România este singura țară din regiune care a înregistrat un deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primul semestru din anul curent, potrivit datelor publicate de Eurostat.
În contextul în care creșterea exporturilor a fost egală cu cea a importurilor (+26%), cronicizarea minusului în schimburile externe ale țării noastre a dus la un rezultat mai slab cu 2,2 miliarde euro, adică o majorare cu un sfert a rezultatului negativ din primul an al pandemiei.
Singurele state din regiunea noastră care au mai avut deficit comercial pe anul în curs sunt Croația (-4,8 miliarde euro) și, la un nivel relativ redus (-1,8 miliarde euro) Bulgaria, ambele aflate în anticamera adoptării monedei unice europene. Cehia, Slovacia și Ungaria au performat mult mai bine decât noi, cu plusuri majorate și un rezultat pozitiv. Totodată, Polonia nu a făcut decât să-și mai reducă marginal (-0,6 miliarde euro) excedentul comercial obișnuit.
Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și Italia și-au îmbunătățit performanțele consemnate de Eurostat, situate oricum puternic în zona pozitivă, în timp ce Franța și-a înrăutățit deficitul comercial cronic.
Eurozona a avut o performanță de ansamblu destul de bună dar în ușoară scădere (de la 20,0 miliarde la 18,1 miliarde euro). Pe ansamblul Uniunii s-a obținut o creștere a excedentului comercial de la 75,2 miliarde euro în S1 2020 până la 84,4 miliarde euro în S1 2021.
Astfel, România s-a poziționat pe contrasens cu trendul european și cu evoluțiile în context regional, deși figurează drept lider european al estimărilor de creștere economică.
Fără echilibrarea notabilă a schimburilor externe, ne vom confrunta cu probleme în ce privește cursul de schimb al leului și evoluția nivelului de trai.
Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii
Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii