe anul în curs sunt Croația (-4,8 miliarde euro) și, la un nivel relativ redus (-1,8 miliarde euro) Bulgaria, ambele aflate în anticamera adoptării monedei unice europene. Cehia, Slovacia și Ungaria au performat mult mai bine decât noi, cu plusuri majorate și un rezultat pozitiv. Totodată, Polonia nu a făcut decât să-și mai reducă marginal (-0,6 miliarde euro) excedentul comercial obișnuit.

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și Italia și-au îmbunătățit performanțele consemnate de Eurostat, situate oricum puternic în zona pozitivă, în timp ce Franța și-a înrăutățit deficitul comercial cronic.

Eurozona a avut o performanță de ansamblu destul de bună dar în ușoară scădere (de la 20,0 miliarde la 18,1 miliarde euro). Pe ansamblul Uniunii s-a obținut o creștere a excedentului comercial de la 75,2 miliarde euro în S1 2020 până la 84,4 miliarde euro în S1 2021.

Astfel, România s-a poziționat pe contrasens cu trendul european și cu evoluțiile în context regional, deși figurează drept lider european al estimărilor de creștere economică.

Fără echilibrarea notabilă a schimburilor externe, ne vom confrunta cu probleme în ce privește cursul de schimb al leului și evoluția nivelului de trai.

Comentarii

De la: MdaSubiect:

mda

Comentariu:

"Restul a fost doar o problem? de cifre"... Nu știu cum puteți afirma c? de fapt problema minora reprezint? un "rest"... Dobânzile mari și comisioanele bancare absurde sunt motivele principale pentru care se ajunge la CSALB. CSALB asta ar trebui sa ajute consumatorii sa micșoreze semnificativ sumele totale pl?tite pe termen lung nu altceva... Restul e neimportant.

De la: CetateanSubiect:

Subiect Fierbinte

Comentariu:

Intrebare Referitor la acest articol: https://financialintelligence.ro/aursf-hotararile-ccr-si-cjue-ar-trebui-sa-convinga-toate-bancile-sa-negocieze-cu-debitorii/ Imi spuneti va rog cate dosare in CHF ati renegociat pe impreviziune, avand in vedere ca bancile nu sunt de acord cu decizia CCR? Intrebare catre BNR: daca CCR a stabilit ca la orice contract depasirea ratei cu un anumit prag, parca 52.6 % reprezinta impreviziune prin faptul ca nu solicita bancilor renegocierea cu toti clientii, in special cei cu CHF este direct vinovata de incalcarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor. Nu cumva peste o luna sau un an BNR va fi trasa la raspunderea avand rolul ei de supraveghetor al bancilor si al respectarii acestora a legislatiei interne si a deciziilor CCR. Decizia CCR obliga BNR la emiterea de masuri catre banci de renegociere a contractelor care au depasit acest prag.... nu poate ramane pasiva la decizia CCR, in caz contrar i se poate depune chiar si plangere penala de abuz in serviciu (omisiune sau atitudine pasiva) si complicitate cu bancile. BNR este obligata sa respecte Constitutia si decziile CCR, in caz contrar rolul ei de supraveghetor fata de banci nu ca e 0, ci de subordanare fata de interesele strainilor in favoarea proprilor cetateni si aici deja vorbim de tradare nationala fata de cetateni. Avocatul poporului are obligatia ferma sa intervina in aceasta situatie cat mai urgent posibil.

De la: CetateanulSubiect:

O completare

Comentariu:

Pentru baietii destepti din banci: Impreviziunea nu e doar pentru saraci, slabi si neghiobi, adica este aplicabila doar persoanelor defavorizate, iar cei care au bani sa plateasca. Notiunea impreviziunii este valabila si aplicabila tuturor consumatorilor in astfel de situatii, in caz contrar e discrimimare pe fata in care cel care nu are e salvat, iar cel care munceste si se dezvolta sa plateasca si sa ingrase conturile bancilor ca e prost. CCR nu a definit notiunea de impreviziune de care sa benefciezii de ea doar negrii si albii nu sau invers.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii

Deficitul bugetar, rezultat slab după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii