Dobanda maxima pe care firmele ar fi dispuse sa o plateasca pentru a lua un credit se situeaza intre 3% si 5% pentru creditele in lei si 1% si 2,5% pentru creditele in euro, conform unui sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Aceste niveluri maxime acceptate se situeaza sub dobanzile medii la creditele contractate de 31% dintre firme in cazul finantarilor in lei si 26% dintre firmele care au credite in euro.
Conform datelor BNR (vezi foto), cele mai multe IMM-uri (aproape 40% din total) au credite in lei cu dobanzi intre 3% si 5%, iar aproape 30% dintre IMM-uri au credite cu dobanzi intre 5% si 7%.
Doar in jur de 5% dintre IMM-uri detin credite cu dobanzi de peste 9%, in timp ce alte 15% dintre firmele mici si mijlocii au credite cu dobanzi foarte reduse, de sub 3%.
In cazul creditelor in euro, exista aproape 20% dintre IMM-uri care platesc dobanzi si mai mici, sub 2%, in timp ce majoritatea (aproape 45% din total) au dobanzi intre 2% si 4%.
Majoritatea companiilor (75% din total) nu detin credite in lei, iar 86% nu au credite in euro.
Doar 18% dintre IMM-uri si 12% dintre companiile mari spun, in sondajul BNR, ca sunt afectate de nivelul actual al ratelor dobanzilor in lei.
Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii
BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%. Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii