Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat în luna ianuarie 2021 o scădere de 2,8% a cifrei de afaceri ajustate după numărul de zile lucătoare și sezonalitate, potrivit datelor publicate de INS.
Este prima scădere a acestui sector înregistrată în ultimele opt luni, deși pe seria brută valoarea a rămas deocamdată în domeniul pozitiv (+1,7%). Precedentele valori negative au fost consemnate odată cu primul val al pandenmiei (-18,2% în aprilie și -3,6% în mai 2020).
Pe fondul creșterii veniturilor populației (circa +6% majorare a puterii de cumpărare a salariilor și +13% la pensii în T4 2020), valorile cifrelor de afaceri nu coborâseră în partea a doua a anului trecut sub referința din 2019. Stagnarea salariilor și pensiilor, pe fondul unor achziții reduse conjunctural la început de an, a condus la o evoluție modestă, salvată de dispunerea favorabilă a zilelor lucrătoare.
Cu o creștere de +1,5% la produse alimentare, băuturi și tutun, respectiv de +5,8% la produse nealimentare, rezultatul de ansamblu a fost tras în jos doar de scăderea sumelor cheltuite pentru consumul de carburanți (-5,9%).
Scădere înregistrată în pofida unei reveniri semnificative a prețurilor la combustibili (aproape 2% doar în luna ianuarie 2021), determinată de creșterea cotațiilor petrolului pe plan internațional.
[1]
În esență, semnalul de avarie pe partea de cerere nu vine din diferența aparent semnificativă între cifra de afaceri din decembrie, perioadă de sărbători, și cea din ianuarie (-22,3%), când vânzările scad în fiecare an și apar oferte de preț mai avantajoase.
Problema este că valoarea brută față de aceeași lună a anului precedent se îndreaptă spre zero. Scăderea bruscă pe cifrele ajustate, după un trend anterior de scădere mai lentă, indică o decelerare a consumului care ar putea afecta revenirea economică scontată.
Nu există comentarii pentru această știre.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii