Finantarea verde (green finance) a ajuns in atentia CNSM

Autor:

Bancherul.ro
2020-10-17 08:43

Finantarea verde (green finance), adica imprumuturile acordate de banci destinate protectiei mediului, precum creditele pentru reducerea consumului de energie si diminuarea poluarii, a ajuns in atentia Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), alcatuit din reprezentantii BNR, Ministerului Finantelor, ASF si FGDB.

In sedinta CNSM din 14 octombrie 2020 s-a decis “înființarea unui grup de lucru având ca mandat identificarea unor posibile soluții pentru sprijinirea finanțării verzi (green finance)”, conform unui comunicat de presa:

Ședința CNSM din 14 octombrie 2020

În data de 14 octombrie 2020 s-a desfășurat, prin procedură scrisă, a treia ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

În cadrul ședinței, au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital și (ii) modul de implementare al amortizorului de capital pentru alte instituții de importanță sistemică în cursul anului 2021.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la:

(i) rezultatele analizei periodice referitoare la amortizorul de capital pentru riscul sistemic,

(ii) implementarea Recomandării CERS/2020/8 referitoare la monitorizarea implicațiilor asupra stabilității financiare ale măsurilor privind moratoriile pentru credite, schemele publice de garantare a creditelor și alte măsuri de natură fiscală luate pentru a proteja economia reală de efectele pandemiei COVID-19,

(iii) riscurile sistemice identificate la nivelul sistemului financiar național, (iv) măsurile implementate de Banca Națională a României (BNR) în contextul pandemiei COVID-19 și (v) perspectiva riscurilor în viziunea CERS și propunerile de politici recomandate.

În urma dezbaterilor, au fost aprobate, cu unanimitate de voturi, următoarele măsuri de politică macroprudențială:

Recomandarea CNSM nr. R/7/2020 privind amortizorul anticiclic de capital – Ținând cont că nivelul îndatorării totale continuă să se mențină sub pragul de semnal, precum și de incertitudinile cu privire la evoluțiile economico-financiare la nivel național și internațional generate de răspândirea infecțiilor COVID-19, se recomandă ca Banca Naţională a României să mențină rata amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0 (zero) la sută. De asemenea, se recomandă BNR continuarea monitorizării evoluției situației economice și a creditării la nivel agregat și sectorial, cu urmărirea atentă a impactului pandemiei COVID-19 asupra finanțării populației și companiilor de către instituțiile de credit.

Recomandarea CNSM nr. R/8/2020 privind modul de implementare în cursul anului 2021 a amortizorului de capital pentru instituțiile sistemice (amortizorul O-SII) – În conformitate cu prevederile legale naționale și utilizând metodologia armonizată cu Ghidul Autorității Bancare Europene privind criteriile de stabilire a condițiilor de aplicare a articolului 131 alineatul (3) din Directiva 2013/36/EU (CRD) în ceea ce privește evaluarea altor instituții de importanță sistemică (O-SII), se recomandă Băncii Naționale a României să impună, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe baza individuală sau consolidată, după caz, un amortizor de capital aferent altor instituții de importanță sistemică (O-SII), calculat pe baza valorii totale a expunerii la risc, fiecărei instituții de credit identificate ca având un caracter sistemic pe baza datelor raportate pentru 31.12.2019.

Nivelul amortizorului pentru fiecare bancă sistemică urmează a fi publicat pe website-ul CNSM până la data de 1 decembrie 2020, conform reglementărilor europene și naționale aplicabile.

În plus, Consiliul general al CNSM a decis înființarea unui grup de lucru având ca mandat identificarea unor posibile soluții pentru sprijinirea finanțării verzi (green finance).

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Credite BT Direct pentru pacientii Medicover

Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii

Probleme cu cardurile BRD Mastercard

Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii

Card cu OLED in editie limitata: BT Visa UNTOLD

Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii

Creditele si depozitele la TBI Bank, indisponibile pana in 1 aprilie

TBI Bank anunta ca "intre 27 martie si 31 martie, efectuam o actualizare importanta a sistemelor noastre. Din 1 aprilie, toate serviciile vor fi din nou disponibile": Serviciile indisponibile in... detalii