Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS.
Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la doar 1,25 miliarde euro, cu peste 15% mai mic față de mai 2019.
Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a menținut sub pragul de 80% cumulat de la începutul anului.
După o scădere sistematică de la ieșirea din criza precedentă, evoluția acestui indicator se îndreaptă spre situația din anul de criză 2009, când nivelul a coborât sub 78%.
Cumulat pe primele cinci luni, exporturile din 2020 au însumat circa 23,75 miliarde de euro (-19% față de aceeași peroadă a anului anterior) în timp ce importurile au totalizat 31,09 miliarde de euro (-13,5%). Astfel, deficitul comercial s-a cifrat la 7,34 miliarde euro, adică deja aproximativ 3,3% din PIB estimat pentru anul în curs.
[1]
De la începutul anului, schimburile cu țările din UE au fost de 14,37 miliarde euro la export și 19,04 miliarde euro la import (aproximativ 72% din total la exporturi şi 73% la importuri).
Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 6,60 miliarde euro și importuri de 8,43 miliarde euro (circa 28% din total la exporturi şi 27% la importuri). Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 5,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de 1,8 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare.
Pe grupe mari de mărfuri, ar fi de reținut evoluția negativă după declanșarea pandemiei din sectorul de mașini și echipamente de transport, unde excedentul schimburilor sectoriale ajuns la finele primului trimestru la +455 milioane euro s-a diminuat la doar +56 milioane euro la finele lunii mai.
De asemenea, avem o evoluție îngrijorătoare pe zona de produse alimentare, unde deficitul a traversat pragul de un milliard de euro.
Nu există comentarii pentru această știre.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii