Si in luna februarie a continuat tendinta din ultima perioada, in care creditele pentru locuinte stagneaza, in timp ce imprumuturile pentru locuinte si finantarea firmelor isi continua cresterea la niveluri superioare celor dinaintea izbucnirii pandemiei coronavirusului.
Datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca imprumuturile in lei pentru consum acordate de banci gospodariilor populatiei s-au cifrat in luna februarie 2021 la 48,9 miliarde lei, cu doar 100 milioane peste nivelul din luna precedenta.
Comparativ, creditele pentru locuinte au avansat cu 800 milioane lei, in timp ce creditele acordate societatilor nefinanciare au sporit cu 1,2 miliarde lei.
Valoarea soldului creditelor de consum, de 48,9 miliarde lei in februarie 2021, se afla sub nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent, inainte de izucnirea crizei COVID-19, cand se cifra la 49,4 miliarde lei.
In schimb, valoarea creditelor ipotecare in lei, de 69,4 miliarde lei in februarie 2021, este cu 10 miliarde lei peste nivelul din urma cu un an.
Si soldul finantarilor pentru firme, de 75,6 miliarde lei, este cu aproape opt miliarde lei mai mare comparativ cu anul precedent, cand se situa la 67,7 miliarde lei.
Creditele pentru consum sunt afectate de criza coronavirusului, perioada in care consumul este in scadere din cauza restrictiilor de mobilitate impuse de autoritati in vederea combaterii epidemiei.
In compensatie, populatia investeste mai mult in locuinte, iar firmele sunt avantajate de reducerea importurilor si stimulate de programul de garantii ale statului, IMM Invest.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii