România a fost cel mai afectat stat din regiune în privința reducerii exporturilor pe primele 7 luni din acest an, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Astfel, scăderea exporturilor noastre a fost de -16%, atât pe segmentul intracomunitar cât și pe cel extracomunitar, ușor peste cea consemnată de Slovacia și semnificativ peste cele din Ungaria și Cehia. Bulgaria și Polonia au avut cel mai mic recul al exporturilor.
De reținut, Cehia, Ungaria și Polonia, țări cu regim valutar similar cu al nostru, au înregistrat excedente comerciale, pe fondul unor devalorizări ceva mai proununțate ale monedelor naționale în raport cu euro decât în cazul leului.
Bulgaria și Croația au avut deficite mai mici decât noi și în restrângere față de aceeași perioadă a anului anterior, disciplinate și prin cerințele de aderare îndeplinite la intrarea recentă în mecanismul ERM II, anticamera adoptării monedei unice.
Bazată similar pe industria auto, Slovacia a reușit să-și restrângă ceva mai mult decât România importurile și a evitat astfel deteriorarea poziției externe în schimburile de mărfuri, păstrate aproape exact la echilibru. În fine, o mențiune specială pentru evoluția în condiții de criză se cuvine Poloniei, care a reușit un excedent crescut considerabil (după un sold nul pe primele 7 luni de anul trecut).
Aceste date reflectă o deteriorare a competitivității în regiune față de alte state membre din piața unică și de amplificare a influenței negative a exportului net asupra rezultatului PIB.
Astfel, pe fondul creșterii beneficiilor sociale pe contrasens cu scăderea PIB, o parte considerabilă din banii suplimentar trimiși în consum se vor duce spre o piață pe care nu avem o poziție favorabilă.
În context, ancorarea procesului de reechilibrare macroeconomică prin reducerea deficitelor de un plan clar de adoptare a euro pe termen mediu ar putea fi salutară.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii