Agricultura - pe un trend negativ. Singura excepție, Regiunea Vest

Autor:

Dan Palangean
2020-10-20 19:45

Valoarea producției agricole în 2019 a fost cu -3,8% sub cea din anul precedent, potrivit datelor definitive publicate de INS.

Sectorul vegetal a înregistrat o scădere de -5,6%, în timp ce producția animală a consemnat o scădere modică, de 0,8% dar partea care îi revine în rezultatul total a crescut ușor, până la 28%. Sectorul serviciilor prestate în agricultură a avansat cu circa 32% în termeni reali şi a ajuns la o pondere de 2%.

Singurele creșteri ale rezultatelor pe toată linia la nivelul regiunilor de dezvoltare s-au înregistrat în Regiunea de Vest a țării, unde producția vegetală a bifat o creștere de aproape 15% în raport cu anul precedent iar zootehnia a rămas în teritoriul pozitiv, cu cel mai bun rezultat pe țară.

Prin contrast, producția vegetală a scăzut puternic în Regiunea Sud-Est și în zona Capitalei, rezultatul net diferit per total fiind dat de avansul serviciilor agricole pentru București – Ilfov (+47,5%), avans care a determinat de unul singur nivelul de +11,6%.

Regiunea Sud-Est, în pofida avansului din sectorul zootehnic (+1,9%), a ajuns pe ultimul loc (-9,8%), devansată de puțin regiunea Nord-Est (-7,1%), plasată cam pe același tipar de scădere a producției vegetale și păstrarea zootehniei, și de Regiunea Centru (-6,3%), penalizată atât de evoluția slabă a producției animaliere (-2,6%) cât și de scăderea serviciilor agricole (-26,3%).

De reținut și evoluția meritorie a regiunii Sud-Vest Oltenia, care a avut o scădere moderată pe partea vegetală (-2,9%), a păstrat aproape constantă producția din zootehnie și a consemnat cel mai mare avans pe segmentul serviciilor (+108,4%).

Astfel, ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută s-a redus la doar 4,5%, de unde a rezultat o influență negativă de 0,1 puncte procentuale pe creşterea economică de 4,1% consemnată anul trecut. Urmare a scăderii producției vegetale și a reculului lent dar sistematic din zootehnie, ne îndreptăm din nou spre recordul negativ din 2016, când agricultura s-a dus sub pragul de 4% din PIB. Reamintim că rezultatul schimburilor comerciale pe zona alimentară s-a situat anul trecut la circa -2 miliarde euro.

[1]

Dacă în anul 2014, am fost aproape în echilibru (importuri acoperite 100% cu exporturile) în comerțul exterior cu produse alimentare, gradul de acoperire a coborât rapid la doar 75% în 2017 pentru a se duce la circa 70% în 2019 și a ajuns sub 65% după primele opt luni din 2020.

Semnal de alarmă major pentru o țară care ar avea și resurse naturale și condiții pedo-climatice pentru a-și asigura hrana întregii populații din surse interne și chiar să creeze disponibilități pentru export.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii