BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Autor:

Bancherul.ro
2020-08-04 20:41

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor si pentru creditele vechi in lei pentru populatie, a ramas incremenit in ultima luna, la 2,15%, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 1,75%.

Atat dobanzile de referinta din toate tarile vecine (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria), cat si cele la credite, sunt mult mai mici, desi inflatia este, interesant, mai mare decat la noi.

Poate ca un motiv pentru letargia BNR este revigorarea creditarii in ultimele trei luni, dupa cum arata ultimele statistici din iunie, precum si dezvaluirile unor banci mari, privind revenirea creditarii in iulie la niveluri anterioare crizei.

In plus, creditarea firmelor este stimulata de programul IMM Invest, iar a populatiei de programul Prima Casa, redenumit Noua Casa, desi este suspendat de aproape patru luni iar in prezent inca nefunctional.

OUG pentru modificarea Programului Noua Casa a fost adoptata de Guvern in 31 iulie, dar inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Urmeaza apoi sa fie aprobate si normele de implementare ale noului program, inainte ca acesta sa poata fi aplicat si bancile sa poata acorda credite. (vezi aici detalii)

Avem dobanzi mai mari decat in toate tarile vecine

Dobanzile la toate tipurile de credite in Romania sunt mai mari decat in toate celelalte tari vecine cu care ne comparam: Polonia, Ungaria, Cehia si Ungaria.

Datele Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca dobanda medie la creditele noi pentru firme era in luna mai la 5,41%, comparativ cu 2,24% in Polonia, 3,38% in Cehia, 3,08% in Ungaria si 3,73% in Bulgaria.

La creditele ipotecare noi, dobanda medie in Romania este 5,08%, fata de 3,66% in Polonia, 2,49% in Cehia, 4,10% in Ungaria si 2,85% in Bulgaria.

La creditele de consum noi, dobanda medie in Romania este 9,37%, fata de 6,51% in Polonia, 7,44% in Cehia, 4,58% in Ungaria si 8,36% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

BNR a ramas in urma altor banci centrale cu scaderea dobanzii

Si dobanda de politica monetara din Romania, de 1,75%, a ramas cu mult peste cele din alte tari: 0,1% in Polonia, 0,25% in Cehia, 0,6% in Ungaria si 0% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

Dobanda de referinta este corelata cu inflatia, insa in Romania aceasta este 2,58%, mai mica decat in Polonia si Cehia, unde este 3,3%, dar si fata de Ungaria, unde este 2,9%.

Comentarii

De la: Adam DoniSubiect:

parola statica

Comentariu:

Pentru achizitii cu plata on line mi se cere parola statica, pe care nu stiu de unde sa o aflu. Poate ma ajutati dvs. Multumesc.

De la: Gabriela IfrimSubiect:

Parola statica

Comentariu:

Nu pot plati factura de la electrica, caci nu stiu parola statica

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

parola statica

Comentariu:

Parola statica (3D Secure) pentru platile online se poate seta in timpul unei plati online. Daca ai uitat parola, poti sa suni la numarul de telefon de pe spatele cardului tau si sa iti resetezi parola la indrumarea bancii emitente.

De la: Vretas KSubiect:

Parola statica

Comentariu:

A fost respinsa parola statica la o tranzactie dupa 3 incercari . Incerc cu alt card in valuta diferita cu aceeasi parola respinsa si tranzactie a fost acceptata . Explicatii va rog

De la: Vasile Pop Coman - Bancherul.roSubiect:

parola statica respinsa

Comentariu:

Posibil sa fie o eroare de inregistrare a cardurilor in sistemul bancii. Va recomand sa luati legatura cu banca, pentru clarificarea problemei.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19

Erste Group: Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide

"Am inceput cu bine anul 2021, ce promite sa fie un an al revenirii solide", a declarat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare din T1 2021... detalii

Banca Transilvania sustine un program de finantare a proiectelor sociale de cartier din Bucuresti

Fundația Comunitară București, împreună cu Banca Transilvania, lansează “Inclusiv în cartier”, programul care sprijină dezvoltarea proiectelor în comunitățile de cartier, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata:Valoarea... detalii

Curs acreditat de educatie financiara pentru profesori

Ministerul Educației și Cercetării, Banca Națională a României, Asociația Română a Băncilor, Institutul Bancar Român, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare anunță acreditarea singurului curs integral „Educație... detalii

Elevii castigatori ai concursului de educatie financiara European Money Quiz

Peste 1.630 de elevi cu vârsta între 13-15 ani din 125 de școli, licee și colegii de la nivel național au participat la ediția a III-a a finalei naționale a... detalii