Desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut, la inceputul lunii august, dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, de la 1,75% la 1,50%, bancile au majorat dobanzile la creditele noi in lei acordate populatiei si firmelor.
Dobanda medie la creditele noi a ajuns in august la 6,14%, de la 6,03% in luna precedenta, insa continua sa fie cu un punct procentual sub nivelul de la finalul lunii februarie, inainte ca BNR sa inceapa procesul de relaxare a politicii monetare, pentru contracararea crizei coronavirusului, prin trei decizii de diminuare a dobanzii de referinta, cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%.
Toate tipurile de imprumuturi s-au scumpit in august, dar in special finantarile pentru firme, dupa cum se poate vedea in grafic.
Dobanda medie la creditele noi in lei pentru societatile nefinanciare a urcat la 4,82% in august, de la 4,48% in iulie, insa ramane cu 1,28 puncte sub nivelul din februarie, de dinaintea izbucnirii crizei COVID-19.
In cazul creditelor noi in lei pentru nevoi personale, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul care arata costul total al unui imprumut, inclusiv comisioanele, a crescut foarte putin in agust, la o medie de 9,78%, de la 9,74%.
Dobanda medie la aceste credite pentru consum este doar putin mai mica fata de cea de la inceputul pandemiei coronavirusului, cand se situa, in februarie, la fix 10% in medie, asadar cu doar 0,22 puncte mai mare.
La creditele ipotecare, DAE medie este, de asemenea, in crestere, pentru a treia luna la rand, pana la 5,68% in august, fiind doar usor sub valoarea de dinaintea pandemiei, cand se afla la 5,75%, in februarie.
Tendinta de crestere a dobanzilor la credite s-a intensificat in septembrie, odata cu deprecierea cursului de schimb si urcarea indicilor pietei interbancare (ROBOR) peste nivelul de 2%, pana la 2,10% astazi, dupa ce scazusera sub 2% la inceputul lunii.
Ramane de vazut acum ce va face BNR in acest context: va continua sa diminueze dobanda de referinta, pe fondul inrautatirii crizei COVID-19 in Europa, dar si in Romania, sau va prefera sa mentina un nivel mai ridicat al acestora, pentru a proteja cursul de schimb.
Asadar dobanda la credite a scazut, de la inceputul crizei COVID-19, tot cu un punct, cu cat a fost ajustata si politica monetara, iar tendinta de crestere a dobanzilor, incepand chiar din martie, arata ca acestea vor mai scadea doar daca BNR va face noi ajustari a ratei de referinta.
"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021... detalii
Fundația Comunitară București, împreună cu Banca Transilvania, lansează “Inclusiv în cartier”, programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunitățile de cartier, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata:Valoarea... detalii
Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație... detalii
Peste 1.630 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din 125 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a III-a a finalei naționale a... detalii