Inflatia anuala a coborat la 2,14% in noiembrie 2020

Autor:

Dan Palangean
2020-12-15 13:15

Preţurile de consum au avansat cu numai 0,13% în luna noiembrie 2020, potrivit datelor comunicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,14%, urmare a unui efect de bază favorabil.

Influențele principale au venit din partea creșterii tarifelor la electricitate și a prețurilor la țigări, precum și din ieftinirea semnificativă a fructelor meridionale.

Inflația anuală calculată după metodologia europeană armonizată, a coborât la doar 1,7% dar inflaţia MEDIE anuală a fost de 2,8% pe metodologia națională și 2,5% pe cea armonizată.

Prețurile produselor alimentare au scăzut cu -0,08%, în contextul scăderii pronunțate a prețurilor la citrice și alte fructe meridionale (-9,57%), în contrast cu creșterea consemnată la fructe proaspete (+1,46%).

Ar fi de remarcat pe segmentul alimentar, majorarea prețurilor de la începutul anului în jurul pragului de cinci procente la unele produse de bază precum pâine (+5,03%), brânză (+5,06%), carne și preparate din carne (+4,25%) și ulei comestibil (+5,28%).

Prețurile produselor nealimentare au urcat cu +0,29%, prin majorarea tarifelor la energia electrică (+1,21%) și scumpirea țigărilor (+0,40%), la care s-au adăugat avansuri difuze, mai pronunțate la încălțăminte (+0,47%) și detergenți (+0,36%).

Carburanții au rămas aproape pe loc (+0,02%), sub prețul de la finalul anului precedent (-8,40%). Majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost aproape de media IPC (+0,07%), iar rolul principal a fost jucat de serviciile de telefonie (-0,07%, urmare a unei ușoare scăderi a cursului euro/leu, și doar +1,27% de la începutul anului).

[1]

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, s-a redus la 0,19%, într-un context economic dificil, urmare a evoluției nefavorabile a pandemiei.

Prognoza oficială a BNR pentru finalul anului în curs a fost ajustată în jos față de valorile anticipate la debutul lui 2020.

Diferența destul de pronunțată dintre inflația anuală, cifrată actualmente la 2,14%, și inflația ca medie a ultimelor 12 luni, situată la 2,8%, se va atenua pe parcursul anului viitor spre centrul intervalului țintit oficial.

[2]

În ultima lună din 2020, ar mai fi de așteptat o corecție pe segmentul prețurilor volatile (atenție la o potențială revenire a prețului la cartofi !) iar în rest evoluții la valori moderate.

Inflația va continua să mai scadă ușor (preponderent ca urmare a efectului de bază favorabil) până în primul trimestru din 2021, după care vor fi tot mai dificil de reeditat valorile lunare din acest an.

Ceea ce va impune o gestiune atentă a politicii de venituri, care să permită stabilizarea acestui indicator la valoarea de 2,5%.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii