Banca Reglementelor Internationale (BIS) a comunicat statisticile privind evolutia creditarii transfrontaliere in trimestrul IV si anul pandemic 2020 la finalul lunii aprilie.
Datele indica majorarea creditarii transfrontaliere in anul pandemic 2020, in pofida incidentei unui soc sanitar fara precedent la nivel mondial in ultimul secol, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se adauga:
■ Aceasta evolutie a fost influentata de implementarea unui mix relaxat (tot fara precedent) de politici economice, care a contribuit la depasirea rapida a socului indus de incidenta crizei sanitare la nivelul economiei reale.
■ Se evidentiaza accelerarea ritmului anual al expunerii bancilor straine pe Romania in ultimul trimestru din 2020, evolutie care confirma perspectivele foarte bune pentru dinamica economiei interne pe termen scurt si mediu.
■ Astfel, conform datelor BIS creditul transfrontalier a crescut cu 6.1% an/an in T4 si cu 5.8% an/an in 2020.
■ Se evidentiaza majorarea creditului transfrontalier spre statele dezvoltate, cu 8.2% an/an in T4 si cu 7.7% an/an in 2020, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Aceasta evolutie a fost sustinuta de masurile fara precedent implementate de bancile centrale si Guvernele din statele dezvoltate dupa declansarea crizei sanitare.
■ Pe de alta parte, creditul transfrontalier spre statele emergente si in dezvoltare a scazut pentru al treilea trimestru la rand in T4 (cu 0.3% an/an) si a inregistrat o cvasi-stagnare an/an in 2020, dupa cum se poate observa tot in primul grafic din partea dreapta.
■ Din perspectiva sectoriala, se evidentiaza accelerarea dinamicii anuale a creditului transfrontalier pe sectorul bancar, de la 1.4% in T3 la 5.2% in T4 2020 (majorare cu 5% in anul pandemic 2020).
■ Creditul transfrontalier pe sectorul non-bancar a accelerat de la 3.2% an/an in T3 la 6.8% an/an in T4 si s-a majorat cu 6.4% an/an in 2020, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.
■ In ceea ce priveste expunerea bancilor straine pe Romania (in dolari) se observa o accelerare a ritmului anual de la 12.8% an/an in T3 la 20.2% an/an in T4, la 29.2 miliarde dolari (nivelul maxim din septembrie 2016).
■ Expunerea bancilor straine pe sectorul bancar a accelerat de la 13% an/an in T3 la 26.7% an/an in T4, la 12.1 miliarde USD. In 2020 acest indicator a consemnat un avans de 9.5% an/an in medie.
■ Totodata, expunerea bancilor straine pe sectoare non-bancare a accelerat de la 12.8% an/an in T3 la 15.9% an/an in T4, la 17.1 miliarde dolari (avans cu 12.6% an/an in anul pandemic 2020).
■ Exprimata in EUR expunerea bancilor straine pe economia Romaniei a accelerat de la 5% an/an in T3 la 13.2% an/an in T4 si a consemnat o dinamica medie anuala de 8.6% in 2020.
■ Majorarea semnificativa a expunerii bancilor straine pe Romania exprima premise foarte bune pentru dinamica economiei interne in trimestrele urmatoare.
■ In scenariul macroeconomic central BT (actualizat recent) prognozam cresterea PIB-ului Romaniei cu un ritm mediu anual de peste 5% in anul 2021, evolutie sustinuta de perspectivele favorabile pentru dinamica formarii brute de capital fix, cu impact de antrenare pentru celelalte componente.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii