România s-a situat în anul 2019 pe locul patru în UE la ponderea cheltuielilor pentru comunicații, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un nivel de 3,4%, ne-am poziționat imediat după podiumul format din colegele balcanice Bulgaria (4,7%), Croația (4,0%) și Grecia (3,9%).
Pentru referință, menționăm că la polul opus s-a situat Luxemburg (1,3%), Danemarca și Austria (1,9%). Dintre toate capitolele de cheltuieli ale gospodăriilor la nivel european, comunicațiile au înregistrat pe parcursul ultimilor zece ani analizați cea mai mare scădere a alocărilor, de la 3% în 2009 până la 2,4% în anul 2019.
Aceasta tendință de scădere s-a manifestat în marea majoritate a statelor membre UE, cu evoluțile cele mai clare în Estonia (-1,7 puncte procentuale, de la 4% la 2,3%), urmată de Olanda (-1,1 pp), Franța (-1 pp), Irlanda și Polonia (ambele cu -0,9 pp).
Prin contrast, cheltuielile pentru comunicații s-au majorat în doar trei state.
România figurează pe primul loc la acest capitol (de la 2,3% în 2009 la 3,4% anul trecut, adică +1,1 pp), urmată de Croația (+0.3 pp) și Suedia (+0,2 pp).
Această poziționare este cu totul neașteptată, întrucât în 2019 am avut cele mai mici prețuri la consumator din UE în sectorul telecomunicațiilor, doar 38% din media UE și cu mult sub Polonia (51%), Lithuania (71%), Bulgaria (76%) și Letonia (77%).
Explicația constă în faptul că achizițiile pe segmentul de mijloace de comunicare au crescut mult mai rapid în raport cu avansul veniturilor populației și în extinderea extinderea serviciilor telecom, corelată cu majorarea puternică a consumului de informație, altminteri la un preț relativ redus în context european.
Nu există comentarii pentru această știre.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii