Constructiile dupa doua luni din 2021, sub nivelul de anul trecut

Autor:

Dan Palangean
2021-04-23 08:54

Construcțiile după două luni din 2021 au rămas sub nivelul de anul trecut, deși în luna februarie volumul lucrărilor a crescut, față de aceeași lună din 2020, potrivit datelor publicate de INS.

Creșterea a fost consemnată atât pe seria brută (+3,3%), cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (+1,0%).

Datele arată o revenire după sincopa din luna ianuarie, ceea ce explică și valoarea relativ ridicată de raportare față de luna precedentă, respectiv +30,4% în termeni bruți.

Altminteri, amplificată semnificativ de dispunerea zilelor lucrătoare – nivelul ajustat sezonier a fost mai mare cu doar +2,3%.

Per total, rezultatul cumulat după primele două luni ale anului în curs este mai slab decât în aceeași perioadă din 2020, marginal ca valoare brută (-0,6%) dar ceva mai pronunțat ca tendință relevată după ajustarea cu factorii conjuncturali (-2%).

Diminuarea producției în acest sector e îngrijorătoare, deoarece se contează pe construcții în revenirea economică rapidă.

Totuși, pe elemente de structură, datele arată mai bine la construcții noi, unde rezultatul brut de +2% după 2 luni și +6,9% pe februarie 2021 la februarie 2020 apare ca dătător de speranțe. Asta deși rezultatele au fost în domeniul negativ la reparații capitale ( -5,7%) și la întreținere și reparații curente (-6,7%).

Pe obiecte de construcții, se poate observa o anumită reașezare, dinspre clădiri rezidențiale și nerezidențiale către construcții inginerești.

Cu o încetinire a activității, atât în februarie (-5,2%) cât și după primele 2 luni ale anului la clădiri nerezidențiale (-12,8%), un recul ceva mai ușor la clădiri rezidențiale (-5,6% după +3,2% în februarie) și un spor notabil pe partea de care țin investițiile în infrastructură (+11,2%).

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica

România, la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE

România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii

Producția industrială, la cota -1,8% după 11 luni din 2024

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii

Deficitul contului curent, peste 26 miliarde euro în noiembrie 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii